Przepisy

Rozgrzewka Jakuba Poznańskiego (Śląsk)
Rozgrzewka 

Składniki:

 

●       1 szklanka ciecierzycy

●       700 g dyni

●       2 cebule

●       2 łyżeczki czerwonej pasty curry

●       1 puszka mleka kokosowego

●       1 łyżeczka ostrej papryki

●       1 łyżeczka kurkumy

●       1 szklanka bulionu warzywnego

●       Świeże liście szpinaku

●       1 limonka

Sposób przygotowania:

 

●       Suchą ciecierzycę płuczemy pod bieżącą wodą.

●       Ciecierzycę umieszczamy w garnku i zalewamy 3 szklankami zimnej wody.

●       Odstawiamy na całą noc.

●       Ciecierzycę w zalewie solimy i zagotowujemy.

●       Zmniejszamy ogień, przykrywamy garnek i gotujemy przez około 1½ godziny.

●       Odcedzamy i zostawiamy wodę, w której gotowała się ciecierzyca.

●       Na patelnię wlewamy kilka łyżek mleka kokosowego.

●       Dodajemy pastę curry i podsmażamy.

●       Dodajemy miąższ dyni i pokrojoną cebulę.

●       Doprawiamy odrobiną soli i smażymy przez 2 minuty, cały czas mieszając.

●       Dodajemy paprykę w proszku i kurkumę oraz ugotowaną ciecierzycę.

●       Dolewamy kilka łyżek wody, w której gotowana była ciecierzyca.

●       Dodajemy 5 łyżek mleka i smażymy przez 1 minutę.

●       Wlewamy resztę mleka kokosowego i zagotowujemy.

●       Gotujemy przez około 15 minut, mieszając od czasu do czasu.

●       Dolewamy stopniowo bulion i gotujemy przez około 10 minut, aż dynia będzie miękka.

●       Dodajemy liście szpinaku, mieszamy i zdejmujemy z ognia.

●       Przed podaniem delikatnie skrapiamy sokiem z limonki.

Komentarze (6)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Czy dynię trzeba obierać?

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Zrobiłam zupę. wyszła świetna, polecam:)

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          no dobre robie ta zupe

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              masz rację świetna ekipa

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  Najlepsza ze wszystkich ekip - Śląska Ekipa - b r a w o ! Jestem z Was wszystkich dumna ! Pozdrawiam serdecznie

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      1
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      Hanysy raczej średnio... kanapki i pizza ???

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          Pomoc | Zasady forum
                          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
                          Deser brata Aleksandry Komendery (Śląsk)
                          Następny artykuł:

                          Deser brata Aleksandry Komendery (Śląsk)

                          tvnpix