Przepisy

Przepisy Agnieszki Meissner, 3. edycja, Poznań
 

PRZYSTAWKA:

Ziemniaczana babka babuni

Składniki:

  • 1,5 kg utartych ziemniaków
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • 1 łyżka mąki
  • 400 g wędzonego boczku
  • sól, pieprz
  • majeranek

Sposób przygotowania:

Ziemniaki  i cebulę obieramy i ucieramy na tarce z małymi oczkami na gładką masę. Utarte ziemniaki odsączamy z soku. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Masę ziemniaczano – cebulową przekładamy do miski, dodajemy jajka, boczek, mąkę i przyprawy. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i wkładamy do teflonowej, wysmarowanej tłuszczem podłużnej foremki. Pieczemy przez godzinę w temperaturze 200°C. Kroimy na plasterki grubości 3 cm. Babkę podajemy polaną kwaśną śmietaną.

Pieczona kaczkaPieczona kaczka

DANIE GŁÓWNE:

Pieczona kaczka bez kaczki z marchewką à la Karp

W dzieciństwie w mojej rodzinie na uroczyste obiady podawano kaczkę ze smacznym nadzieniem, którego każdy chciał mieć jak najwięcej. W związku z tym, aby wszyscy byli zadowoleni zaczęto serwować samo nadzienie… Potrawa, którą podałam to zapiekane w piekarniku mięsne nadzienie. Marchewka à la Karp to niezwykła surówka z marchewki, podawana na słono, z cytryną, zieloną pietruszką i czosnkiem. Mój przyjaciel ma przezwisko Karp, stąd swą nazwę wzięła surówka, ponieważ to właśnie on nauczył mnie ją przygotowywać. Tę potrawę zawsze podaję z pieczonymi ćwiartkami lub smażonymi plasterkami ziemniaczków.

Kaczka bez kaczki

Składniki:

  • 1 kg zmielonej karkówki (lub łopatki)
  • 4 łyżki bułki tartej zalanej 7 dag gorącej margaryny
  • 1 jajko
  • pęczek zielonej pietruszki
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Mięso wkładamy do miski. Margarynę roztapiamy w garnuszku. Bułkę tartą zalewamy gorącą margaryną, mieszamy i dodajemy do mięsa. Następnie dodajemy całe jajko, kroimy drobno natkę pietruszki i również dodajemy do mięsa. Przyprawiamy do smaku. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ręką w szklanej misce. Formujemy wałek długości ok. 30 cm. Pieczemy w rękawie lub naczyniu żaroodpornym 1,5 godziny. Początkowo w temperaturze 200°C a po pół godzinie zmniejszamy do 150°C. Po wyjęciu z piekarnika kroimy na plastry ok. 2 cm grubości. Podajemy polane kremem z octu balsamicznego.

 

Marchewka à la Karp

Składniki:

  • 3 marchewki
  • pęczek zielonej pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z połówki cytryny
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • ok. pół łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

Marchewkę ucieramy na grubej tarce. Drobno kroimy natkę pietruszki. Do marchewki dodajemy pokrojoną pietruszkę, dwa wyciśnięte ząbki czosnku i sok z połówki cytryny, następnie dodajemy 3 łyżki oliwy z oliwek oraz ok. pół łyżeczki soli. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Zostawiamy do zmacerowania na ok. 2 godziny, tak, aby marchewka puściła sok.

Cynamonowa impresjaCynamonowa impresja

DESER

Cynamonowa impresja z dalekiej Północy

Ta tajemnicza nazwa oznacza ciasto marchewkowe, na które przepis dostałam od kuzynki z Norwegii.

Składniki:

  • 200 g cukru
  • 1 łyżka kakao
  • 4/5 szklanki oleju roślinnego
  • 4 jajka
  • 275 g mąki
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 400 g marchwi startej na grubej tarce
  • 60 g rodzynek
  • 50 g posiekanych orzechów laskowych

Sposób przygotowania:

Cukier, kakao i olej ubijamy razem mikserem, dodajemy kolejno po jednym jajku. Powoli dodajemy mąkę z przyprawami, a następnie marchewkę, rodzynki i orzechy. Ciasto przelewamy do okrągłej formy (średnica 24 cm) i pieczemy w piekarniku w temperaturze 175°C ok. 45 minut.

Polewa

Składniki:

  • 60 g margaryny
  • 125 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 100 g serka typu kanapkowy

Sposób przygotowania:

Do margaryny dodajemy cukier puder i ucieramy obydwa składniki tak, aby się ze sobą połączyły. Dodajemy cukier waniliowy oraz serek i dalej ucieramy na gładką masę tak, aby nie powstały grudki (ok. 5-7 minut). Ciasto smarujemy polewą, posypujemy płatkami migdałowymi i kroimy na trójkątne kawałki. Każdą porcję przystrajamy połową truskawki z szypułką. Na talerzyku do każdego kawałka ciasta dodajemy kleksik polewy z umoczoną w nim całą truskawką.

Wszystkie przepisy 1. odcinka III edycji znajdziecie TUTAJ>>>

Powiązane aktualności (4)


Komentarze (7)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Witam ile sztuk marchewek ściera sie do tej imprezki ?

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Czy serek kanapkowy do kremu to słodki serek typu homogenizowany ?

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          Ciasto poezja!! Tylko, że ja do kremu dałam okolo 100g cukru i 150g serka a i tak ciasto wyszlo bardzo slodkie.

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              pyszne ciasto marchewkowe! polecam :)

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  Zrobiłem babkę ziemniaczaną. Wyszła delikatnie gumowa, smak jak placki ziemniaczane. Konsystencja miej-więcej też.

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      Powinna Pani dodac mniej wiecej tyle samo jajek co I ziemniakow. Jeden ziemniak jedno jajko, a jak 10 ziemniakow to ok 10 jajek, cebulke tez powinno sie przysmazyc na tluszczu do zarumienienia a pozniej dodac do utartych ziemniakow, To daje calkowicie inny smak!

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość

                          Do babki ziemniaczanej nie dajemy mąki tylko kaszę mannę,
                          a do smażonego z cebulą boczku jeszcze 1/4 kostki smalcu. Wlewamy gorące do odsączonych na sicie ziemniaków, dajemy jajka,pieprz,majeranek i sól. Wylewamy na blaszkę .Po wierzchu skrapiamy olejem, to zrobi się chrupiąca skórka Zawsze wychodzi pyszna

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              Pomoc | Zasady forum
                              Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
                              Pumpcream, pseudomięczaki, waniliowe gruchanko-nutka orientu w kuchni Kasi
                              Następny artykuł:

                              Pumpcream, pseudomięczaki, waniliowe gruchanko-nutka orientu w kuchni Kasi

                              tvnpix