"Rakôrka gòtëje" (Żona rakarza gotuje) Damroki Kwidzynskiej (Trójmiasto i okolice)

Rakôrka gòtëje
Rakôrka gòtëje

Sposób przygotowania:

  • Oczyszczone, opłukane raki wrzucamy do osolonego wrzątku z dodatkiem pęczka kopru – gotujemy 10-15 minut.
    • Obieramy szyjki z mięsa.
      • Pozostałe resztki: skorupki kleszczy, odnóża, skorupy płuczemy, suszymy i tłuczemy w moździerzu na miazgę.
        • W rondelku na wolnym ogniu roztapiamy kostkę masła, dodajemy do tego utłuczone resztki po rakach i trzymamy na małym ogniu ok. 10 min.
          • Następnie przelewamy otrzymane masło rakowe przez gazę, by pozbyć się resztek.
            • Masło rakowe łączymy z wywarem z ryb i mięsem rakowym, dodajemy pół łyżeczki cukru, gotujemy ok. 10 minut.
              • Stygnącą zupę zagęszczamy żółtkiem, zabielamy śmietaną wg uznania i doprawiamy.
                • Podajemy z posiekanym koperkiem.
                  podziel się:

                  Pozostałe wiadomości