Przepisy Alicji Polaczkiewicz, sezon 6, Częstochowa

Na ratunek zmarzluchom
Na ratunek zmarzluchom

PRZYSTAWKA:

Na ratunek zmarzluchom

Składniki:

  • 6 cukinii
    • 1 pietruszka
      • 4 ziemniaki
        • 1 łyżka suszonego tymianku
          • 1 cebula
            • 1 marchewka
              • 1 łyżka masła
                • 1 opakowanie płatków migdałowych
                  • 1 bagietka
                    • 1 serek kremowy
                      • 1 ser pleśniowy
                        • 1 gruszka
                          • sól, pieprz

                            Sposób przygotowania:

                            Obrane warzywa: cebulę, marchewkę i pietruszkę zalewamy wodą. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku i gotujemy. W trakcie gotowania dodajemy obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki. Bulion gotujemy do miękkości warzyw. Cukinię kroimy w kostkę i dorzucamy do bulionu. Całość gotujemy jeszcze przez około 10 minut. Wszystko miksujemy, doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Pod koniec gotowania dodajemy łyżkę masła. Podajemy z podprażonymi płatkami migdałowymi. Bagietkę kroimy, smarujemy kremowym serkiem, na wierzch wykładamy plastry gruszki. Całość przykrywamy plastrem sera pleśniowego. Pieczemy w temperaturze 100oC do momentu rozpuszczenia się wierzchniej warstwy sera. Krem podajemy z grzankami udekorowany prażonymi płatkami.

                            DANIE GŁÓWNE:

                            Cielętnickie pyszności

                            Cielętnickie pyszności
                            Cielętnickie pyszności

                            Składniki:

                            • 1 duży jesiotr
                              • 1 kg ziemniaków
                                • sól, pieprz
                                  • sok z 1 cytryny
                                    • suszone zioła: bazylia i oregano lub przyprawa do ziemniaków
                                      • olej

                                        Sposób przygotowania:

                                        Oczyszczoną rybę kroimy na kawałki i marynujemy przez noc w soli, pieprzu i soku z cytryny. Następnie smażymy na głębokim tłuszczu nie dłużej niż 5 minut. Obsmażoną rybę odcedzamy z tłuszczu i pieczemy w temperaturze 100oC przez 10 minut. Ugotowane w łupinkach ziemniaki posypujemy ziołami i wstawiamy również na 10 minut do piekarnika. Rybę podajemy z pieczonymi ziemiankami i surówką.

                                        Surówka do ryby

                                        Składniki:

                                        • 1 biała kapusta
                                          • 1 marchewka
                                            • suszona natka pietruszki
                                              • 1 jabłko
                                                • sok z cytryny
                                                  • oliwa z oliwek

                                                    Sposób przygotowania:

                                                    Białą kapustę kroimy na cienkie paski, dodajemy startą marchew, natkę pietruszki, oraz startą połówkę jabłka. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem, oliwą z oliwek oraz sokiem z cytryny.

                                                    DESER:

                                                    Cudeńka babuni

                                                    Cudeńka babuni
                                                    Cudeńka babuni

                                                    Składniki:

                                                    • kawa parzona lub rozpuszczalna
                                                      • 8 żółtek
                                                        • 5 dag cukru
                                                          • 25 dag mąki
                                                            • 1 łyżka spirytusu
                                                              • 1 1/2 dag drożdży
                                                                • 1/4 l mleka
                                                                  • 5 dag masła
                                                                    • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
                                                                      • 1 opakowanie płatków migdałowych
                                                                        • 3 łyżki cukru do kogla-mogla
                                                                          • olej do smażenia

                                                                            Sposób przygotowania:

                                                                            Drożdże łączymy z cukrem, dodajemy szklankę mleka i wszystko dokładnie mieszamy. Otrzymaną masę dodajemy do mąki. 4 żółtka ucieramy z cukrem i ponownie całość dokładnie mieszamy. Stopniowo dodajemy masło i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Drewnianą łyżką wykładamy masę na patelnię z rozgrzanym olejem i smażymy z obu stron, aż do zarumienienia. Czekoladę rozpuszczamy, polewamy nią jedną stronę racuchów, wierzch posypujemy płatkami migdałowymi. Pozostałe żółtka ucieramy dodatkiem cukru. Kogel-mogel wlewamy do zaparzonej kawy. Podajemy z gorącymi racuchami.

                                                                            podziel się:

                                                                            Pozostałe wiadomości