Przepisy

Przepisy KRZYSZTOFA LECHA 3 edycja, Wrocław
 

PRZYSTAWKA:

Kociołek łososiowo-pomidorowy

Składniki:

•    500 ml wody
•    1 por (tylko biała część)
•    sól, pieprz
•    600 ml mleka
•    80 g jogurtu naturalnego
•    1 listek laurowy
•    360 g obranych i pokrojonych w kostkę ziemniaków
•    200 g surowego łososia (bez skóry i ości)
•    30 g chudego boczku (bez skóry) pokrojonego w kostkę
•    350 g pomidorów
•    20 g masła
•    1 kostka rosołowa drobiowa
•    2 łyżki oleju z pestek winogron
•    1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Kostkę rosołową rozpuszczamy w gotującej się wodzie i gotujemy przez minutę. Sparzone pomidory obieramy ze skórki, usuwamy pestki i kroimy w drobną kostkę. Łososia wkładamy do wrzącego rosołu, wlewamy 100 ml mleka i wrzucamy listek laurowy. Gdy ryba zrobi się bladoróżowa, wyjmujemy ją z wywaru, studzimy i dzielimy widelcem na płaty. Pora rozcinamy wzdłuż, dokładnie płuczemy a następnie drobno siekamy. W dużym garnku rozgrzewamy olej z masłem, na którym szklimy pora, dodajemy boczek i całość smażymy 5-10 minut, cały czas mieszając, dodajemy ziemniaki, smażymy jeszcze 2 minuty, a następnie wlewamy wywar, w którym gotował się łosoś oraz resztę mleka i gotujemy przez 20 minut na małym ogniu. Następnie dodajemy pokrojone pomidory i gotujemy przez kolejne 5 minut.  Wyjmujemy z zupy łyżką cedzakową 2 chochle warzyw, miksujemy je i z powrotem wkładamy do garnka.  Następnie zdejmujemy z ognia, mieszamy z jogurtem, uważając, aby się nie zwarzył. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, wkładamy kawałki ryby, posypujemy natką pietruszki.


DANIE GŁÓWNE:

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Ryż, kasza i kurczak w pomidorach


Składniki:

•    2 torebki ryżu
•    2 torebki kaszy gryczanej
•    4 filety z piersi kurczaka
•    4 duże cebule
•    2 ostre papryczki
•    4-6 pomidorów
•    1 przecier pomidorowy
•    papryka czerwona, zielona, żółta
•    3-4 ząbki czosnku
•    sól, pieprz, oregano, bazylia
•    oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Kurczaka kroimy na średniej wielkości kostkę, doprawiamy przyprawami i odrobiną oliwy, mieszamy i odstawiamy. Cebulę drobno siekamy a następnie szklimy na oliwie. Dodajemy pokrojone w kostkę papryki oraz ostre papryczki. Wszystko dusimy ok. 10-15minut. Kurczaka obsmażamy do zrumienienia a następnie dodajemy do duszonej cebuli z papryką. Całość dusimy jeszcze przez ok. 5 minut. Sparzone i obrane pomidory kroimy na ćwiartki a potem jeszcze na połówki. Dodajemy do kurczaka z warzywami i całość dusimy przez ok. 10 minut. Następnie dodajemy odrobinę przecieru pomidorowego dla smaku i koloru i całość smażymy bez przykrycia, redukując nadmiar wody. Kasze oraz ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu torebki odcedzamy, rozcinamy i wszystko mieszamy w jednym garnku. Na środek talerza wykładamy porcję ryżu z kaszą a dookoła ostry sos pomidorowy z kurczakiem.

DESER:

Karmelizowane pomidorki z lodami waniliowymi

Pomidorki z karmelem i lodami Pomidorki z karmelem i lodami


Składniki:

•    2 garści pomidorków koktajlowych 
•    1 laska wanilii
•    4 łyżki cukru
•    40 ml rumu
•    1/4 l soku jabłkowego
•    4 kulki lodów waniliowych
•    siekane pistacje do dekoracji

Sposób przygotowania:

Pomidory myjemy i osuszamy. Laskę wanilii przekrajamy wzdłuż i wyjmujemy miąższ.  Cukier wsypujemy na patelnię i smażymy (karmelizujemy) aż się rozpuści i zmieni kolor na brązowy, dodajemy powoli rum, sok jabłkowy, wanilię z miąższem i całość gotujemy do uzyskania konsystencji syropu. Następnie dodajemy pomidory, zagotowujemy i odstawiamy na minutę. Pomidory wykładamy na talerze, dodajemy lody i ozdabiamy laską wanilii. Całość możemy posypać pistacjami.

Lody waniliowe

Składniki:

•    2 laski wanilii
•    3 szklanki pełnotłustego mleka
•    7 żółtek
•    pół szklanki cukru
•    pół szklanki śmietany 30%

Sposób przygotowania:

Laski wanilii przecinamy wzdłuż i wyjmujemy miąższ, zalewamy mlekiem i zagotowujemy na małym ogniu. Żółtka i cukier ucieramy, stopniowo dodając do nich gorące mleko i zagotowujemy na wolnym ogniu, cały czas ubijając, tak, aby masa się pieniła. Gdy masa zgęstnieje, zdejmujemy ją z ognia i schładzamy. Wyjmujemy laski wanilii, dodajemy śmietanę i ponownie ubijamy. Gotową masę przelewamy do naczynia o szerokiej średnicy. Wstawiamy do zamrażalnika. Mniej więcej, co 40 minut wyjmujemy i miksujemy. Czynność powtarzamy kilkakrotnie, aby rozbić powstające kryształki lodu. Kiedy masa zrobi się już gęsta, zostawiamy ją do całkowitego zamrożenia. Jeśli przed podaniem jest zbyt twarda, pozostawiamy ją w lodówce na ok. 1 godzinę przed podaniem.

Więcejprzepisów znajdziecie na kulinarni.pl >>>



Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
Przepisy EDYTY PISARSKIEJ 3 edycja, Wrocław
Następny artykuł:

Przepisy EDYTY PISARSKIEJ 3 edycja, Wrocław

tvnpix