Przepisy Anity Sadowskiej, 3. edycja, Poznań

Leśna rozgrzewka
Leśna rozgrzewka

PRZYSTAWKA

Leśna rozgrzewka pod francuską kołderką

Składniki:

  • 2 l wywaru warzywnego
    • 50 g suszonych grzybów, najlepiej prawdziwków (około 10-12 grzybków)
      • 2 łyżki masła
        • 1 cebula
          • szklanka śmietany
            • łyżka mąki pszennej
              • ciasto francuskie
                • sól, pieprz
                  • przyprawa uniwersalna
                    • gałka muszkatołowa
                      • koperek, zielona pietruszka
                        • mleko

                          Sposób przygotowania:

                          Sparzone wrzątkiem, wcześniej oczyszczone i opłukane grzyby zalewamy częścią zimnego wywaru i moczymy od ok. 30 minut do 2 godzin, następnie gotujemy do miękkości (20-30 minut). Ugotowane grzyby wyjmujemy, kroimy i podsmażamy na maśle. Dodajemy drobno pokrojoną w kostkę cebulę i też podsmażamy. Całość oprószamy mąką i lekko rumienimy. Dodajemy wywar warzywny, oraz ten, w którym gotowały się grzyby. Gotujemy na małym ogniu około 15 minut często mieszając. Pod koniec gotowania zabielamy śmietaną. Doprawiamy do smaku. Wycinamy z ciasta francuskiego kółka nieco większe od obwodu naczynia do zapiekania, żeby zrobić z nich przykrywki ”kołderkę”. Ciasto smarujemy wodą i przykrywamy nim zawartość naczynia, dociskając krawędzie palcami lub widelcem. Wstawiamy do piekarnika na 20 minut na 180°C. Podajemy do razu po wyjęciu z piekarnika.

                          DANIE GŁÓWNE

                          Biały Bugs

                          Biały Bugs
                          Biały Bugs

                          Składniki:

                          • królik
                            • 4 dag dowolnego tłuszczu
                              • 10 dag wędzonego boczku
                                • 15 dag cebuli
                                  • sól
                                    • kilka ziaren pieprzu
                                      • 1 liść laurowy
                                        • 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
                                          • 2 kieliszki białego wina,
                                            • 2 dag mąki
                                              • świeża, siekana natka pietruszki

                                                Przygotowanie:

                                                Królika dzielimy na porcje. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, obtaczamy mięso w mące i smażymy do zarumienienia. Boczek kroimy w niewielkie plastry, a cebule w grubą kostkę i dodajemy do zarumienionego mięsa. Smażymy chwilę razem. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego i dusimy pod przykryciem podlewając ok. godziny. Gdy mięso jest miękkie, dodajemy sól, grubo zmielony pieprz, liść laurowy oraz paprykę. Wlewamy wino, oprószamy mąką i dusimy jeszcze kilka minut. Na koniec dodajemy dużo świeżej posiekanej zielonej pietruszki. Podajemy z ryżem.

                                                DESER

                                                Gajowe znajdy w pysznym przekładańcu

                                                Gajowe znajdy
                                                Gajowe znajdy

                                                Składniki:

                                                • ok. 300 g owoców leśnych (maliny, jeżyny, jagody, poziomki)
                                                  • 50 g serka mascarpone
                                                    • 50 g chudego serka homogenizowanego
                                                      • ok. 20 g cukru pudru
                                                        • białko jajka
                                                          • cynamonowe ciasteczka
                                                            • liście świeżej mięty

                                                              Przygotowanie:

                                                              Serek mascarpone łączymy z serkiem homogenizowanym oraz 1 białkiem ubitym na sztywno z cukrem pudrem. Ciasteczka kruszymy. Mix owoców mieszamy (można delikatnie rozgnieść widelcem żeby smaki się połączyły.) Składniki przekładamy warstwami w szklanym pucharku (ciasteczka, masa serkowa, owoce, masa serkowa, ciasteczka). Wierzch dekorujemy listkami świeżej mięty

                                                              Wszystkie przepisy 1. odcinka III edycji znajdziecie TUTAJ>

                                                              podziel się:

                                                              Pozostałe wiadomości

                                                              Magda Gessler powraca do "Rumiane i Pieczyste Szynk". Była zadowolona?

                                                              Magda Gessler powraca do "Rumiane i Pieczyste Szynk". Była zadowolona?

                                                              Kuchenne rewolucje: Czy kucharz z restauracji "Na Winklu" zdał egzamin Magdy Gessler?

                                                              Kuchenne rewolucje: Czy kucharz z restauracji "Na Winklu" zdał egzamin Magdy Gessler?

                                                              Odcinek specjalny Milionerów w Poniedziałek Wielkanocny! Kto zagra o milion?

                                                              Odcinek specjalny Milionerów w Poniedziałek Wielkanocny! Kto zagra o milion?

                                                              The Traitors. Zdrajcy: Konflikty i eliminacje oraz zmiana w programie

                                                              The Traitors. Zdrajcy: Konflikty i eliminacje oraz zmiana w programie

                                                              Zgłoś się na casting do nowego sezonu Top Model!

                                                              Zgłoś się na casting do nowego sezonu Top Model!

                                                              Konkurs "Gotuj z MasterChef Nastolatki". Nagraj przepis lub wyślij zdjęcie i wygraj nagrody!

                                                              Konkurs "Gotuj z MasterChef Nastolatki". Nagraj przepis lub wyślij zdjęcie i wygraj nagrody!

                                                              Gwiazdy TVN w nowej oprawie. "TVN to coś, co nas łączy"

                                                              Gwiazdy TVN w nowej oprawie. "TVN to coś, co nas łączy"