Przepisy

Przepisy BARTOSZA WÓJCICKIEGO, 4 sezon Kraków
 

 

PRZYSTAWKA

Kozi przysmak w porzeczkowym musie

Składniki:

 

  • ser kozi
  • bułka tarta
  • 1 jajko
  • olej słonecznikowy
  • mix sałat
  • sos winegret
  • mus porzeczkowy
  • karmelizowany ocet balsamiczny

 

Sposób przygotowania:

 

Ser kozi kroimy w centymetrowe plastry, panierujemy w jajku w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju. Następnie odsączamy nadmiar tłuszczu. Podajemy z sałatą z pomidorkami koktajlowymi polaną sosem winegret. Całość polewamy karmelizowanym octem balsamicznym wymieszanym z musem porzeczkowym.

DANIE GLÓWNE

Sola prababci Marii  z sałatką szefa

Sola prapabci MariiSola prapabci Marii

Składniki:

 

  • 2 - 3 filety soli (zależy do ich wielkości)
  • mąka
  • masło
  • śmietana 22%
  • białe wino wytrawne
  • ser parmezan
  • bułka tarta
  • cytrynowy pieprz
  • sól

 

Sałata

Składniki:

 

  • liście młodego szpinaku
  • oliwa z oliwek
  • karmelizowany ocet balsamiczny
  • ogórek zielony
  • suszone pomidory
  • orzeszki pinii
  • ser parmezan
  • świeża mięta

 

Sposób przygotowania:

 

Rybę nacieramy solą i pieprzem cytrynowym następnie obtaczamy w mące. Następnie delikatnie podsmażamy na maśle pod koniec podlewając białym winem. Podsmażone filety układamy równo w brytfance i grubo posypujemy tartym parmezanem. Całość polewamy cienką warstwą śmietany zmieszanej z mąką, i posypujemy bułką tartą. Na wierzch bułki tartej układamy kawałki masła, które pomogą zarumienić bułkę. Tak przygotowaną rybę pieczemy przez około 15-20 minut w temperaturze 220°C (do widocznego zarumienienia wierzchu).

 

Sałata

Sposób przygotowania:

 

Szpinak z obranym, pokrojonym w grube kawałki, zielonym ogórkiem mieszamy z oliwą i octem balsamicznym. Następnie dodajemy przecięte na pół suszone pomidory i miętę, posypujemy parmezanem i prażonymi orzeszkami pinii.

 

DESER

Waniliowy frykas z ognistym wykończeniem

Waniliowy frykasWaniliowy frykas

Składniki:

 

  • 12 jaj
  • 11 łyżek cukru
  • 1 l śmietany 36%
  • laska wanilii

 

Sposób przygotowania:

 

Wlewamy śmietanę do garnka, do środka wrzucamy laskę wanilii i całość zagotowujemy. W tym czasie ucieramy 12 żółtek z cukrem. Po zagotowaniu śmietanę ostrożnie wlewamy do utartych żółtek, cały czas mieszając i uważając, aby deser nam się nie zwarzył. Gotowy krem gotujemy w kąpieli wodnej (wstawiamy metalową miskę z kremem nad garnek z gorącą wodą) delikatnie mieszając i pilnując, aby się nie zważył dopóki nie zgęstnieje. Następnie przelewamy do przygotowanych miseczek i  wstawiamy na 2/3h do lodówki. Bezpośrednio przed podaniem posypujemy warstwą cukru i karmelizujemy palnikiem, do powstania tafli karmelu.

Więcejprzepisów znajdziecie na kulinarni.pl >>>

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
Przepisy AGNIESZKI KRAJEWSKIEJ, 4 sezon Kraków
Następny artykuł:

Przepisy AGNIESZKI KRAJEWSKIEJ, 4 sezon Kraków

tvnpix