Przepisy Teresy Latuszewskiej - Syrdy, sezon 6, Łódź

Barszczyk raz, dwa, trzy.jpg
Barszczyk raz, dwa, trzy.jpg

PRZYSTAWKA:

Barszczyk raz, dwa, trzy

Barszcz czerwony

Składniki:

  • 6 średnich buraków
    • 1 cebula
      • 1 jabłko
        • 1 cytryna
          • 200 ml koncentratu naturalnego czerwonego barszczu
            • 1/2 szklanki wywaru z gotowania suszonych grzybów do farszu
              • pieprz ziarnisty
                • 5 ziaren ziela angielskiego
                  • 2 liście laurowe
                    • kilka ząbków czosnku
                      • 1/2 łyżki suszonego majeranku
                        • szczypta kminku w ziarnach (czubek łyżeczki od herbaty)
                          • sól, pieprz

                            Sposób przygotowania

                            Buraki obieramy, kroimy w talarki, zalewamy 2 l zimnej wody. Gotujemy na wolnym ogniu przez minimum 2-3 godziny z dodatkiem cebuli (nie doprowadzamy do wrzenia!). Następnie wywar odlewamy i gotujemy dalej przez około 10 – 15 minut z dodatkiem przypraw, pokrojonego w ćwiartki jabłka i cytryny, przeciśniętego przez praskę czosnku oraz wywaru z grzybów. Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat barszczu. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Odcedzamy. Podajemy w filiżankach, w towarzystwie zapiekanych uszek z sosem carbonara.

                            Uszka – ciasto

                            Składniki:

                            • 1 jajko
                              • 25 dag maki
                                • szczypta soli
                                  • 1 łyżka oleju
                                    • 2-3 łyżki zimnej wody

                                      Sposób przygotowania:

                                      Wyrabiamy gładkie ciasto i odstawiamy na godzinę do lodówki, aby odpoczęło. Rozwałkowujemy bardzo cienko. Wycinamy kółka małą szklanką i na każde nakładamy kulkę farszu (wielkości orzecha laskowego). Dokładnie sklejamy. Gotujemy partiami, wyjmując cedzakową łyżką 1-2 minuty po wypłynięciu.

                                      Uszka – farsz

                                      Składniki:

                                      • 15 dag suszonych grzybów
                                        • 15 dag kapeluszy pieczarek
                                          • 1 cebula
                                            • masło do smażenia
                                              • 1 łyżeczka bułki tartej
                                                • sól, pieprz

                                                  Sposób przygotowania:

                                                  Namaczamy grzyby w gorącej wodzie (około 1 szklanki, około 1 godz.). Gotujemy w tej samej wodzie do miękkości z 1/2 cebuli. Odcedzamy. Wywar wlewamy do barszczu, grzyby drobno siekamy. Na maśle dusimy 1/2 cebuli oraz pieczarki, a następnie dodajemy posiekane grzyby. Dodajemy tartą bułkę. Całość doprawiamy do smaku solą i dużą ilością pieprzu.

                                                  Biały sos carbonara

                                                  Składniki:

                                                  • 1 łyżka masła
                                                    • kilka plasterków szynki parmeńskiej
                                                      • 100 ml śmietanki 30%
                                                        • 2 łyżki utartego sera (gruyere)
                                                          • 1 żółtko
                                                            • szczypta mielonej gałki muszkatołowej
                                                              • sól, pieprz

                                                                Sposób przygotowania:

                                                                Pokrojoną w paski szynkę podsmażamy przez chwilę na maśle. Wlewamy śmietankę. Dodajemy ser, a następnie żółtko cały czas mieszając. Doprawiamy do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Uszka (trzy lub więcej sztuk) wkładamy do żaroodpornych kokilek, polewamy sosem i zapiekamy. Podajemy razem z czerwonym barszczem.

                                                                Roladki tutti frutti.jpg
                                                                Roladki tutti frutti.jpg

                                                                DANIE GŁÓWNE:

                                                                Roladki tutti frutti

                                                                Roladki z polędwicy wołowej

                                                                Składniki:

                                                                • około1/3 kg polędwicy wołowej
                                                                  • duży kieliszek brandy
                                                                    • 1 cebula
                                                                      • olej do smażenia

                                                                        Marynata

                                                                        Składniki:

                                                                        • 2 łyżki octu ryżowego
                                                                          • 1 łyżeczka sosu worcestershire
                                                                            • 1/2 szklanki oliwy
                                                                              • szczypta świeżych ziół: cząber, estragon

                                                                                Sposób przygotowania:

                                                                                Mięso zalewamy marynatą i odstawiamy na 12 godzin. Następnie odsączamy z zalewy, podsmażamy na oliwie i następnie przekładamy do żaroodpornego naczynia. Na tej samej oliwie przesmażamy posiekaną cebulę, którą następnie dodajemy do mięsa wraz z kieliszkiem brandy. Pieczemy w temperaturze 180oC przez około 2 godziny. Jeszcze gorące mięso kroimy w cienkie plastry, smarujemy czerwonym pesto, szybko zawijamy w roladki i ponownie wkładamy na chwilę do piekarnika. Podajemy z zielonymi kluskami kładzionymi, marchewką wiosenną i surówką z rzepy. Przewiązujemy szczypiorkiem, który wcześniej parzymy wrzątkiem, aby był elastyczny.

                                                                                Czerwone Pesto

                                                                                Składniki:

                                                                                • słoik suszonych pomidorów w zalewie
                                                                                  • 40 g tartego parmezanu
                                                                                    • 5 ząbków czosnku

                                                                                      Sposób przygotowania:

                                                                                      Wszystkie składniki miksujemy.

