Przepisy

Przepisy Kuby Białacha, 3 edycja Kraków
 

PRZYSTAWKA:

Zestaw surówek

Składniki:

•    300 g młodych liści szpinaku
•    100 g szynki dojrzewającej
•    200 g mozzarelli  (małe kulki)
•    50 g orzeszków piniowych
•    150 g pomidorów koktajlowych
•    150 g truskawek
•    ocet balsamiczny (zredukowany)

Sposób przygotowania:

Myjemy i osuszamy liście szpinaku. Smażymy szynkę, do wytopienia tłuszczu i po ostudzeniu drobno kroimy. Kulki mozzarelli przekrajamy na pół. Prażymy orzeszki piniowe. Truskawki i pomidory płuczemy a następnie również przekrajamy na pół. Na dnie głębokiego talerza wylewamy sporo zredukowanego octu balsamicznego i układamy po kolei liście szpinaku, mozzarellę, szynkę, pomidory, truskawki i orzeszki piniowe. Na koniec ponownie przyprawiamy do smaku zredukowanym octem balsamicznym.

DANIE GŁÓWNE:

Sztuka mięsa

Sztuka mięsaSztuka mięsa


Składniki:

•    700 g wołowiny (najlepiej rostbef)
•    500 g ziemniaków
•    1 cytryna
•    14 gałązek świeżego tymianku
•    14 gałązek świeżego rozmarynu
•    1 główka czosnku
•    500 g marchewek mini
•    liść laurowy
•    2 łyżki brązowego cukru
•    50 g masła
•    połowa  czerwonej cebuli
•    10 pieczarek
•    łyżka mąki
•    kieliszek czerwonego wina
•    300 ml wywaru z kurczaka
•    oliwa z oliwek
•    sól morska i pieprz

Ziemniaki:

Sposób przygotowania:

Ziemniaki dokładnie myjemy nie obierając ich. Następnie kroimy w 2 cm kawałki i wrzucamy na głęboką patelnię. Zalewamy je gorącą wodą, doprawiamy solą, przykrywamy pokrywką i gotujemy przez ok. 10 min. Po ugotowaniu (nie mogą być rozgotowane) odcedzamy i wrzucamy z powrotem na tę samą patelnię ustawioną na dużym ogniu. Dodajemy oliwę z oliwek, szczyptę soli i pieprzu, skórkę z cytryny (w całych paskach, nie pokrojoną) oraz po 4 gałązki tymianku i rozmarynu. Następnie dodajemy rozgniecione główki czosnku. Smażymy dalej na średnim ogniu, mieszając co 3 minuty do momentu aż ziemniaki zrobią się złociste i kruche.

Mięso

Sposób przygotowania:

Rozgrzewamy patelnię. Następnie siekamy zioła (po 8 gałązek rozmarynu i tymianku) i dodajemy sól oraz pieprz. Zmieszane zioła rozkładamy na dużej desce do krojenia. Po umyciu i osuszeniu, sztukę mięsa przecinamy na pół skracając tym samym czas przygotowania posiłku. Następnie rolując obydwa kawałki na desce, zbieramy przyprawy i zioła aż do całkowitego pokrycia nimi mięsa. Mięso wrzucamy na rozgrzaną patelnię i dodajemy sporo oliwy z oliwek. Mięso smażymy obracając, co minutę lub dwie. Całkowity czas smażenia to około 15-20 minut w zależności od tego, jaki stopień wysmażenia preferujemy. Gotowe mięso kroimy w plastry polewamy sosem i podajemy z pieczonymi ziemniakami i gotowaną marchewką.

Sos

Sposób przygotowania:

Po zdjęciu mięsa z patelni zmniejszamy pod nią ogień. Drobno kroimy obraną połówkę czerwonej cebuli i wrzucamy na patelnię. Dodajemy trochę oliwy. Następnie kroimy główki pieczarek i również wrzucamy na patelnię. Posypujemy mąką i mieszamy. Dodajemy kieliszek czerwonego wina i zwiększamy ogień pod patelnią. Redukujemy sos. Dodajemy 300 ml wywaru z kurczaka i gotujemy aż zgęstnieje. Na koniec dodajemy szczyptę cukru.

