„Skorzystać z możliwości” Arka Gmurczyka

Skorzystać z możliwości
Skorzystać z możliwości

Sposób przygotowania:

  • Mięso marynujemy dzień wcześniej. Jagnięcinę oczyszczamy z błonek i tłuszczu. Kroimy na mniejsze części. Wkładamy do plastikowego worka razem z rozgniecioną główką czosnku, posiekaną czekoladą, rozmarynem, 150 ml piwa i sosem worcestershire. Worek zamykamy szczelnie z jak najmniejszą ilością powietrza. Wkładamy do lodówki.
    • Mięso wyciągamy z worka, marynatę przelewamy do naczynia żaroodpornego, a mięso osuszamy ręcznikiem papierowym z nadmiaru marynaty.
      • Mięso obsmażamy z każdej strony, przekładamy do naczynia.
        • Na patelnię wlewamy resztę piwa tak, żeby zmyć skarmelizowane soki. Przelewamy do naczynia z mięsem.
          • Kroimy warzywa i przekładamy do naczynia razem z przyprawami. Jeśli w naczyniu będzie zbyt mało płynu możemy dolać szklankę wody.
            • Pieczemy 5-10 godzin w temperaturze 120 ℃.
              • Po tym czasie oddzielamy mięso od warzyw i rękoma rozrywamy na strzępy.
                • Sos przecedzamy sitem do rondla. Redukujemy go do konsystencji śmietany.
                  • Jabłka kroimy w 2 cm kostkę razem ze skórką. Dodajemy oliwę, cukier, sok z cytryny i wanilię wydobytą z jednej laski. Mieszamy dokładnie i pieczemy na otwartej blaszce na złoty kolor.
                    • Mieszamy śmietanę z tartym chrzanem w proporcji 5 do 1.

                      Wrapy:

                      • Odmierzamy 400g mąki, dodajemy sól i proszek do pieczenia. Wlewamy stopiony smalec lub masło. Mieszamy wstępnie widelcem, dolewamy gorącą wodę i wyrabiamy widelcem.
                        • Następnie przekładamy ciasto na stolnicę i wyrabiamy przez 7 minut.
                          • Dzielimy ciasto na 8 równych kulek.
                            • Rozgrzewamy dużą patelnię lub kamień do pizzy na 230 ℃. Wałkujemy ciasto na okrągłe wrapy o wielkości patelni lub kamienia. Podsypujemy mąką, żeby placki nie przywierały. Placki powinny być bardzo cienkie.
                              • Pieczemy przez ok. 10 sekund z każdej strony.
                                • Po wystudzeniu trzymamy zamknięte w foliowym worku.
                                  • Na wrapie układamy kolejno trochę sera cheddar, szarpaną jagnięcinę, łyżkę sosu z pieczenia, pieczone jabłka, łyżkę śmietany z chrzanem, 3 łyżki białej fasoli z puszki, natkę pietruszki, kilka kropel pikantnego sosu i jeszcze trochę cheddara.
                                    • Składamy wszystko w kształt zbliżony do krokieta Podgrzewamy na patelni przez kilka minut, żeby stopić ser i podgrzać wszystkie składniki w środku.
                                      podziel się:

                                      Pozostałe wiadomości

                                      The Traitors. Zdrajcy: Konflikty i eliminacje oraz zmiana w programie

                                      The Traitors. Zdrajcy: Konflikty i eliminacje oraz zmiana w programie

                                      Iza Kuna i Adam Woronowicz o życiu po 50-tce i seksie. Co jeszcze w programie Kuby Wojewódzkiego?

                                      Iza Kuna i Adam Woronowicz o życiu po 50-tce i seksie. Co jeszcze w programie Kuby Wojewódzkiego?

                                      Konkurs "Gotuj z MasterChef Nastolatki". Nagraj przepis lub wyślij zdjęcie i wygraj nagrody!

                                      Konkurs "Gotuj z MasterChef Nastolatki". Nagraj przepis lub wyślij zdjęcie i wygraj nagrody!

                                      Zgłoś się na casting do nowego sezonu Top Model!

                                      Zgłoś się na casting do nowego sezonu Top Model!

                                      Gwiazdy TVN w nowej oprawie. "TVN to coś, co nas łączy"

                                      Gwiazdy TVN w nowej oprawie. "TVN to coś, co nas łączy"