                                                                                      Roladki z piersi indyka

                                                                                      Składniki:

                                                                                      • ok. 1/3 kg piersi indyka

                                                                                        Marynata

                                                                                        Składniki:

                                                                                        • 2 łyżki octu winnego
                                                                                          • 1/4 szklanki oliwy

                                                                                            Sposób przygotowania:

                                                                                            Mięso odsączamy z zalewy. Pieczemy w piekarniku przez około godzinę (nie obsmażamy przed pieczeniem). Gorące kroimy w cienkie plastry, smarujemy chutneyem, szybko zawijamy w roladki, przewiązujemy szczypiorkiem, który wcześniej parzymy wrzątkiem, aby był elastyczny i wkładamy jeszcze na chwilę do piekarnika. Podajemy z zielonymi kluskami kładzionymi, marchewką wiosenną i surówką z rzepy.

                                                                                            Chutney z gruszki lub z mango

                                                                                            Składniki:

                                                                                            • 1/2 szklanki wody + 1/2 szklanki octu
                                                                                              • 2 cm startego korzenia imbiru
                                                                                                • 3 łyżki cukru
                                                                                                  • 1 łyżka gorczycy
                                                                                                    • 3 goździki
                                                                                                      • 1/2 łyżeczki soli, chili i grubo potłuczonego pieprzu
                                                                                                        • 2-3 gruszki lub mango
                                                                                                          • garść rodzynek

                                                                                                            Sposób przygotowania:

                                                                                                            Namaczamy rodzynki we wrzątku. Wodę zagotowujemy z octem, cukrem, imbirem oraz przyprawami. Odcedzamy. Dodajemy obrane, pokrojone w kawałki gruszki i rodzynki i dusimy do odparowania płynu.

                                                                                                            Zielone kładzione kluski

                                                                                                            Składniki:

                                                                                                            • 3 jajka
                                                                                                              • 8 czubatych łyżek mąki
                                                                                                                • 2 czubate łyżki rozmrożonego szpinaku
                                                                                                                  • 1 łyżka oleju
                                                                                                                    • 1 łyżka śmietany
                                                                                                                      • 1 szklanka zimnej wody

                                                                                                                        Sposób przygotowania:

                                                                                                                        Wszystkie składniki miksujemy, dodajemy tyle wody, aby uzyskać konsystencję bardzo gęstej śmietany. Kluski kładziemy na gotującą, osoloną wodę. Po ok. 2-3 min. od wypłynięcia odcedzamy łyżka cedzakową.

                                                                                                                        Marchewka wiosenna

                                                                                                                        Składniki:

                                                                                                                        • 4 długie cienkie marchewki
                                                                                                                          • 2 łyżki masła
                                                                                                                            • 1 łyżka mąki
                                                                                                                              • szklanka wody
                                                                                                                                • cukier do smaku

                                                                                                                                  Sposób przygotowania:

                                                                                                                                  Obraną i pokrojoną, na kawałki długości palca, marchewkę zalewamy wrzącą wodą z dodatkiem 1 łyżki masła, cukru i soli. Gotujemy al dente, do wyparowania 2/3 płynu. Łyżkę masła rozcieramy z łyżeczką mąki i rozprowadzamy w gotującym wywarze.

                                                                                                                                  Surówka z rzepy

                                                                                                                                  Składniki:

                                                                                                                                  • 2 czarne rzepy
                                                                                                                                    • 1/2 jabłka
                                                                                                                                      • 1 łyżka śmietany
                                                                                                                                        • 1 łyżka majonezu
                                                                                                                                          • 1/2 cytryny
                                                                                                                                            • cukier, sól, pieprz do smaku

                                                                                                                                              Sposób przygotowania:

                                                                                                                                              Rzepę i jabłko obieramy, a następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach. Doprawiamy do smaku cytryną, cukrem, solą, pieprzem. Dodajemy śmietanę i majonez.

                                                                                                                                              Sposób podania:

                                                                                                                                              Roladki podajemy z zielonymi kluskami z surówką z rzepy i marchewka.

                                                                                                                                              Ta mała piła dziś.jpg
                                                                                                                                              Ta mała piła dziś.jpg

                                                                                                                                              DESER:

                                                                                                                                              Ta mała piła dziś

                                                                                                                                              Składniki:

                                                                                                                                              • 30 dag suszonych śliwek
                                                                                                                                                • 1 pomarańcza
                                                                                                                                                  • 1 cytryna
                                                                                                                                                    • 1 łyżka cukru
                                                                                                                                                      • laska cynamonu
                                                                                                                                                        • 250 ml czerwonego wina
                                                                                                                                                          • 1 kieliszek brandy
                                                                                                                                                            • kilka goździków
                                                                                                                                                              • kilka ziaren czarnego pieprzu
                                                                                                                                                                • 1 liść laurowy
                                                                                                                                                                  • lody waniliowe lub śmietankowe
                                                                                                                                                                    • kandyzowane plasterki pomarańczy do dekoracji

                                                                                                                                                                      Sposób przygotowania:

                                                                                                                                                                      Śliwki namaczamy we wrzątku (ok. 1/2 godz.), gotujemy w tej samej wodzie dodając wino, cytrynę, pomarańczę, laskę cynamonu i przyprawy przez około 1/2 godz. Przyprawy usuwamy, dodajemy brandy i jeszcze przez chwilę gotujemy. Śliwki podajemy gorące, w pucharkach, z gałką lodów, udekorowane plasterkiem pomarańczy i laską cynamonu.

                                                                                                                                                                      podziel się:

                                                                                                                                                                      Pozostałe wiadomości