Sałatka z wątróbką, wołowina z boczniakami, tiramisu- pomysłowe dania studenta logistyki

Sałatka z wątróbką, wołowina z boczniakami, tiramisu- pomysłowe dania studenta logistyki
Sałatka z wątróbką, wołowina z boczniakami, tiramisu- pomysłowe dania studenta logistyki

Jacek Afeltowicz

PRZYSTAWKA

Sałatka z wątróbką na ciepło

(czas przygotowania: 30 minut)

Składniki:

  • 0,75 kg kurzych wątróbek
    • główka zielonej sałaty dębolistnej
      • opakowanie roszponki
        • 2 grejpfruty
          • awokado
            • 100 g parmezanu
              • garść malin (mogą być mrożone)
                • pół cytryny
                  • 50 g masła
                    • ocet balsamiczny
                      • oliwa z oliwek
                        • sól
                          • pieprz czarny
                            • mąka

                              Sposób przygotowania:

                              Sałatę oraz roszponkę dokładnie myjemy i zostawiamy na kilka minut w misce z zimną wodą. W tym czasie rozcinamy grejpfruty i wydłubujemy miąższ starając się, aby jego kawałki były możliwie jak największe. Odsączamy grejpfruta i oddzielamy drobne kawałki i strzępki. Sałaty wyciągamy z wody, osuszamy i układamy na talerzach. Maliny dokładnie myjemy i suszymy, a następnie ucieramy w szklance na jednolitą masę. Dodajemy dwie łyżki octu balsamicznego, trzy łyżki oliwy, sok z cytryny, sól oraz odrobinę pieprzu. Sos dokładnie mieszamy, a następnie wstawiamy do lodówki, z której wyciągamy wątróbki. Oczyszczamy je, tak aby zostały duże, jednorodne segmenty, które doprawiamy solą i pieprzem. Rozgrzewamy masło na patelni, równolegle oprószając wątróbki niewielką ilością mąki. Wątróbki smażymy na średnim ogniu uważając, aby masło nie zaczęło się palić. W tym czasie obieramy awokado i kroimy na kawałki nieco mniejsze od wcześniej przygotowanych grejpfrutów. Na sałacie układamy owoce i odsączone z tłuszczu wątróbki. Całość polewamy sosem i wieńczymy płatkami parmezanu.

                              Sałatka z watróbką na ciepło
                              Sałatka z watróbką na ciepło

                              DANIE GŁÓWNE

                              Wołowina z boczniakami

                              (czas przygotowania: 1 godzina)

                              Składniki:

                              • kg polędwicy wołowej
                                • 750 g boczniaków
                                  • 250 ml śmietanki 30%
                                    • 250 ml bulionu wołowego
                                      • 2 średnie cebule
                                        • opakowanie ciasta francuskiego
                                          • 150 g masła
                                            • natka pietruszki
                                              • mąka
                                                • sól
                                                  • pieprz czarny
                                                    • pieprz biały
                                                      • oliwa z oliwek
                                                        • ząbek czosnku
                                                          • jedno żółtko
                                                            • cytryna

                                                              Sposób przygotowania:

                                                              Polędwicę oczyszczamy z tłuszczu i powięzi. Czosnek przeciskamy do szklanki i ucieramy z solą i pieprzem. Dodajemy dwie łyżki oliwy i dokładnie mieszamy. Otrzymanym sosem nacieramy polędwicę. Mięso owijamy folią aluminiową i chowamy do lodówki.

                                                              Boczniaki myjemy i kroimy w paski. Cebulę drobno siekamy i szklimy na maśle, a następnie dodajemy boczniaki. Smażymy na małym ogniu, a gdy boczniki zmiękną, oprószamy całość mąką i dokładnie mieszamy. Dodajemy bulion oraz śmietankę i dusimy około 10 minut, co jakiś czas mieszając i pilnując, aby sos się nie przypalił. Następnie dodajemy sok wyciśnięty z cytryny, doprawiamy białym pieprzem i solą. Odkrywamy patelnię pozwalając odparować nadmiarowi wilgoci. Natkę pietruszki grubo siekamy. Połowę dodajemy tuż po zdjęciu sosu z ognia, drugą połowę tuż przed podaniem. Sos przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce.

