Przepisy

Przepisy ALEKSANDRY JAŹWIEC, 3 sezon, Warszawa
 

PRZYSTAWKA

Italijskie co nieco

Składniki:

•    4 pomidory
•    4 jajka
•    1 łyżka masła
•    10 szalotek lub 2 średnie cebule
•    mała cukinia
•    marchewka
•    puszka krojonych pomidorów lub 3 średnie pomidory ( sparzone, obrane i pokrojone)
•    mozzarella (ilość wg uznania)
•    pieprz, sól,
•    szczypta cukru
•    zioła prowansalskie,
•    1 mały ząbek czosnku


Sposób przygotowania:

W pomidorach odcinamy górne części i odkładamy. Z pomidorów wydrążamy środek. Dno pomidorów solimy a następnie wykładamy mozzarellą.  Na roztopionym maśle podsmażamy pokrojoną w kostkę cukinię, cebulę oraz rozgnieciony ząbek czosnku. Następnie dodajemy startą na grubej tarce marchewkę. Na koniec dodajemy pokrojone pomidory. Doprawiamy solą, pieprzem oraz szczyptą cukru. Gotową masę wkładamy w wydrążone pomidory. Na wierzch wbijamy po jednym jajku, doprawiamy solą i pieprzem do smaku i przykrywamy górnymi częściami. Pomidory dusimy pod przykryciem przez około 10 – 15 minut. Przed podaniem posypujemy odrobiną ziół prowansalskich. Na talerz wykładamy łyżkę lub dwie sosu z duszonymi warzywami a na wierzch pomidora z jajkiem. Podajemy z grzanką z bagietki.


DANIE GŁÓWNE

Dydki w zielonej kąpieli

Dydki w zielonej kąpieli Dydki w zielonej kąpieli


Składniki:

•    4 piersi kurczaka
•    2 opakowania świeżego szpinaku 2 x 250 g lub mrożonego około 400- 450g
•    1 opakowanie sera gorgonzola (ok. 100 g)
•    350 ml śmietanki 30 % lub 36 % tłuszczu
•    1 kg marchewki
•    opakowanie ryżu basmati
•    sól, pieprz
•    łyżka masła
•    3 ząbki czosnku
•    bulion warzywny

Sposób przygotowania:

Piersi kurczaka dzielimy i delikatnie rozbijamy, zachowując podobną grubość. Oprószamy solą, pieprzem i odstawiamy. Następnie na patelni roztapiamy masło z rozgniecionym czosnkiem. Dodajemy umyty szpinak. Może być mrożony, zmiksowany. Świeży podsmażony szpinak miksujemy na niezbyt gładką masę. Następnie dodajemy  opakowanie śmietanki i ser. Na bardzo małym ogniu odparowujemy, aż sos zgęstnieje. Mięso obtaczamy w mące i smażymy do zrumienienia. Marchewkę gotujemy w bulionie, następnie miksujemy na gładką masę i doprawiamy masłem, solą i pieprzem. Mięso podajemy z ryżem i purée z marchewki.

DESER

Wiśniowy drift

Wiśniowy driftWiśniowy drift

Ciasto


Składniki:

•    1/4 kostki margaryny
•    4 żółtka
•    3 łyżki oleju
•    3/4 szklanki cukru
•    1 cukier waniliowy
•    2 szklanki mąki
•    2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa

Składniki:

•    1 kg białego sera ( najlepiej twarogu trzykrotnie mielonego do serników)
•    1/2 szklanki cukru
•    1 opakowanie cukru waniliowego
•    1 opakowanie budyniu śmietankowego
•    3 jajka
•    2 szklanki zimnego mleka
•    1/2 szklanki oleju
•    sok z jednej dużej cytryny

Piana

Składniki:

•    4 białka
•    1/2 szklanki cukru pudru
•    szczypta proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki na ciasto mieszamy i szybko wyrabiamy na gładką masę. Następnie kruszymy i wysypujemy na dno blachy do pieczenia o wymiarach 20 cm x 40 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Jeżeli nie mamy gotowej masy serowej, ser biały mielimy trzykrotnie. W naczyniu do miksowania łączymy cukier, cukier waniliowy, mleko, jajka, budyń i olej. Następnie powoli dodajemy ser i całość miksujemy. Na końcu dodajemy sok z cytryny. Kiedy masa jest już dobrze zmiksowana wylewamy ją na blachę wyłożoną wcześniej przygotowanym surowym ciastem. Pieczemy w piekarniku ok. 40 minut w temperaturze 200ºC. Pianę z białek ubijamy na sztywną bezę, dodając do niej stopniowo cukier puder i szczyptę proszku do pieczenia. Po 40 minutach wysuwamy ciasto z piekarnika i na wierzch wykładamy ubitą pianę. Całość pieczemy jeszcze około 20 – 30 minut w temperaturze 210ºC tak aby beza delikatnie zbrązowiała. Po upieczeniu ciasta trzymamy je jeszcze, przez około 10 minut w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Następnie schładzamy. Rosa na serniku powinna się pojawić po kilku godzinach. Gotowe ciasto podajemy na zimno z gorącymi wiśniami.

Sos wiśniowy

Składniki:

•    450 g wiśni bez pestek (mogą być mrożone)
•    100 g cukru
•    łyżka mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej
•    50 g wódki lub whisky

Sposób przygotowania:

Wiśnie zasypujemy cukrem i zagotowujemy. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w niewielkiej ilości zimnej wody.  Wlewamy do wiśni i mieszając, zagotowujemy. Po zdjęciu z ognia dodajemy alkohol.


Więcejprzepisów znajdziecie na kulinarni.pl >>>

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Z jakiej książki kucharskiej są brane te przepisy ?

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      probowalam i szczerze polecam! wysmienite. moi znajomi byli bardzo zadowoleni ;)

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          Pomoc | Zasady forum
          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
          Przepisy ALEKSANDRY KISIEL, 3 sezon, Warszawa
          Następny artykuł:

          Przepisy ALEKSANDRY KISIEL, 3 sezon, Warszawa

          tvnpix