Przepisy

Przepisy JAROSŁAWA JAKUBOWSKIEGO 3 edycja, Wrocław
 

PRZYSTAWKA:

Przysmak młodości

Składniki:

•    4 duże  kromki razowego chleba
•    ok. 200 g rukoli
•    12 plasterków mozzarelli
•    1 duże dojrzałe awokado
•    3 łyżki prażonych, pokruszonych orzeszków pinii
•    świeżo zmielony pieprz i sól morska
•    2 łyżki oliwy

Sposób przygotowania:

Kromkę chleba kroimy na pół, smarujemy obie połówki oliwą i posypujemy orzeszkami. Następnie na jednej z połówek kładziemy rukolę, 3 plastry mozzarelli i drobno pokrojone awokado, a następnie całość przykrywamy drugą połówką. Przystawkę można podawać na ciepło.

DANIE GŁÓWNE:

Atletyczny kurczak

Atletyczny kurczak Atletyczny kurczak


Składniki:

•    4 filety z kurczaka
•    świeżo zmielony pieprz i sól morska
•    mielona papryka czerwona
•    2 łyżki oliwy z oliwek
•    400 g makaronu razowego
•    oliwki do dekoracji

Sposób przygotowania:

Piersi płuczemy, doprawiamy solą, pieprzem, papryką. Następnie obsmażamy z obu stron na złocisty kolor przez ok. 3-4 minuty z każdej strony. Mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy wcześniej przygotowanym sosem pomidorowym i zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 190ºC przez około 40-45 minut. Podajemy z makaronem razowym ugotowanym według wskazówek na opakowaniu, udekorowane oliwkami.

Sos pomidorowy

Składniki:

•    500 g świeżych dojrzałych pomidorów lub 1,5 puszki pokrojonych, bez skórek
•    mała cebula
•    2 ząbki czosnku
•    szczypta brązowego cukru
•    1 łyżka octu balsamicznego
•    4 gałązki  świeżego tymianku
•    5 łyżek serka mascarpone
•    2 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

Cebulę drobno kroimy i szklimy na oliwie. Następnie dodajemy drobno pokrojone pomidory. Całość doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i octem balsamicznym. Sos dusimy na małym ogniu przez około 10-15 minut. Następnie zdejmujemy z ognia, mieszamy z serem mascarpone, świeżymi listkami tymianku oraz wyciśniętym czosnkiem.

DESER:

Puszyste Ego


Puszyste Ego Puszyste Ego
Składniki:

•    ok. 400 ml jogurtu naturalnego
•    2 jajka
•    1/2 laski wanilii
•    20 g cukru brązowego
•    łyżka miodu

Sposób przygotowania:

Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy  z cukrem na gładką masę, dodajemy wanilię, jogurt naturalny i mieszamy do uzyskania puszystej masy.W oddzielnym naczyniu ubijamy pianę z białek. Do wcześniej przygotowanego kremu dodajemy białka i całość delikatnie mieszamy. Gotowy krem wlewamy do pucharków.

Sos malinowy

Składniki:

•    400 g malin
•    3 łyżeczki brązowego cukru
•    ok. 50 ml nalewki wiśniowej

Sposób przygotowania:

Maliny płuczemy, następnie gotujemy na małym ogniu przez ok. 10 min i miksujemy. Dodajemy cukier i gotujemy jeszcze ok 5 min, tak, aby sos zgęstniał. Na koniec dodajemy nalewkę wiśniową i pozostawiamy do ostygnięcia. Wystudzony sos malinowy przekładamy do pucharków na krem jogurtowy i wkładamy do lodówki na ok. 3 godziny. Schłodzony deser  ozdabiamy biszkoptem, świeżymi malinami i miętą.

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
Przepisy Moniki Całej, 3 edycja Kraków
Następny artykuł:

Przepisy Moniki Całej, 3 edycja Kraków

tvnpix