Przepisy AGNIESZKI KRAJEWSKIEJ, 4 sezon Kraków

Sycylijskie zamieszanie
Sycylijskie zamieszanie

PRZYSTAWKA

Włochy, czyli sycylijskie zamieszanie

Składniki:

  • mix sałat, rukola
    • mix serów: pecorino z pistacjami i z pomidorami, parmezan, gorgonzola
      • seler naciowy
        • jabłko
          • twarda gruszka
            • orzechy włoskie i laskowe
              • winogrona
                • pomidory suszone
                  • oliwki zielone i czarne
                    • oliwa z oliwek
                      • świeży rozmaryn

                        Sposób przygotowania:

                        Sałatę szarpiemy i przekładamy do dużej miski. Sery, jabłko, gruszkę, seler naciowy i pomidory kroimy w niezbyt drobną kostkę i dodajemy do sałaty. Następnie dodajemy winogrona, posiekane orzechy oraz oliwki. Przygotowujemy sos: mieszamy ocet balsamiczny, oliwę, z odrobiną świeżego rozmarynu. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

                        Wykładamy na talerze. Dekorujemy oliwkami oraz świeżymi listkami bazylii.

                        DANIE GŁÓWNE

                        Chorwacja z dodatkiem zieleni

                        Chorwacja z dodatkiem zieleni
                        Chorwacja z dodatkiem zieleni

                        Składniki:

                        • po 30 dag mięsa mielonego: cielęcego, wieprzowego i wołowego.
                          • 3 jaja
                            • 5 ząbków czosnku
                              • łyżka oliwy
                                • świeży tymianek
                                  • przyprawa uniwersalna
                                    • sól, pieprz

                                      Sposób przygotowania:

                                      W dużej misce mieszamy mięso z posiekanymi ząbkami czosnku. Wbijamy 3 jaja. Dodajemy dużą łyżkę oliwy, świeży tymianek i przyprawę uniwersalną do smaku. Doprawiamy solą i pieprzem. Wszystkie składniki mieszamy, a z uzyskanej masy formujemy wałeczki. Smażymy na rozgrzanej oliwie do zrumienienia.

                                      Brokuły zapiekane z cukinią i ziemniakami w sosie serowym

                                      Składniki:

                                      • duży brokuł
                                        • 2 duże cukinie
                                          • 6 ziemniaków
                                            • 15 dag sera pleśniowego
                                              • kostka serka topionego
                                                • 2 łyżki oliwy
                                                  • świeży tymianek
                                                    • świeży rozmaryn
                                                      • sól, pieprz

                                                        Sposób wykonania:

                                                        Obrane ziemniaki kroimy na plastry i przez ok. 10 minut gotujemy w lekko posolonej wodzie. Brokuły blanszujemy. Następnie kroimy cukinię na niezbyt cienkie plastry, oraz ser pleśniowy na kawałki. Przygotowujemy sos: w miseczce ucieramy 3 łyżki oliwy ze świeżym tymiankiem, rozmarynem i serkiem topionym. Warzywa oraz ser układamy w naczyniu żaroodpornym warstwami: ziemniaki, cukinia, ser pleśniowy, brokuły. Całość polewamy sosem. Pieczemy przez około 30 minut w temperaturze 200°C .

                                                        DESER

                                                        Ognista Hiszpania

                                                        Ognista Hiszpania
                                                        Ognista Hiszpania

                                                        Składniki:

                                                        • 4 hiszpańskie pomarańcze
                                                          • owoc granatu
                                                            • 1/2 melona
                                                              • 2 owoce kiwi
                                                                • kiść winogron czerwonych
                                                                  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
                                                                    • papryczka chili
                                                                      • 1/2 opakowania wiórków kokosowych

                                                                        Sposób wykonania:

                                                                        Pomarańcze, melon i kiwi kroimy w kostkę. Następnie delikatnie mieszamy z winogronami i ziarnkami granatu. Na rozgrzanej patelni prażymy wiórki kokosowe. Czekoladę ucieramy na tarce. Chili bardzo drobno siekamy. Następnie pokrojone owoce wykładamy do salaterek, posypujemy startą czekoladą, siekanym chili i wiórkami kokosowymi.

                                                                        Więcej przepisów znajdziecie na kulinarni.pl >

                                                                        podziel się:

                                                                        Pozostałe wiadomości

                                                                        Magda Gessler powraca do "Rumiane i Pieczyste Szynk". Była zadowolona?

                                                                        Magda Gessler powraca do "Rumiane i Pieczyste Szynk". Była zadowolona?

                                                                        Kuchenne rewolucje: Czy kucharz z restauracji "Na Winklu" zdał egzamin Magdy Gessler?

                                                                        Kuchenne rewolucje: Czy kucharz z restauracji "Na Winklu" zdał egzamin Magdy Gessler?

                                                                        Odcinek specjalny Milionerów w Poniedziałek Wielkanocny! Kto zagra o milion?

                                                                        Odcinek specjalny Milionerów w Poniedziałek Wielkanocny! Kto zagra o milion?

                                                                        The Traitors. Zdrajcy: Konflikty i eliminacje oraz zmiana w programie

                                                                        The Traitors. Zdrajcy: Konflikty i eliminacje oraz zmiana w programie

                                                                        Zgłoś się na casting do nowego sezonu Top Model!

                                                                        Zgłoś się na casting do nowego sezonu Top Model!

                                                                        Konkurs "Gotuj z MasterChef Nastolatki". Nagraj przepis lub wyślij zdjęcie i wygraj nagrody!

                                                                        Konkurs "Gotuj z MasterChef Nastolatki". Nagraj przepis lub wyślij zdjęcie i wygraj nagrody!

                                                                        Gwiazdy TVN w nowej oprawie. "TVN to coś, co nas łączy"

                                                                        Gwiazdy TVN w nowej oprawie. "TVN to coś, co nas łączy"