Przepisy

Przepisy MARTY WIERZBICKIEJ, sezon 5, Warszawa VIP
Noga Jacka.jpg 

PRZYSTAWKA:

Noga Jacka

Składniki:

 

  • 400 g golonki
  • 4 nóżki wieprzowe
  • 2 ćwiartki z kurczaka
  • 1 włoszczyzna
  • 3 liście laurowe
  • 1 kostka rosołowa
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 5 ziarenek czarnego pieprzu
  • 1 puszka zielonego groszku
  • jajko na twardo

 

Sposób przygotowania:

Wszystkie rodzaje mięs gotujemy wraz z warzywami i przyprawami, do momentu aż mięso zacznie się rozpadać i łatwo odchodzić od kości. Następnie wyjmujemy mięso, warzywa, wywar studzimy i przecedzamy przez drobne sitko. Do małych miseczek wkładamy pokrojoną w plasterki marchewkę, łyżkę groszku, plasterek jajka, i drobne kawałki mięs. Całość zalewamy wywarem i odstawiamy do zastygnięcia. Danie podajemy schłodzone i według uznania polane octem.

 

 

DANIE GLÓWNE:

 

Kark mielony w purpurze

Kark mielony w purpurzeKark mielony w purpurze

 

  • 500 g karkówki
  • 1/2 suchej bułki (kajzerka)
  • 1 cebulka
  • pieprz, sól
  • 1 jajko
  • smalec do smażenia
  • 5 dużych buraków
  • 1 łyżka mąki
  • 1/2 kg ziemniaków

 

Sposób przygotowania:

Buraki gotujemy w skórce do miękkości. Bułkę namaczamy w wodzie. Cebulę kroimy w piórka i smażymy na smalcu pod przykryciem przez około 15 minut od czasu do czasu mieszając. Mięso kroimy na drobne kawałki i mielimy. Nastepnie dodajemy cebulę i odsączoną bułkę. Masę wyrabiamy, doprawiamy solą i pieprzem. Kotlety smażymy na rozgrzanym smalcu (może być ten po cebuli). Następnie dusimy pod przykryciem przez 20 minut. Ugotowane buraki obieramy ze skórki i ścieramy. Na patelni rozgrzewamy smalec, dodajemy łyżkę mąki i buraki. Całość podsmażamy. Doprawiamy według uznania. Mięso podajemy z  gotowanymi ziemniakami i buraczkami.

 

 

DESER:

Węgierki w cieście

Węgierki w cieścieWęgierki w cieście


Składniki:

 

  • 250 g mąki
  • 1 jajko
  • 100 g masła
  • łyżka śmietany 18%
  • 150 g cukru
  • 500 g śliwek węgierek

 

Sposób przygotowania:

Mąkę, jajko, cukier i zimne masło (najlepiej pocięte nożem na małe kawałki) mieszamy, wyrabiamy na gładką masę i odstawiamy do lodówki na 30 minut. Gotowym ciastem wykładamy formę. Na cieście układamy wydrążone i pokrojone śliwki. Posypujemy kruszonką. Pieczemy w temperaturze 200°C przez 40 minut.

 

Kruszonka

Składniki:

  • 50 g masła
  • 50 g mąki
  • 50 g cukru

 

Sposób przygotowania:

 

Masło rozpuszczamy w rondelku.  Kiedy ostygnie, dodajemy cukier i mąkę. Mieszamy widelcem.  Gotową kruszonką posypujemy ciasto.

Komentarze (17)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Nieno myślałam, że jak gwiazda to będzie łał a to umiem zrobić bez jej przepisu

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Myśłałam ,że gwiazdy zrobią coś bardziej oryginalnego ale Marta postawiła akurat na polskie smaki

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          a galaretka się nie rozpadnie po wyjęciu z lodówki?

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              Według mnie to co przygotowałaś to jest ZAJEFAJNE

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  Dużo dziewczyna musi się jeszcze w kuchni nauczyć,by pozytywnie zaskoczyć.

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      super Marta ze stawiasz na nasze polskie wspaniałe jedzenie a nie ciągle krewetki beznadziejne dlaczego nie cenimy swojego

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość

                          doskonałe przepisy twoja fanka i świetnie przectawiarz Ole w Na Wspulnej

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              ~Gość

                              Wspólna przez o z kreską......

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  0
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0
                                  • zgłoś naruszenie
                                  ~Gość
                                  • Gość867:
                                  • Wspólna przez o z kreską......

                                  a może jest DYSLEKTYKIEM? nie weż!!!!!

                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                      0
                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                        0
                                      • zgłoś naruszenie
                                      ~Gość

                                      ILE tej WODY do NOGI JACKA?

                                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                          0
                                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                            0
                                          • zgłoś naruszenie
                                          ~Gość

                                          nat podaj jakie przyprawy używarzdo buraczków

                                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                              0
                                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                0
                                              • zgłoś naruszenie
                                              ~Gość

                                              Używasz....na końcu "sz"......ludzie.....

                                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                  0
                                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                    0
                                                  • zgłoś naruszenie
                                                  ~Gość

                                                  Marta twoje dania wyglądały bardzo apetycznie.

                                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                      0
                                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                        0
                                                      • zgłoś naruszenie
                                                      ~Gość

                                                      to była pychota

                                                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                          0
                                                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                            0
                                                          • zgłoś naruszenie
                                                          ~Gość

                                                          skąd wiesz?

                                                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                              0
                                                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                                0
                                                              • zgłoś naruszenie
                                                              Pomoc | Zasady forum
                                                              Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
                                                              Przepisy RAFAŁA BRZOZOWSKIEGO, sezon 5, Warszawa VIP
                                                              Następny artykuł:

                                                              Przepisy RAFAŁA BRZOZOWSKIEGO, sezon 5, Warszawa VIP

                                                              tvnpix