                                                              Ciasto francuskie rozmrażamy i formujemy 4 miseczki, które smarujemy mieszaniną żółtka i odrobiny wody. Miseczki układamy na papierze do pieczenia na blasze. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 210 stopni na 10 minut. Po wyciągnięciu przykrywamy papierem i odstawiamy w ciepłe miejsce.

                                                              Piekarnik rozgrzewamy do 240 stopni i wkładamy polędwicę wołową po uprzednim oczyszczeniu jej z fragmentów czosnku (upieczony może stać się gorzki). Po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 210 stopni i pieczemy przez 15 minut. Po wyciągnięciu mięsa z piekarnika podgrzewamy w nim miseczki z ciasta francuskiego równolegle podgrzewając sos na patelni. W tym czasie kroimy mięso w plastry i układamy na podgrzanych talerzach. Obok stawiamy miseczki, które napełniamy sosem i dekorujemy natką pietruszki

                                                              Wołowina z boczniakami
                                                              Wołowina z boczniakami

                                                              DESRER

                                                              Tiramisu

                                                              (Czas przygotowania: 30 min + 4godziny chłodzenia)

                                                              Składniki:

                                                              • 6 żółtek
                                                                • 8 czubatych łyżek cukru
                                                                  • 0,75 kg mascarpone
                                                                    • 4 łyżki Amaretto (lub innego wyrazistego alkoholu)
                                                                      • około 40 biszkoptów typu "kocie języczki"
                                                                        • 1,5 szklanki mocnej, wystudzonej kawy
                                                                          • 4-5 łyżek gorzkiego kakao

                                                                            Sposób przygotowania:

                                                                            Żółtka mieszamy z cukrem i ucieramy, aż będą stanowić jednolitą, kremowo-żółtą masę. Następnie cały czas mieszając, dodajemy po łyżce serka mascarpone. Biszkopty układamy wewnątrz płaskiego naczynia (np. prostokątnej formy do ciasta) i nasączamy kawą zmieszaną z Amaretto. Masę nakładamy równomiernie na całej powierzchni. Na dolną warstwę zużywamy mniej więcej 2/3 masy. Biszkopty na górnej warstwie nasączamy kawą w osobnym naczyniu, aby jej nadmiar nie pobrudził mascarpone. Układamy drugą warstwę biszkoptów i przykrywamy pozostałą częścią masy. Wierzch posypujemy grubą warstwą kakao. Całość wstawiamy do lodówki na 4 godziny lub najlepiej na całą noc.

                                                                            Tiramisu
                                                                            Tiramisu

                                                                            Autor: TVN

                                                                            podziel się:

                                                                            Pozostałe wiadomości

                                                                            Magda Gessler powraca do "Rumiane i Pieczyste Szynk". Była zadowolona?

                                                                            Magda Gessler powraca do "Rumiane i Pieczyste Szynk". Była zadowolona?

                                                                            Kuchenne rewolucje: Czy kucharz z restauracji "Na Winklu" zdał egzamin Magdy Gessler?

                                                                            Kuchenne rewolucje: Czy kucharz z restauracji "Na Winklu" zdał egzamin Magdy Gessler?

                                                                            Odcinek specjalny Milionerów w Poniedziałek Wielkanocny! Kto zagra o milion?

                                                                            Odcinek specjalny Milionerów w Poniedziałek Wielkanocny! Kto zagra o milion?

                                                                            The Traitors. Zdrajcy: Konflikty i eliminacje oraz zmiana w programie

                                                                            The Traitors. Zdrajcy: Konflikty i eliminacje oraz zmiana w programie

                                                                            Zgłoś się na casting do nowego sezonu Top Model!

                                                                            Zgłoś się na casting do nowego sezonu Top Model!

                                                                            Konkurs "Gotuj z MasterChef Nastolatki". Nagraj przepis lub wyślij zdjęcie i wygraj nagrody!

                                                                            Konkurs "Gotuj z MasterChef Nastolatki". Nagraj przepis lub wyślij zdjęcie i wygraj nagrody!

                                                                            Gwiazdy TVN w nowej oprawie. "TVN to coś, co nas łączy"

                                                                            Gwiazdy TVN w nowej oprawie. "TVN to coś, co nas łączy"