„Powrót do korzeni” Magdy Łukasik (Białystok)

Powrót do korzeni
Powrót do korzeni

Sposób przygotowania:

  • Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy
    • Do żółtek dodajemy cukier waniliowy, proszek do pieczenia, banany.
      • Wszystko dokładnie miksujemy na gładką masę, następnie dodajemy białka i borówkę amerykańską i delikatnie mieszamy.
        • Na rozgrzany olej wlewamy masę formując małe placuszki.
          • Usmażone racuszki wykładamy na talerz i polewamy sosem waniliowym.

            Sposób przygotowania:

            • Ok. 150ml śmietanki podgrzewamy w rondelku(nie doprowadzamy do wrzenia)
              • Dodajemy utarte wcześniej żółtka z cukrem oraz środek laski wanilii oraz pozostałość laski dla aromatu.
                • Podgrzewamy ok 3 minuty na małym ogniu nie doprowadzając do wrzenia.
                  podziel się:

                  Pozostałe wiadomości