Przepisy

Przepisy TOMASZA RACHWALSKIEGO, 4 sezon Kraków
 

PRZYSTAWKA

 

Żur staropolski

Składniki:

 

  • 1 l wody
  • 1 l zakwasu domowego (żytniego)
  • 1/2 kg kiełbasy wędzonej
  • 150 g białej surowej kiełbasy
  • 250 g boczku wędzonego
  • 250 g szynki wędzonej lub polędwicy
  • 4 grzyby suszone, namoczone dzień wcześniej
  • 3-4 drobno posiekane ząbki czosnku
  • 100 g serka topionego śmietankowego
  • około 400 g śmietany 18%
  • 2-3 łyżki żurku instant
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • szczypta soli
  • szczypta mielonego czarnego pieprzu
  • kilka liści laurowych
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • jajka

Sposób przygotowania:

 

Do garnka wlewamy wodę, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie. Kiełbasę, boczek, szynkę kroimy w kostkę lub w paski, wkładamy do garnka i chwilę gotujemy pod przykryciem. Następnie dodajemy w całości kilka białych surowych kiełbasek. Ugotowane kiełbaski natychmiast wyjmujemy z zupy, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę lub paski i wkładamy z powrotem do zupy. Osobno gotujemy jajka na twardo. Namoczone dzień wcześniej grzyby, kroimy w kostkę i dodajemy do zupy. W misce zupy rozpuszczamy 2-3 łyżki żurku instant i stopniowo wlewamy do garnka dokładnie mieszając. Następnie wlewamy zakwas, dodajemy drobno posiekany czosnek. Całość gotujemy około 10 minut. Jedno rozdrobnione jajko dodajemy do zupy. Ponownie odlewamy miskę zupy, w której dokładnie rozpuszczamy śmietanę, i stopniowo wlewamy do garnka dokładnie mieszając. Gotujemy jeszcze około 5 minut. Podajemy z ćwiartką jajka na jedną porcję. Najlepszy żurek jest po 2-3 dniach.

 

DANIE GLÓWNE:

 

Jagnięcina w sosie jogurtowym

Jagnięcina w sosie jogurtowymJagnięcina w sosie jogurtowym

Składniki:

 

  • ok. 2 kg młodej jagnięciny
  • 2 opakowania (po 420 g) lub więcej jogurtu naturalnego
  • 1/2 kostki masła
  • 100 g koncentratu pomidorowego
  • 1 puszka pomidorów bez skórki
  • 2 duże cebule
  • 2 łyżki lub więcej kurkumy
  • 1 łyżka lub więcej mielonego cynamonu
  • 1 łyżka curry
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka kminku (lub kolendry) w proszku
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1/2 główki czosnku
  • sól
  • sok z cytryny
  • oliwa z oliwek
  • płatki migdałowe do posypania

 

Sposób przygotowania:

 

Dzień wcześniej myjemy i kroimy jagnięcinę w większą kostkę. Wkładamy do miski, polewamy odrobiną oliwy, posypujemy kurkumą, odrobiną kminku, papryki ostrej, kilkoma zmiażdżonymi ząbkami czosnku i zalewamy ok. 220g jogurtu naturalnego. Całość dokładnie mieszamy i pod przykryciem odstawiamy do lodówki. Na drugi dzień zamarynowaną jagnięcinę przekładamy do dużego garnka z roztopionym masłem. Cebule kroimy, podsmażamy na oliwie, posypujemy kurkumą, miksujemy i dodajemy do mięsa. Pomidory z puszki, kroimy w kostkę, podsmażamy na oliwie, miksujemy i dodajemy do mięsa.  Całość na małym ogniu dusimy od czasu do czasu mieszając. Gdy wszystko zacznie powoli bulgotać dodajemy resztę przypraw oraz jogurtu i dusimy na małym ogniu pod przykryciem. Mieszamy od czasu do czasu, uważając, żeby się nie przypaliła. Dodajemy bezpośrednio koncentrat pomidorowy, mieszamy i doprawiamy do smaku. Gotowe mięso nakładamy do miseczek, posypujemy płatkami migdałów.  Podajemy z upieczoną koniecznie tego samego dnia pitą.

 

Pita

 

Składniki:

 

  • 3 szklanki mąki np. typu 450
  • 5 dag świeżych drożdży
  • 1 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 1 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

 

Sposób przygotowania

W dużej misce mieszamy: mąkę, sól i cukier.  Do szklanki wkruszamy świeże drożdże, wlewamy oliwę, zalewamy do połowy szklanki ciepłą (nie gorącą) wodą i dokładnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Dodajemy resztę wody i całość wlewamy do miski. Mieszamy, aż do momentu kiedy ciasto zaczyna się wiązać. Następnie ciasto wyrabiamy ręcznie aż do uzyskania miękkiego konsystencji. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na około 20 minut do wyrośnięcia. Następnie pitę dzielimy na pół, podsypujemy odrobiną mąki i rozwałkowujemy na cieniutki placek. Gotowy placek wykładamy na blachę wyłożoną wysmarowanym masłem papierem i pieczemy przez około 8 minut w temperaturze 180°C Upieczony placek kroimy na 8 części.  Następnie wyrabiamy drugi placek i pieczemy w taki mas sposób, co poprzedni.

DESER

 

Prawie sernik na zimno

Prawie sernik na zimnoPrawie sernik na zimno

Składniki :

 

  • słoik kremu czekoladowego 370 g
  • duża paczka sucharków
  • 2 serki homogenizowane wanilinowe (400 g)
  • 1/2 l śmietany kremówki 36 %
  • żelatyna 1-2 łyżki
  • 2 galaretki
  • owoce do obłożenia
Sposób przygotowania:

Krem czekoladowy miksujemy i mieszamy z rozdrobnionymi sucharkami. Uzyskaną masę wykładamy do tortownicy. Śmietanę ubijamy dodając rozpuszczoną w wodzie zimną żelatynę oraz serki homogenizowane. Gotową masę wykładamy na spód czekoladowy. Na wierzchu układamy owoce i zalewamy galaretką. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Więcejprzepisów znajdziecie na kulinarni.pl >>>

Komentarze (7)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

gratóruje wygranej

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Super Niamniuśne, panie Tomku

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          Pomoc | Zasady forum
          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
          Przepisy BARTOSZA WÓJCICKIEGO, 4 sezon Kraków
          Następny artykuł:

          Przepisy BARTOSZA WÓJCICKIEGO, 4 sezon Kraków

          tvnpix