Przepisy

Przepisy AGNIESZKI KRAJEWSKIEJ, 4 sezon Kraków
 

PRZYSTAWKA

Włochy, czyli sycylijskie zamieszanie

Składniki:

  • mix sałat, rukola
  • mix serów: pecorino z pistacjami i z pomidorami, parmezan, gorgonzola
  • seler naciowy
  • jabłko
  • twarda gruszka
  • orzechy włoskie i laskowe
  • winogrona
  • pomidory suszone
  • oliwki zielone i czarne
  • oliwa z oliwek
  • świeży rozmaryn

 

Sposób przygotowania:

Sałatę szarpiemy i przekładamy do dużej miski. Sery, jabłko, gruszkę, seler naciowy i pomidory kroimy w niezbyt drobną kostkę i dodajemy do sałaty. Następnie dodajemy  winogrona, posiekane orzechy oraz oliwki. Przygotowujemy sos: mieszamy ocet balsamiczny, oliwę, z odrobiną świeżego rozmarynu. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Wykładamy na talerze. Dekorujemy oliwkami oraz świeżymi listkami bazylii.

 

DANIE GŁÓWNE

Chorwacja z dodatkiem zieleni

Chorwacja z dodatkiem zieleniChorwacja z dodatkiem zieleni

Składniki:

  • po 30 dag mięsa mielonego: cielęcego, wieprzowego i wołowego.
  • 3 jaja
  • 5 ząbków czosnku
  • łyżka oliwy
  • świeży tymianek
  • przyprawa uniwersalna
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

W dużej misce mieszamy mięso z posiekanymi ząbkami czosnku. Wbijamy 3 jaja. Dodajemy dużą łyżkę oliwy, świeży tymianek i przyprawę uniwersalną do smaku. Doprawiamy solą i pieprzem. Wszystkie składniki mieszamy, a z uzyskanej masy formujemy wałeczki.  Smażymy na rozgrzanej oliwie do zrumienienia.

Brokuły zapiekane z cukinią i ziemniakami w sosie serowym

Składniki:

  • duży brokuł
  • 2 duże cukinie
  • 6 ziemniaków
  • 15 dag sera pleśniowego
  • kostka serka topionego
  • 2 łyżki oliwy
  • świeży tymianek
  • świeży rozmaryn
  • sól, pieprz

Sposób wykonania:

Obrane ziemniaki kroimy na plastry i przez ok. 10 minut gotujemy w lekko posolonej wodzie. Brokuły blanszujemy. Następnie kroimy cukinię na niezbyt cienkie plastry, oraz ser pleśniowy na kawałki. Przygotowujemy sos: w miseczce ucieramy 3 łyżki oliwy ze świeżym tymiankiem, rozmarynem i serkiem topionym. Warzywa oraz ser układamy w naczyniu żaroodpornym warstwami: ziemniaki, cukinia, ser pleśniowy, brokuły. Całość polewamy sosem. Pieczemy przez około 30 minut w temperaturze 200°C .

 

DESER

Ognista Hiszpania

Ognista HiszpaniaOgnista Hiszpania

Składniki:

  • 4 hiszpańskie pomarańcze
  • owoc granatu
  • 1/2 melona
  • 2 owoce kiwi
  • kiść winogron czerwonych
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • papryczka chili
  • 1/2 opakowania wiórków kokosowych

Sposób wykonania:

Pomarańcze, melon i kiwi kroimy w kostkę. Następnie delikatnie mieszamy z winogronami i ziarnkami granatu. Na rozgrzanej patelni prażymy wiórki kokosowe. Czekoladę ucieramy na tarce. Chili bardzo drobno siekamy. Następnie pokrojone owoce wykładamy do salaterek, posypujemy startą czekoladą, siekanym chili i wiórkami kokosowymi.

Więcejprzepisów znajdziecie na kulinarni.pl >>>

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

przepysznie...proszę o więcej tak jak już pisałam pod odcinkiem ;)

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Bardzo ładnie wygląda przystawka :)

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          Pomoc | Zasady forum
          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
          Przepisy ALEKSANDRY JAŹWIEC, 3 sezon, Warszawa
          Następny artykuł:

          Przepisy ALEKSANDRY JAŹWIEC, 3 sezon, Warszawa

          tvnpix