Przepisy MARCINA KUCA, 4 sezon, Wrocław

Breslauer Tatar
Breslauer Tatar

PRZYSTAWKA:

Breslauer Tatar

Składniki:

  • 500 – 600 g polędwicy wołowej
    • 4 żółtka jajek przepiórczych
      • 2 szalotki
        • ogórki konserwowe
          • marynowane kurki
            • parmezan
              • oliwa
                • sól
                  • pieprz

                    Sposób przygotowania:

                    Świeżą polędwicę wołową drobno siekamy, dodajemy żółtko z jajka przepiórki, drobno posiekane szalotki, marynowane grzybki i ogórek konserwowy oraz starty parmezan. Przed jedzeniem całość dokładnie mieszamy.

                    DANIE GŁÓWNE:

                    Hipster Burger

                    Cytrynowa miłość wyspiarzy
                    Cytrynowa miłość wyspiarzy

                    Składniki:

                    • 1 kg mielonej polędwicy wołowej
                      • świeży tymianek
                        • pieczony burak
                          • ser kozi
                            • 4 marchewki
                              • krem balsamiczny
                                • rukola
                                  • jajko
                                    • oliwa
                                      • sól, pieprz

                                        Sposób przygotowania:

                                        Polędwicę wołową siekamy blenderem. Dodajemy pieprz, sól, żółtko, oliwę i tymianek. Z mięsa formujemy burgery i smażymy na patelni grillowej. Przekrojone bułki smarujemy delikatnie majonezem i keczupem. Następnie warstwami układamy sałatę, mięso, pomidora. Gotowego burgera podajemy z pieczonym burakiem z kozim serem na rukoli skropionej oliwą i kremem balsamicznym oraz z grillowanymi marchewkami.

                                        Bułki

                                        Składniki:

                                        • 1 paczka suchych drożdży
                                          • 200 ml ciepłej wody
                                            • 250 g mąki
                                              • łyżeczka soli
                                                • łyżeczka cukru
                                                  • 3 łyżki oliwy
                                                    • jajko
                                                      • ziarna sezamu do posypania

                                                        Sposób przygotowania:

                                                        Do miski wlewamy niecałą szklankę ciepłej wody, dodajemy łyżeczkę suchych drożdży. Następnie dodajemy 250 g przesianej mąki, łyżeczkę soli i łyżeczkę cukru oraz 3 łyżki oliwy. Ciasto zagniatamy i odstawiamy na godzinę. Następnie formujemy bułki, posypujemy sezamem i pieczemy w temperaturze 250°C przez 15 - 20 minut.

                                                        DESER:

                                                        DWR - Deser Wrocławskich Rajdowców

                                                        DWR
                                                        DWR

                                                        Składniki:

                                                        • 1 kg serka mascarpone
                                                          • 3 żółtka
                                                            • cukier
                                                              • biszkopty
                                                                • espresso
                                                                  • whisky
                                                                    • słupki migdałów
                                                                      • mrożone maliny
                                                                        • miód
                                                                          • gorzka czekolada

                                                                            Sposób przygotowania:

                                                                            Mascarpone miksujemy z cukrem. Osobno miksujemy maliny. Biszkopty nasączamy espresso z kieliszkiem whisky. Następnie na dnie pucharków układamy nasączone biszkopty, które przykrywamy masą z mascarpone a następnie warstwą malin. Całość posypujemy warstwa migdałów oraz startą gorzką czekoladą. Polewamy delikatnie miodem. Deser wstawiamy na kilka godzin do lodówki.

                                                                            podziel się:

                                                                            Pozostałe wiadomości