Przepisy

„Rosyjska ruletka” Wiktor Leonienko
Rosyjska ruletka 

Chebureki (około 10szt)

Składniki:

Ciasto:

  • 550g mąki
  • 10g soli
  • 200-250ml zimnej wody
  • 100 ml wódki

Nadzienie I:

  • 400g wieprzowego mięsa mielonego
  • 5-10g soli
  • Pieprz do smaku
  • 1 cebula
  • 75ml zimnej wody

Nadzienie II:

  • 250 g blanszowanego szpinaku
  • 250g ser ricotta
  • Sól
  • Pieprz
  • Cytryna

Sposób przygotowania:

 

Ciasto:

  • Mąkę mieszamy z solą. Następnie powoli dodajemy zimną wodę mieszając ciasto, lecz nie zagniatając, aż do powstania konsystencji kruszonki.
  • Wlewamy do ciasta wódkę, czekamy aż wchłonie alkohol.
  • Ciasto bez zagniatania zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na 30 min.
  • Smarujemy stolnicę masłem.
  • Delikatnie rozwałkowujemy ciasto, składamy (tak jak francuskie) znowu lekko rozwałkowujemy, czynność powtarzamy około 3 razy, aż powstanie jednolita masa.
  • Ciasto dzielimy na około 10 kawałków, każdy rozwałkowujemy na kształt krążka (wałkować należy od środka do brzegów).

Nadzienie I:

  • Mięso mielone mieszamy z solą, pieprzem i drobno posiekaną lub zmieloną cebulą, dodajemy wodę i mieszamy. Powstaje farsz.
  • Blanszowany szpinak kropimy cytryną, dodajemy sól oraz posiekany ser ricotta (można wzbogacić czosnkiem) i mieszamy. Powstaje farsz.

Nadzienie II:

  • Na krążki z ciasta nakładamy porcję farszu i szczelnie zamykamy.
  • Smażymy na głębokim oleju z obydwu stron do uzyskania mocnego zrumienienia.

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
„Mafijny przysmak” Anna Przykaz
Następny artykuł:

„Mafijny przysmak” Anna Przykaz

tvnpix