„Powolny byk” Magdy Łukasik (Białystok)

Powolny byk
Powolny byk

Sposób przygotowania:

  • Cebulkę podsmażamy na smalcu, gdy się zeszkli dodajemy do naczynia slow cooker.
    • W mące obtaczamy kostki wcześniej pokrojonej wołowiny.
      • Rozgrzewamy średniej wielkości patelnię, dodajemy 1 łyżkę smalcu i równomiernie zrumieniamy wołowinę, następnie przerzucamy ją do naczynia slow cooker.
        • Na rozgrzaną patelnię dodaj kolejną łyżkę smalcu. Przesmażamy na niej paczkę słodkiej papryki w proszku i dodajemy do naczynia.
          • Do naczynia dodajemy wcześniej namoczone grzyby oraz pokrojoną marchewkę , korzeń pietruszki, ziele angielskie, liście laurowe, przecier pomidorowy i podlewamy bulionem.
            • Przykrywamy i gotujemy przez co najmniej 4 godziny.

              Sposób przygotowania:

              • Obieramy warzywa i przekładamy do garnka z zimną osoloną wodą.
                • Warzywa gotujemy do miękkości następnie zgniatamy je aby wyszło z nich puree.
                  • Doprawiamy dwoma łyżkami masła, 50ml śmietanki, dwoma łyżeczkami chrzanu, szczyptą gałki muszkatołowej, solą i pieprzem.
                    podziel się:

                    Pozostałe wiadomości