Przepisy

Przepisy Konstancji Turlej, 3 edycja Kraków
 

PRZYSTAWKA

Daktylowo - migdałowe uniesienie

Składniki:

•    mix sałat z rukolą i szpinakiem
•    pomidory koktajlowe pomarańczowe
•    migdały
•    daktyle
•    śliwki
•    25 dag wędzonego boczku
•    25 dag sera koziego
•    kolorowy pieprz

Sos

Składniki:

•    ocet balsamiczny
•    łyżka miodu
•    dżem śliwkowy lub wiśniowy

Sposób przygotowania:

Sałaty rwiemy na małe kawałki wrzucamy do miski. Migdały oraz daktyle siekamy i wrzucamy do sałat, następnie dodajemy pomidorki koktajlowe. Śliwki zawijamy w boczek, przebijamy wykałaczką i podsmażamy na patelni. Serek kozi kroimy w plastry które następnie otaczamy w panierce: mąka, jajko i migdały. Układamy je w naczyniu żaroodpornym, doprawiamy kolorowym pieprzem i lekko solimy. Polewamy roztopionym masłem. Następnie zapiekamy w piekarniku przez 8 minut w temperaturze 180ºC. Na talerze wykładamy sałatę, na niej układamy śliwki w boczku oraz plastry sera. Całość polewamy sosem.

DANIE GŁÓWNE

Wieprzowa przyjemność w letnich owocach

Wieprzowa przyjemnośćWieprzowa przyjemność


Składniki:

•    polędwica wieprzowa

Sos

Składniki:

•    4 świeże brzoskwinie
•    suszone morele
•    suszona papaja
•    mały słoik musztardy z ziarnami gorczycy
•    5 łyżek musztardy dijon
•    mały słoik konfitury z moreli i brzoskwiń
•    pierz ziołowy
•    sól
•    kieliszek czerwonego wina

Sposób przygotowania:

Owoce kroimy w plasterki. Następnie wszystkie składniki mieszamy, doprawiamy pieprzem ziołowym i solą podlewamy wodą i winem i dusimy około pół godziny. Mięso wyjmujemy z marynaty, kroimy w plasterki i smażymy na rozgrzanej oliwie. Do gotowego sosu dodajemy polędwiczki. Wszystko razem jeszcze przez chwilę dusimy. Gotowe mięso podajemy w owocowym sosie z panierowanymi ziemniakami, udekorowane rukolą i pomidorkami koktajlowymi.


Marynata do mięsa

Składniki:

•    czosnek
•    oliwa
•    łyżka octu balsamicznego
•    8 ziaren ziela angielskiego
•    3 liście laurowe
•    kminek
•    łyżeczka tymianku
•    łyżeczka rozmarynu

Sposób przygotowania:

Polędwicę marynujemy 2-3 dni wcześniej i przechowujemy w lodówce.

Ziemniaki z kurkami

Składniki:

•    200 gram kurek
•    4 cebulki szalotki
•    suszone oregano
•    przyprawa uniwersalna do ziemniaków
•    pół kostki masła
•    1 kg ziemniaków
•    opakowanie andrutów
•    ser żółty o intensywnym smaku
•    sól

Ugotowane ziemniaki, tłuczemy, doprawiamy przyprawą do ziemniaków, oregano oraz solą. Dodajemy pół kostki masła. Całość jeszcze raz dokładnie ubijamy. Kurki oczyszczamy z piasku, dokładnie płuczemy. Cebulę drobno kroimy. Na roztopionym maśle dusimy kurki razem z cebulką. Doprawiamy solą i pieprzem. Następnie na rozłożonym andrucie rozsmarowujemy masę ziemniaczaną, na środek wykładamy pas z farszu kurkowo-cebulowego i posypujemy startym serem żółtym. Andrut po chwili nasiąka wodą z ziemniaków i nadaje się do zawinięcia. Przygotowany andrut zwijamy w roladę, kroimy w plastry o grubości półtora centymetra i wkładamy  na chwilę do lodówki. Następnie panierujemy w jajku i bułce tartej i podsmażamy z obu stron.


DESER

Czekolada rozkochana w chili

Czekolada rozkochana w chiliCzekolada rozkochana w chili

Składniki:

•    200 gram czekolady gorzkiej
•    200 gram cukru pudru
•    150 gram masła
•    łyżeczka proszku do pieczenia
•    cukier waniliowy
•    uniwersalna przyprawa do dań słodkich
•    4 jajka
•    3 łyżki mąki
•    szczypta soli
•    maliny
•    jagody
•    lody waniliowe
•    chili/tabasco
•    papryczka chili
•    papryczka peperoni


Sposób przygotowania:

Do garnka wlewamy 2/3 szklanki wody, gotujemy na małym ogniu. Dodajemy cukier puder, cukier waniliowy oraz świeżo wyciśnięty sok z cytryny. Cukier ma się dokładnie roztopić w wodzie, żeby nie było grudek. Następnie dodajemy kawałeczki chili  i peperoni i gotujemy 10 minut, żeby wywar nabrał ostrości. W drugim garnuszku roztapiamy masło wraz z połamaną gorzką czekoladą aż do uzyskania płynnej masy. Dodajemy powoli (tak, żeby się nie ścięły) surowe jajka oraz pozostałe przyprawy: sól, chili, szczyptę przyprawy do dań słodkich, łyżeczkę proszku do pieczenia oraz trzy łyżki mąki. Dokładnie mieszamy. Następnie po lekkim ostudzeniu łączymy obydwa wywary. Do przygotowanej formy na muffiny wlewamy gotową masę. Masa powinna być lekko płynna. Do środka wkładamy jagody i maliny oraz kawałki czekolady. Ciastka pieczemy w temperaturze 180ºC przez ok. 30 minut. W trakcie pieczenia sprawdzamy wykałaczką, czy są już gotowe. Ciastka podajemy z lodami waniliowymi i owocami.



Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
Przepisy Jarosława Pydycha, 3 edycja Kraków
Następny artykuł:

Przepisy Jarosława Pydycha, 3 edycja Kraków

tvnpix