„Sens życia” Arek Maksym

Sens życia
Sens życia

Sposób przygotowania:

Steki:

  • Mięso kroimy w 4-5 cm plastry w poprzek .
    • Czosnek rozgniatamy, dodajemy rozmaryn i oliwę – nacieramy mięso i odstawiamy do lodówki na około 2 h.
      • Mięso smażymy z obydwu stron po około 3 minuty z każdej strony.
        • Następnie pieczemy w 80°C przez około 10- 15 minut.
          • Mięso wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy na około 5 minut

            Puree z batatów:

            • Mleko wlewamy do garnka, dodajemy pokrojone drobno bataty i gotujemy do miękkości.
              • Całość miksujemy i gotujemy na wolnym ogniu z dodatkiem masła, ciągle mieszając do uzyskania konsystencji puree.
                • Doprawiamy, solą i pieprzem.

                  Pieczone warzywa korzeniowe

                  • Warzywa obieramy i kroimy w grubą kostkę.
                    • Blanszujemy warzywa w gotującej się wodzie przez około 5 minut.
                      • Studzimy warzywa, dodajemy oliwę, tymianek, rozgnieciony czosnek, cukier.
                        • Wysypujemy warzywa na blachę, pieczemy w temperaturze 130 °C około 20 minut.

                          Sos

                          • Na patelni robimy zasmażkę ( mąka, masło).
                            • Zagotowujemy bulion, dodajemy połowę zasmażki, miód i koniak.
                              • Gotujemy na wolnym ogniu do uzyskania konsystencji sosu
                                podziel się:

                                Pozostałe wiadomości