Przepisy Agaty Bartolewskiej, sezon 6, Częstochowa

Piramida smaków
Piramida smaków

PRZYSTAWKA:

Piramida smaków

Składniki:

  • 12 plastrów bakłażana
    • 8 plastrów pomidora bez skórki
      • 8 plastrów sera mozzarella
        • 1/2 czerwonej cebuli
          • oliwa bazyliowo-czosnkowa
            • sól, pieprz
              • świeża bazylia
                • 1 ząbek czosnku
                  • bagietka z ciemnego pieczywa
                    • słoiczek zielonego pesto
                      • sos balsamiczny do dekoracji

                        Sposób przygotowania:

                        Plastry bakłażana solimy i odstawiamy na kilka minut. Następnie osuszamy ręcznikiem papierowym i delikatnie skrapiamy oliwą. Smażymy na patelni grillowej przez około 10 minut. Czerwoną cebulę drobno siekamy. Na blasze wyłożonej folią aluminiową, układamy warstwowo: plaster bakłażana doprawionego solą i pieprzem, posypanego posiekaną cebulą pomidora, oraz plaster mozzarelli. Czynność powtarzamy zachowując kolejność składników. Na wierzchu kładziemy najmniejszy plaster bakłażana. Całość zapiekamy temperaturze 180oC przez około 8 minut, do momentu, aż ser zacznie się rozpuszczać,. Bagietkę kroimy pod dużym skosem na kromki i pieczemy w piekarniku przez około 4 minuty. Przed podaniem, chrupiącą bagietkę pocieramy ząbkiem czosnku. Wierzchnią warstwę piramidy polewamy delikatnie pesto i ozdabiamy listkiem bazylii. Talerz dekorujemy sosem balsamicznym.

                        DANIE GŁÓWNE:

                        Słodka dziwaczka

                        Słodka dziwaczka
                        Słodka dziwaczka

                        Składniki:

                        • 4 filety z kaczki ze skórą
                          • 1 kg ziemniaków
                            • 2 buraki
                              • 1 łyżka śmietany 18%
                                • 1 łyżka masła
                                  • 1 żółtko
                                    • 1 kieliszek czerwonego wina
                                      • 1 jabłko
                                        • rukola
                                          • 1 opakowanie orzeszków pinii
                                            • oliwa smakowa
                                              • 4 buraki
                                                • pieprz, sól
                                                  • suszony rozmaryn

                                                    Sposób przygotowania:

                                                    Filety z kaczki oczyszczamy i lekko nacinamy skórę. Skrapiamy oliwą smakową, oprószamy solą, pieprzem, rozmarynem, oraz startym jabłkiem. Odstawiamy na noc do marynowania. Buraki gotujemy do miękkości, następnie obieramy, ścieramy na tarce, doprawiamy solą pieprzem i sokiem z cytryny. Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Po odcedzeniu ubijamy, dodając masło, łyżkę śmietany i żółtko, aż do otrzymania kremowego, gładkiego purée. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Za pomocą rękawa cukierniczego tworzymy ziemniaczane różyczki. Zamarynowane piersi smażymy około 7 minut na patelni bez tłuszczu do zrumienienia, zaczynając od strony ze skórą, a następnie na chwile przewracając je na drugą stronę. Usmażoną kaczkę przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy pokrywką i pieczemy w temperaturze 200oC przez około 15 minut. W trakcie pieczenia dolewamy do mięsa kieliszek czerwonego wina. Gotowe mięso kroimy w plastry, przekładamy z powrotem do naczynia i pieczemy jeszcze przez kolejne 5 minut, razem z wyłożonymi na blachę ziemniaczanymi różyczkami. Purée ziemniaczane powinno lekko się zarumienić. Plastry kaczki podajemy polane sosem winogronowo - żurawinowym, z ziemniaczanymi różyczkami i sałatką ze startych buraczków i rukoli, posypaną orzeszkami pinii i polaną smakową oliwą oraz sosem musztardowym.

                                                    Sos 1

                                                    Składniki:

                                                    • 1 kiść czerwonych i zielonych winogron
                                                      • mały słoiczek żurawiny
                                                        • 2 łyżki wina czerwonego
                                                          • suszony majeranek

                                                            Sposób przygotowania:

                                                            Na rozgrzaną patelnię wykładamy dwie łyżki żurawiny oraz mieszankę winogron czerwonych i zielonych. Dodajemy trochę wody i czerwone wino. Całość dusimy pod przykryciem na lekkim ogniu, delikatnie przyprawiając majerankiem.

                                                            Sos 2

                                                            Składniki:

                                                            • 1 łyżka masła
                                                              • 1 łyżka musztardy francuskiej
                                                                • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
                                                                  • 1 łyżka śmietany 18%

                                                                    Sposób przygotowania:

                                                                    W małym garnku roztapiamy masło, dodajemy musztardę francuską i sarepską oraz śmietanę. Gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając.

                                                                    DESER:

                                                                    Wybuchowe jabłuszko

                                                                    Wybuchowe jabłuszko
                                                                    Wybuchowe jabłuszko

                                                                    Składniki:

                                                                    10 średnich, kwaśnych jabłek

                                                                    • 250 ml serka mascarpone
                                                                      • 100 ml śmietany 30%
                                                                        • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
                                                                          • 1 łyżeczka cukru pudru
                                                                            • 2 granaty
                                                                              • 150 g płatków zbożowych
                                                                                • świeża mięta do dekoracji
                                                                                  • cynamon
                                                                                    • 1 łyżka miodu

                                                                                      Sposób przygotowania:

                                                                                      Obieramy jabłka ze skórki i kroimy w średniej wielkości kostkę. Wkładamy do żaroodpornego naczynia, posypujemy cynamonem i polewamy łyżką miodu. Całość dobrze mieszamy i zapiekamy w temperaturze 180oC przez 10 minut. W głębokim naczyniu ubijamy śmietanę na sztywno dodając cukier puder i cukier wanilinowy. Do ubitej śmietany dodajemy serek mascarpone, delikatnie mieszając, aż do uzyskania kremowej konsystencji. Masę wkładamy do lodówki na około 30 minut. Do szklanych pucharków przekładamy dwie łyżki ostudzonych jabłek, a następnie warstwę marcepanowego kremu. Całość posypujemy płatkami zbożowymi i ziarnami granatu. Dekorujemy listkiem mięty.

                                                                                      podziel się:

                                                                                      Pozostałe wiadomości