Przepisy

„Pszczela banda w sadzie” Jonasz Olesiak
Pszczela banda w sadzie 

Składniki:

Jabłko

  • Duże jabłko
  • 100 g orzechów włoskich łuskanych
  • 0,2 ml miodu
  • Cynamon w proszku
  • Łyżka masła

Lody waniliowe:

  • 500 ml śmietanki 30%
  • 2 żółtka jajka kurzego
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 200 ml cukru

Sposób przygotowania:

  • Odcinamy górę jabłka.
  • Drążymy w jabłku otwór i wyciągamy pestki tworząc miseczkę z jabłka.
  • Orzechy włoskie siekamy i mieszamy z miodem i cynamonem.
  • Mieszankę wkładamy do wydrążonego jabłka. Na całość kładziemy łyżkę masła i przykrywamy wcześniej odciętą górą.
  • Nadziane jabłka wkładamy do piekarnika na 180 °C  na 15 minut.
  • W misce miksujemy na wolnych obrotach przez 10 sekund śmietanę, 2 żółtka, cukier wanilinowy i cukier.
  • Całość przelewamy do garnka, podgrzewamy na około 80 °C  i mieszamy przez 10 minut.
  • Przelewamy do miski na lody lub foremki i zamrażamy przez minimum 6 godzin.

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
"Spływ Dunajcem na kartoflu" Jonasz Olesiak
Następny artykuł:

"Spływ Dunajcem na kartoflu" Jonasz Olesiak

tvnpix