Przepisy Łukasza Grygiela, sezon 6, Częstochowa

Niepokorny początek
Niepokorny początek

PRZYSTAWKA:

Niepokorny początek

Składniki:

  • 2 szklanki mąki besan
    • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
      • 1 jajko
        • 1 łyżeczka garam masala
          • 1 łyżeczka chili
            • szczypta kurkumy
              • 2 ziemniaki
                • 2 garści różyczek kalafiora
                  • 1 mała cukinia
                    • 1 mały bakłażan
                      • 1 czerwona papryka
                        • 1 żółta papryka
                          • 1 zielona papryka
                            • 1 duża cebula
                              • 1 słoiczek gotowego tajskiego sosu słodko-kwaśnego

                                Sposób przygotowania:

                                Bakłażana, cukinię i cebulę kroimy w plastry. Ziemniaki kroimy: jednego w plasterki, drugiego w drobną kostkę. Część papryki kroimy w kostkę, drugą część w krążki. Kalafiora kruszymy na drobne kawałki. Wszystkie warzywa wsypujemy do dużego naczynia. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, jajko i przyprawy. Całość mieszamy do momentu, aż z warzywnej masy da się formować w kulki. Na głębokiej patelni rozgrzewamy dużą ilość oleju. Warzywa smażymy z każdej strony na złoty kolor. Po wyjęciu odsączamy z tłuszczu na pergaminie. Podajemy na liściu sałaty z sosem czosnkowym oraz tajskim sosem słodko-kwaśnym.

                                Sos czosnkowy

                                Składniki:

                                • 1-2 ząbki czosnku
                                  • małe opakowanie śmietany
                                    • sól
                                      • pieprz

                                        Sposób przygotowania:

                                        Czosnek obieramy i wyciskamy przez praskę, następnie dodajemy do śmietany. Mieszamy, na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

                                        DANIE GŁÓWNE:

                                        Miłosna gruszka z bogatym wnętrzem

                                        Miłosna gruszka
                                        Miłosna gruszka

                                        Składniki:

                                        • 3 bakłażany
                                          • 1/2 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
                                            • 1 ząbek czosnku
                                              • 1/2 cebuli
                                                • sól, pieprz
                                                  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
                                                    • 2 łyżeczki suszonej bazylii
                                                      • opakowanie sera mozzarella
                                                        • dwie puszki całych pomidorów
                                                          • opakowanie pomidorków koktajlowych do dekoracji
                                                            • roszponka do dekoracji
                                                              • biała kasza gryczana

                                                                Sposób przygotowania:

                                                                Bakłażany kroimy wzdłuż i wydrążamy, nie usuwając szypułek. Na oliwie szklimy drobno posiekany czosnek i cebulę. Dodajemy mięso mielone. Całość chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy drobno posiekany miąższ bakłażana oraz pomidory. Doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i bazylią. Farsz smażymy jeszcze przez około 5 minut. Gotowym farszem napełniamy wydrążone bakłażany. Pieczemy w temperaturze 180oC do momentu, aż bakłażan zacznie delikatnie tracić swój naturalny kształt. Następnie przykrywamy go plasterkami sera mozzarella i zapiekamy, do lekkiego zbrązowienia sera. Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu. Bakłażana podajemy z kaszą, pomidorkami koktajlowymi i roszponką.

                                                                DESER:

                                                                Charlotte za palisadą

                                                                Charlotte za palisadą
                                                                Charlotte za palisadą

                                                                Składniki:

                                                                • 15 dag mascarpone
                                                                  • 1 cytryna
                                                                    • 5 płaskich łyżek cukru
                                                                      • 2 łyżki żelatyny
                                                                        • 125 ml śmietanki kremówki
                                                                          • 1 mała puszka moreli
                                                                            • 1 opakowanie waflowych rurek
                                                                              • świeża mięta do dekoracji

                                                                                Sposób przygotowania:

                                                                                Z umytej i sparzonej wrzątkiem cytryny ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Mikserem ucieramy na gładką masę: sok z cytryny z cukrem i serkiem mascarpone. Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie letniej wody, następnie mieszamy z dwiema łyżkami mascarpone i dodajemy do masy. Całość ponownie razem miksujemy i odstawiamy do stężenia. Śmietanę ubijamy na sztywną pianę i również łączymy z masą. Foremki wykładamy folią. Przy krawędzi ustawiamy pionowo rurki, a wnętrze wypełniamy masą. Odstawiamy do całkowitego stężenia. Morele miksujemy z odrobiną zalewy, a otrzymanym sosem polewamy gotowy deser. Danie dekorujemy startą skórką z cytryny i miętą.

                                                                                podziel się:

                                                                                Pozostałe wiadomości