Marchewki

Sposób przygotowania:

Marchewki po umyciu wrzucamy do garnka i zalewamy wrzątkiem. Dodajemy 2 gałązki tymianku, kilka liści laurowych, szczyptę soli, oliwę z oliwek i łyżkę cukru. Gotujemy pod przykryciem aż zmiękną.

DESER:

Zestaw obowiązkowy
Zestaw obowiązkowyZestaw obowiązkowy

Spód

Składniki:

•    6 białek
•    150 g cukru pudru
•    180 g mielonych migdałów
•    40 g kakao
•    100 g gorzkiej posiekanej czekolady

Sposób przygotowania:

Dno wysokiej tortownicy o średnicy około 24 cm wykładamy papierem do pieczenia i zapinamy obręcz pozostawiając papier na zewnątrz. Boki tortownicy smarujemy masłem. Białka ubijamy na sztywną pianę: najpierw ubijamy białka na małych obrotach miksera, następnie zwiększamy obroty miksera i ubijamy aż piana będzie odpowiednio sztywna, stopniowo dodając cukier puder. Po dodaniu całego cukru pudru ubijamy jeszcze przez około 2 - 3 minuty, aby piana była lśniąca i błyszcząca. Pianę delikatnie mieszamy szpatułką lub mieszadłem miksera na minimalnych obrotach ze zmielonymi płatkami migdałów, przesianym kakao i posiekaną gorzką czekoladą. Gotową masę wykładamy do tortownicy, wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180ºC  przez około 17 minut. Wyjmujemy, studzimy a następnie wykrajamy cztery okrągłe mniejsze ciastka, które zawijamy w przygotowaną z folii aluminiowej foremkę. W trakcie pieczenia przygotowujemy mus. Ciasto przed wyłożeniem musu powinno być wystudzone.

Mus
Składniki:

•    6 żółtek
•    700 ml śmietanki kremowej 30% lub 36% dobrze schłodzonej
•    100 g masła
•    300 g białej czekolady
•    4 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:

Do metalowej miski wbijamy 6 żółtek i część (200 ml) śmietanki. Miskę umieszczamy w garnku z delikatnie gotującą się wodą (około 1 szklanka, dno miski nie może dotykać wrzącej wody). Mieszamy drewnianą łyżką przez około 10 minut aż masa będzie gorąca lub do czasu aż trochę zgęstnieje. Należy uważać, aby jajka się nie ścięły! W razie potrzeby można zdjąć miskę z garnka lub wyłączyć gaz. Gdy masa będzie gorąca zdejmujemy miskę z garnka i dodajemy pokrojone w kostkę masło oraz połamaną na kosteczki białą czekoladę. Mieszamy aż składniki się roztopią i połączą z sobą. Masę przekładamy do dużej miski i odstawiamy do przestudzenia na czas ubijania śmietanki. Resztę (500 ml) śmietanki ubijamy na bardzo sztywną pianę (musi być bardzo zimna). Ubijamy najpierw na mniejszych obrotach miksera, później na coraz większych, przez około 8 minut. Pod koniec dodajemy po łyżce cukier puder cały czas ubijając. Po dodaniu cukru ubijamy jeszcze przez około 1 min. Sztywną bitą śmietanę łączymy z wystudzoną masą czekoladową, następnie bardzo delikatnie mieszamy, najlepiej szpatułką, tak, aby nie zmniejszyć objętości piany. Bitą śmietanę najlepiej dodawać w 3 partiach, cały czas delikatnie mieszając. Powstały mus (powinien być puszysty i w miarę gęsty) wykładamy na ostudzone spody i wstawiamy do lodówki na całą noc.

Wykończenie

Składniki:

•    100 g białej czekolady
•    200 g gęstej śmietany 12%
•    kakao do posypania
•    żurawina do przybrania

Sposób przygotowania:

Roztapiamy białą czekoladę i mieszamy ją ze śmietaną a następnie rozprowadzamy po gotowym musie i dalej schładzamy. Przed podaniem wyjmujemy z foliowej foremki i posypujemy przesianym przez sitko kakao. Gotowy deser ozdabiamy żurawiną.

Więcejprzepisów znajdziecie na kulinarni.pl >>>


Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
Przepisy Konstancji Turlej, 3 edycja Kraków
Następny artykuł:

Przepisy Konstancji Turlej, 3 edycja Kraków

tvnpix