„Rosyjska ruletka” Wiktor Leonienko

Rosyjska ruletka
Rosyjska ruletka

Sposób przygotowania:

Ciasto:

  • Mąkę mieszamy z solą. Następnie powoli dodajemy zimną wodę mieszając ciasto, lecz nie zagniatając, aż do powstania konsystencji kruszonki.
    • Wlewamy do ciasta wódkę, czekamy aż wchłonie alkohol.
      • Ciasto bez zagniatania zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na 30 min.
        • Smarujemy stolnicę masłem.
          • Delikatnie rozwałkowujemy ciasto, składamy (tak jak francuskie) znowu lekko rozwałkowujemy, czynność powtarzamy około 3 razy, aż powstanie jednolita masa.
            • Ciasto dzielimy na około 10 kawałków, każdy rozwałkowujemy na kształt krążka (wałkować należy od środka do brzegów).

              Nadzienie I:

              • Mięso mielone mieszamy z solą, pieprzem i drobno posiekaną lub zmieloną cebulą, dodajemy wodę i mieszamy. Powstaje farsz.
                • Blanszowany szpinak kropimy cytryną, dodajemy sól oraz posiekany ser ricotta (można wzbogacić czosnkiem) i mieszamy. Powstaje farsz.

                  Nadzienie II:

                  • Na krążki z ciasta nakładamy porcję farszu i szczelnie zamykamy.
                    • Smażymy na głębokim oleju z obydwu stron do uzyskania mocnego zrumienienia.
                      podziel się:

                      Pozostałe wiadomości