Przepisy Jarosława Pydycha, 3 edycja Kraków

Włoskie delicje
Włoskie delicje

PRZYSTAWKA:Włoskie delicje pachnące bazyliąSkładniki:• 320 g drobnego makaronu penne z pszenicy durum• 2 świeże dojrzałe pomidory• garść świeżej bazylii• 4 ząbki czosnku• sól• oliwa z oliwek z pierwszego tłoczeniaSposób przygotowania:W osolonej wodzie gotujemy makaron. W trakcie gotowania makaronu parzymy świeże pomidory, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Siekamy drobno czosnek, płuczemy listki bazylii. Następnie na dużej patelni rozgrzewamy 4 lub 5 łyżek oliwy i chwilę przed odcedzeniem makaronu dokładnie mieszając podsmażamy czosnek i pomidory. Doprawiamy solą i dodajemy świeżą bazylię. Odcedzamy penne i wykładamy na patelnię. Mieszamy i natychmiast podajemy.DANIE GŁÓWNE:Turbot po sardyńsku w ziemniaczanej skorupce

Składniki:• świeży średniej wielkości turbot• 1/2 kg ziemniaków• oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia• rozmaryn• sól i pieprzSposób przygotowania:Rybę oczyszczamy, ziemniaki kroimy na cienkie talarki. Następnie wykładamy blachę papierem do pieczenia i polewamy 2 lub 3 łyżkami oliwy. Na przygotowanej blasze układamy rybę, którą posypujemy odrobiną soli i rozmarynem. Następnie przykrywamy dokładnie talarkami z ziemniaków i ponownie solimy. Pieczemy przez około 25 - 30 minut w temperaturze 180ºC. Kawałki upieczonej ryby podajemy z pieczonymi ziemniakami i z odrobiną oliwy. Dekorujemy świeżym pomidorem, sałatą i roszponką.DESER:Tiramisu frutti di bosco

Turbot po sardyńsku
Turbot po sardyńsku

Składniki:• 500 g sera mascarpone• 5 jajek• 50 g cukru• 1 i 1/2 opakowania biszkoptów• sok malinowy• około 400 g świeżych malinSposób przygotowania:Żółtka dokładnie ucieramy z cukrem, białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie łączymy ser mascarpone w kolejności z utartymi żółtkami i ubitym białkiem. Mieszamy w jednym kierunku by uzyskać jednolitą masę. W pucharkach układamy biszkopty nasączone sokiem malinowym, przykrywamy kremową masą, na wierzchu układamy świeże maliny. Następnie układamy drugą warstwę biszkoptów nasączonych sokiem malinowym, przykrywamy masą kremową i ponownie na wierzchu układamy maliny. Całość odstawiamy na kilka godzin do lodówki.Więcej przepisów znajdziecie na kulinarni.pl >

Tiramisu frutti di bosco
Tiramisu frutti di bosco
podziel się:

Pozostałe wiadomości