Rozgrzewka Jakuba Poznańskiego (Śląsk)

Rozgrzewka
Rozgrzewka

Sposób przygotowania:

● Suchą ciecierzycę płuczemy pod bieżącą wodą.

● Ciecierzycę umieszczamy w garnku i zalewamy 3 szklankami zimnej wody.

● Odstawiamy na całą noc.

● Ciecierzycę w zalewie solimy i zagotowujemy.

● Zmniejszamy ogień, przykrywamy garnek i gotujemy przez około 1½ godziny.

● Odcedzamy i zostawiamy wodę, w której gotowała się ciecierzyca.

● Na patelnię wlewamy kilka łyżek mleka kokosowego.

● Dodajemy pastę curry i podsmażamy.

● Dodajemy miąższ dyni i pokrojoną cebulę.

● Doprawiamy odrobiną soli i smażymy przez 2 minuty, cały czas mieszając.

● Dodajemy paprykę w proszku i kurkumę oraz ugotowaną ciecierzycę.

● Dolewamy kilka łyżek wody, w której gotowana była ciecierzyca.

● Dodajemy 5 łyżek mleka i smażymy przez 1 minutę.

● Wlewamy resztę mleka kokosowego i zagotowujemy.

● Gotujemy przez około 15 minut, mieszając od czasu do czasu.

● Dolewamy stopniowo bulion i gotujemy przez około 10 minut, aż dynia będzie miękka.

● Dodajemy liście szpinaku, mieszamy i zdejmujemy z ognia.

● Przed podaniem delikatnie skrapiamy sokiem z limonki.

podziel się:

Pozostałe wiadomości