Przepisy

Powrót do listy

Sałatka, tagine z kurczakiem i truskawki w obłokach, czyli szczypta orientu u Przemka

Sałatka, tagine z kurczakiem i truskawki w obłokach, czyli szczypta orientu u Przemka
Tagine z kurczakiem  Foto: TVN

PRZEMYSŁAW NIEMYJSKI- przepisy


Przystawka


Marokańska sałatka bakłażanowa z kuskusem

Składniki:

·         300 g kuskusa + 400 ml wody

·         2 średnie bakłażany

·         1 średnia marchewka (ugotowana)

·         1 cebula

·         1 łyżka masła

·         200 ml oliwy z oliwek

·         2 łyżki kaparów z zalewy

·         1 łyżeczka zielonego pieprzu z zalewy

·         2 duże garście posiekanej natki pietruszki

Przyprawy – sól, pieprz, 3 łyżeczki mielonego kuminu, szczypta cynamonu, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 0,25 łyżeczki zmielonych goździków, 1 łyżeczka grubej soli morskiej, 2 ząbki czosnku

 

Sposób przygotowania:

Bakłażany myjemy, kroimy na plastry o grubości ok. 1 cm. Solimy z  obu stron i pozostawiamy na około 30 – 40 minut. Po upływie tego czasu  myjemy je ponownie i osuszamy w papierowym ręczniku. Przekrajamy każdy plaster na pół.

 

Mieszamy przyprawy: kumin, słodką paprykę, cynamon, sól morską, przeciśnięty przez praskę czosnek (2 ząbki) i dodajemy do nich 3 łyżki oliwy. Całość mieszamy i zalewamy bakłażany, tak żeby równomiernie pokryć wszystkie plastry.


Zalewamy kuskus wodą i delikatnie mieszamy. Przykrywamy miskę z kuskusem folią  spożywczą i odstawiamy na kilka minut. W tym czasie kroimy marchewkę w pół talarki, a cebulę w kostkę. Kiedy kuskus wchłonie wodę, odkrywamy naczynie i spulchniamy go widelcem.

 

Posiekaną cebulę szklimy na 3 łyżkach oliwy, następnie zdejmujemy z patelni. Wlewamy pozostałą oliwę i smażymy bakłażany. Uwaga: patelnia musi być gorąca, żeby bakłażany nie chłonęły oliwy. Następnie wyjmujemy je z patelni i mieszamy z cebulą, marchewką oraz posiekanymi kaparami.

 

Do pozostałej na patelni oliwy dodajemy masło. Po rozpuszczeniu masła wrzucamy kuskus i chwilę smażymy. Następnie dodajemy warzywa, natkę pietruszki oraz posiekany drobno zielony pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.

 

Marokańska sałatkaMarokańska sałatka
Foto: TVN

 

Danie główne

 

Tagine z kurczakiem


Składniki:

  • 3 piersi kurczaka
  • 4 marchewki
  • 8 ziemniaków
  • 100 g oliwek: zielonych i czarnych
  • 1 czerwona papryka
  • 4 papryczki jalapeño
  • 1 cukinia
  • 12 sztuk pieczarek
  • cytryna do smaku
  • przyprawy: kurkuma, szafran, imbir, korzeń mielony, cynamon, kminek,

czosnek, bazylia, tymianek, sól, pieprz do smaku

  • oliwa z oliwek
  • 2 cebule

 

Sposób przygotowania:

 

Przygotowujemy marynatę z ziół na bazie oliwy z oliwek i zalewamy nią kurczaka na około 2 godziny przed gotowaniem. Marchewkę kroimy w kostkę, a ziemniaki wzdłuż. Całość umieszczamy w marokańskim glinianym naczyniu. Gotujemy około 1,5 godziny na małym ogniu. Można podać w jednym dużym naczyniu glinianym lub każdemu z gości indywidualnie.

 

Tagine z kurczakiemTagine z kurczakiem
Foto: TVN

 

Deser:

Truskawki w obłokach


Składniki:

  • 500 ml śmietany 30% lub więcej
  • 2 bezy średniej wielkości
  • 20 sztuk świeżych truskawek
  • 4 salaterki lub duże kieliszki 

Sposób przygotowania:


Ubijamy śmietanę na sztywno, następnie dodajemy pokruszone na drobne kawałki bezy. Delikatnie mieszamy. Do schłodzonych salaterek lub kieliszków wkładamy umyte i pokrojone na ćwiartki truskawki. Ubitą śmietaną z bezami zalewamy owocami i dekorujemy na końcu jedną truskawką. Serwujemy z uśmiechem.

 

Truskawki w obłokachTruskawki w obłokach
Foto: TVN



autor: TVN

Komentarze (5)

Dodaj komentarz do artykułu
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Pyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyychaaaaaaaaaaaaaaaa

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Dieser to wiśnia na torcie

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          KasiaNo
          KasiaNo

          Tagine pyszne - testowałąm.

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              Pomoc | Zasady forum
              Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
              Krewetki, kurczak w warzywach i jabłka z kruszonką, czyli kuchenne improwizacje DJ-a
              Następny artykuł:

              Krewetki, kurczak w warzywach i jabłka z kruszonką, czyli kuchenne improwizacje DJ-a

              tvnpix