Przepisy

Przepisy KUBY ŁABNO, 3 sezon, Warszawa
 

PRZYSTAWKA

Tłuściutkie pajdki, czyli staropolski przysmak z dzieciństwa

Chleb

Składniki:

•    1/2 kg mąki pszennej
•    1/2 szklanki otrąb
•    garść siemienia lnianego
•    garść pestek słonecznika
•    1/2 szklanki mleka
•    50 g drożdży
•    łyżeczka cukru
•    1 łyżka kminku
•    szczypta soli
•    1szklanka wody

Sposób przygotowania:

Do miski wsypujemy siemię lniane, pestki słonecznika, otręby, mąkę, płaską łyżkę soli.
Następnie oddajemy rozpuszczone w mleku drożdże i wyrabiamy ciasto, w razie potrzeby dodając trochę wody. Po wyrobieniu ciasta przekładamy je do wysmarowanej oliwą miski i przykrywamy lnianą ściereczką. Odstawiamy na ok. 1 godzinę. Po godzinie wkładamy ciasto do formy i jeszcze odstawiamy na chwilę do wyrośnięcia. Pieczemy w temperaturze 250ºC ok. 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 180ºC i pieczemy jeszcze przez godzinę.

Smalec:

Składniki:

•    1/2 kg słoniny
•    30 dag mięsa mielonego lub boczku
•    2 średnie cebule
•    sól pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Słoninę kroimy w drobną kostkę, smażymy na średnim ogniu. Następnie dodajemy cebulę również pokrojoną w kostkę. Osobno smażymy na patelni mięso mielone. Przyprawiamy do smaku. Po zeszkleniu się cebuli dodajemy mięso i całość smażymy jeszcze przez około 2 minuty. Gotowy smalec, doprawiamy szczyptą soli i pieprzu i odstawiamy do ostygnięcia. 


DANIE GŁÓWNE

Kolorowa samba warzywna, czyli do wyboru do kompotu

Kolorowa samba warzywna, czyli do wyboru do kompotuKolorowa samba warzywna, czyli do wyboru do kompotu

Pulpety mięsne

Składniki:

•    1/2 kg mięsa wieprzowego
•    30 dag cielęciny
•    jedna cebula
•    2 ząbki czosnku
•    jajko
•    łyżeczka soli i pieprzu
•    szczypta majeranku
•    2 łyżki mąki
•    łyżka oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

Mięso razem z cebulą i czosnkiem mielimy na gładką masę i doprawiamy do smaku. Z wyrobionej masy  formujemy kulki, które obtaczamy w mące i smażymy na oliwie przez 2 minuty z każdej strony.

Sos warzywny

Składniki:

•    2 marchewki
•    1 pietruszka
•    pół selera
•    cebula
•    jeden por
•    natka pietruszki i selera
•    szklanka bulionu warzywnego
•    sól pieprz
•    łyżka masła i oliwy z oliwek
•    2 listki laurowe
•    4 ziarenka pieprzu
•    2 ziarenka ziela angielskiego

Sposób przygotowania:

Warzywa bardzo drobno kroimy lub ścieramy na grubych oczkach. Do rondla dajemy masło, oliwę i warzywa. Doprawiamy do smaku, zalewamy bulionem i dusimy pod przykryciem ok. 10 minut. Następnie dodajemy obsmażone wcześniej pulpety i dusimy jeszcze przez ok. 20 minut. Pulpety podajemy z duszonymi warzywami i purée ziemniaczanym.


DESER

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu


Rozśpiewany deser na lekkim rauszuRozśpiewany deser na lekkim rauszu

Ciasto

Składniki:

•    4 jaja
•    15 dag cukru
•    20 dag masła
•    15 dag orzechów włoskich
•    5 dag mąki
•    2 łyżeczki kakao
•    1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
•    powidła morelowe

Sposób przygotowania:

Masło ucieramy z cukrem pudrem, następnie dodajemy żółtka, kakao, zmielone orzechy oraz
przesianą mąkę z sodą. Całość ponownie dokładnie ucieramy. Białka ubijamy na sztywną pianę a następnie dodajemy do ciasta delikatnie mieszając. Gotowa masę wykładamy do formy. Ciasto pieczemy w temperaturze 190ºC przez około 50 minut. Wystudzone ciasto smarujemy powidłami morelowymi, na które wykładamy masę orzechową z alkoholem a następnie polewamy  masa czekoladową.

Masa orzechowa z alkoholem

Składniki:

•    30 dag orzechów włoskich
•    0,25l wódki
•    0,25l rumu

Sposób przygotowania:

Zmielone orzechy mieszamy z alkoholami i wykładamy na upieczone ciasto.

Masa czekoladowa

Składniki:

•    3 jajka
•    15 dag cukru
•    20 dag masła
•    10 dag czekolady
•    2 łyżki kakao
•    kieliszek spirytusu

Sposób przygotowania:

Jajka z cukrem ubijamy na parze. Ubitą do białości masę jajeczną studzimy.  
Masło ucieramy z cukrem i kakao, następnie dodajemy roztopioną czekoladę, na koniec  dolewamy kieliszek spirytusu. Tak przygotowane masło łączymy z masą jajeczną. Gotową masę polewamy upieczone ciasto.


Więcejprzepisów znajdziecie na kulinarni.pl >>>



Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Jak smakuje deser? Ktoś może próbował?

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
      Przepisy ANNY STOITSI 3 edycja, Wrocław
      Następny artykuł:

      Przepisy ANNY STOITSI 3 edycja, Wrocław

      tvnpix