Przepisy RAFAŁA BRZOZOWSKIEGO, sezon 5, Warszawa VIP

Kapuśniak babci
Kapuśniak babci

PRZYSTAWKA:

Kapuśniak babci

Składniki:

  • marchew
    • pietruszka
      • seler
        • por
          • 1/2 kg ziemniaków,
            • 1/2 kg żeberek
              • 1/2 kg kapusty kiszonej
                • cebula
                  • kostka rosołowa (opcjonalnie)
                    • 1 łyżka soli
                      • pieprz
                        • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
                          • 1 łyżeczka majeranku
                            • kilka ziarenek ziela angielskiego
                              • 2 liście laurowe
                                • 1/2 łyżki cukru

                                  Sposób przygotowania:

                                  Warzywa obieramy, kroimy i wrzucamy do garnka. Mięso płuczemy, kroimy na mniejsze kawałki i dokładamy do warzyw. Kiedy wszystko zacznie się gotować dodajemy ziemniaki, w całości, lub pokrojone w ćwiartki. Całość gotujemy jeszcze przez około 30 minut. Cebulę drobno siekamy i szklimy na oliwie lub oleju. Następnie dodajemy drobno posiekaną kiszoną kapustę. Całość dusimy przez około 10 do 15 minut. Na koniec posypujemy mąką, mieszamy i dusimy przez kilka minut. Następnie przekładamy do garnka. Całość dusimy jeszcze przez około 10 minut. Zupę podajemy z pieczywem.

                                  DANIE GŁÓWNE:

                                  Talerz wędkarza

                                  Talerz wędkarza
                                  Talerz wędkarza

                                  Składniki:

                                  • świeże ryby: okoń, sandacz, szczupak
                                    • mąka żytnia
                                      • oliwa
                                        • cytryna
                                          • ogórki małosolne
                                            • cebula
                                              • roszponka
                                                • 1/2 kg fasolki szparagowej
                                                  • brokuł

                                                    Sposób przygotowania:

                                                    Ryby pozbawiamy łusek i starannie filetujemy. Następnie solimy z dwóch stron i obtaczamy w mącę żytniej. Smażymy na mocno rozgrzanym oleju przez cztery minuty z każdej strony. Usmażone ryby podajemy z ćwiartkami cytryny, ogórkiem małosolnym i gotowanymi warzywami: fasolką szparagową i brokułami. Talerz dekorujemy roszponką. Danie koniecznie podajemy z kieliszkiem schłodzonej wódki, oraz z sokiem z wyciśniętej cytryny rozcieńczonym wodą gazowaną.

                                                    DESER:

                                                    Rodzynkowa drożdżówka

                                                    Rodzynkowa drożdżówka
                                                    Rodzynkowa drożdżówka

                                                    Składniki:

                                                    • 10 dag drożdży
                                                      • 1/2 litra mleka 2%
                                                        • 1 kostka margaryny lub masła roślinnego
                                                          • 2 szklanki cukru
                                                            • 1 kg mąki
                                                              • 3/4 szklanki rodzynek
                                                                • 5 jajek

                                                                  Sposób przygotowania:

                                                                  Rodzynki zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na około 1 1/2 godziny, aż zmiękną. Do garnka wlewamy mleko i zagotowujemy. Łyżką ciepłego, ale niegorącego mleka zalewamy pokruszone drożdże. Dodajemy łyżkę cukru i wszystko dokładnie mieszamy - na gładką masę. Następnie odstawiamy na około 10-15 minut i czekamy, aż drożdże wyrosną. Do gorącego mleka wrzucamy kostkę margaryny lub masła i mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia. Dodajemy cukier i ponownie mieszamy. Odsączamy rodzynki na sitku i wsypujemy do mleka i margaryny. Następnie dodajemy żółtka. Wyrośnięte drożdże dodajemy do mleka z rodzynkami, mieszamy. Na koniec dosypujemy mąkę i dokładnie mieszamy do uzyskania mocno kleistej konsystencji. Na przygotowaną wcześniej blachę wykładamy gotową masę, którą smarujemy od góry pianą z ubitych białek, co ułatwi równomierne rozprowadzenie ciasta. Tak przygotowane ciasto wkładamy do zimnego piekarnika. Czas pieczenia to około 50 minut w temperaturze 220°C. Jeżeli mamy piecyk z termoobiegiem to pieczemy w temperaturze 190°C przez około 40 min. Możemy sprawdzić w trakcie pieczenia patyczkiem, czy ciasto jest już gotowe, jeżeli patyczek po wyjęciu jest suchy, to możemy wyłączyć piekarnik. Podajemy z ciepłym mlekiem lub herbatą.

                                                                  podziel się:

                                                                  Pozostałe wiadomości