Przepisy Jacka Olewniczaka, 3. edycja, Poznań

Syta Meksykanka
Syta Meksykanka

PRZYSTAWKA:

Syta Meksykanka

Składniki:

  • 500 g fasoli czerwonej
    • 1 łyżka stołowa miodu
      • 500 ml przecieru pomidorowego
        • ostra papryka
          • sol, pieprz do smaku
            • pęczek bazylii
              • 4 jajka
                • 2 opakowania mozzarelli

                  Sposób przygotowania:

                  Czerwoną fasolę namaczamy przez około 12 godzin w wodzie lub w ostrym sosie pomidorowym. Fasolę wraz z przecierem pomidorowym miksujemy na jednolitą masę. Doprawiamy papryką, solą i pieprzem do smaku. Dodajemy świeże liście bazylii. Całość gotujemy przez około 15 minut, mieszając. Ser mozzarella kroimy i układamy na dnie talerza. Gorącą zupą zalewamy mozzarellę. Na wierzchu zupy układamy usmażone jajko. Całość podajemy z grzanką i oliwą.

                  DANIE GŁÓWNE:

                  Ptak pod rukolą

                  Ptak pod rukolą
                  Ptak pod rukolą

                  Składniki:

                  • 1 kg piersi z kurczaka
                    • pół cebuli
                      • łyżka masła
                        • 2 łyżki miodu
                          • główka czosnku
                            • 750 ml przecieru pomidorowego
                              • sol, pieprz
                                • ostra papryka do smaku
                                  • 250 g sera typu rokpol
                                    • 250 g sera parmezan
                                      • 100 g rukoli
                                        • 100 g suszonych pomidorów w oliwie

                                          Sposób przygotowania:

                                          Pierś z kurczaka kroimy w paski i przyprawiamy solą, pieprzem i papryką.

                                          Cebulę kroimy w kostkę. W wysmarowanym masłem lub oliwą naczyniu żaroodpornym układamy kurczaka i cebulę. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczemy przez około 15 min. W trakcie pieczenia, kurczaka polewamy miodem. Po około 15 minutach, do naczynia z kurczakiem dodajemy przecier z pomidorów, z czosnkiem, doprawiony solą i ostrą papryką. Pieczemy przez kolejne 7 min. Ser typu rokpol drobno kroimy, ucieramy parmezan. Pod sam koniec pieczenia kurczaka posypujemy serami i zapiekamy przez około 8 minut. Po wyjęciu z piekarnika na wierzchu układamy rukolę i suszone pomidory.

                                          Podajemy z grzankami.

                                          DESER

                                          Poduszka serowo-melonowa

                                          Poduszka serowo - melonowa
                                          Poduszka serowo - melonowa

                                          Składniki:

                                          • 4 naleśniki
                                            • 4 serki camembert
                                              • melon
                                                • 4 łyżki miodu
                                                  • 20 g suszonych pomidorów w oliwie
                                                    • 4 liście bazylii.

                                                      Sposób przygotowania:

                                                      Przygotowujemy ciasto naleśnikowe, na słodko i smażymy naleśniki. Na gotowym naleśniku układamy w kolejności rukolę, ser camembert, bazylię i suszone pomidory. Całość zamykamy w naleśniku, związując wolne końce szczypiorkiem. Wkładamy do piekarnika. Zapiekamy przez około 12 min. W tym czasie kroimy melona w plastry i układamy na talerzu.

                                                      Na melonie układamy gotowe naleśniki. Podajemy z dżemem/konfiturą.

                                                      Ciasto naleśnikowe:

                                                      Składniki:

                                                      jajko

                                                      szklanka mąki

                                                      szczypta proszku do pieczenia

                                                      sól i pieprz do smaku

                                                      kilka kropli oliwy

                                                      Sposób przygotowania:

                                                      Wszystkie składniki ze sobą mieszamy i smażymy naleśniki.

                                                      Arbuzowe orzeźwienie

                                                      Składniki:

                                                      • arbuz
                                                        • świeża mięta
                                                          • miód do smaku

                                                            Sposób przygotowania:

                                                            Wydrążamy miąższ arbuza. Miksujemy i doprawiamy miodem w przypadku mało słodkiego arbuza. Dodajemy świeżą miętę. Mieszamy.

                                                            Wszystkie przepisy 1. odcinka III edycji znajdziecie TUTAJ>

                                                            podziel się:

                                                            Pozostałe wiadomości