„Skrojone na miarę” Wojciecha Kozaka (Mazury)

Skrojone na miarę
Skrojone na miarę

Sposób przygotowania:

  • Kroimy boczek w małą kostkę, wołowinę w kostkę ok. 3 - 5 cm, czosnek i cebulę drobno, marchew w plasterki bądź większe kawałki, szalotki tylko obieramy, pieczarki oczyszczamy i odrywamy nóżki (mają zostać same kapelusze w całości).
    • Na patelni roztapiamy 1/3 przygotowanego masła i smażymy boczek na rumiano. Następnie przerzucamy do żeliwnego naczynia.
      • Na pozostałym na patelni tłuszczu smażymy porcjami wołowinę – tylko do zrumienienia (w środku mięso ma być krwiste!). Przerzucamy ją do boczku. Wylewamy tłuszcz.
        • Na patelni rozgrzewamy następną 1/3 masła i smażymy cebulę z czosnkiem i marchewką. Po dokładnie trzech minutach posypujemy mąką i ciągle mieszając smażymy jeszcze przez dwie minuty.
          • Całość zalewamy winem i 1- 1,5l bulionu – doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. minuty.
            • Wyłączamy ogień i przelewamy zawartość patelni do naczynia z mięsem.
              • Przygotowany gulasz solimy, pieprzymy obficie, wrzucamy bouquet garni, koncentrat pomidorowy i mieszamy.
                • Wstawiamy zamknięte naczynie na 2 godziny do piekarnika rozgrzanego do 150 ℃.
                  • Po dwóch godzinach smażymy szalotki na pozostałej części masła– zdejmujemy je z patelni i na tym samym tłuszczu smażymy pieczarki.
                    • Szalotki i pieczarki dorzucamy do naczynia i zapiekamy jeszcze pół godziny. W tym czasie sos powinien już gęstnieć.

                      Zapiekane ziemniaki

                      Sposób przygotowania:

                      • W małym garnku rozpuszczamy masło i smażymy czosnek.
                        • Dodajemy mąkę i ubijamy, aby nie było żadnych grudek.
                          • Powoli dodajemy mleko jednocześnie mieszając, aby upewnić się, że mieszanka jest gładka.
                            • Doprowadzamy do wrzenia, a następnie zdejmujemy z ognia. Kroimy ziemniaki na cienkie plastry i układamy w foremce. Wlewamy sos na wierzch ziemniaków, posypujemy parmezanem.
                              • Pieczemy przez około 1 godzinę w piekarniku rozgrzanym do 180 ℃ .
                                • Posypujemy posiekaną pietruszką i podajemy.
                                  podziel się:

                                  Pozostałe wiadomości

                                  The Traitors. Zdrajcy: Konflikty i eliminacje oraz zmiana w programie

                                  The Traitors. Zdrajcy: Konflikty i eliminacje oraz zmiana w programie

                                  Iza Kuna i Adam Woronowicz o życiu po 50-tce i seksie. Co jeszcze w programie Kuby Wojewódzkiego?

                                  Iza Kuna i Adam Woronowicz o życiu po 50-tce i seksie. Co jeszcze w programie Kuby Wojewódzkiego?

                                  Konkurs "Gotuj z MasterChef Nastolatki". Nagraj przepis lub wyślij zdjęcie i wygraj nagrody!

                                  Konkurs "Gotuj z MasterChef Nastolatki". Nagraj przepis lub wyślij zdjęcie i wygraj nagrody!

                                  Zgłoś się na casting do nowego sezonu Top Model!

                                  Zgłoś się na casting do nowego sezonu Top Model!

                                  Gwiazdy TVN w nowej oprawie. "TVN to coś, co nas łączy"

                                  Gwiazdy TVN w nowej oprawie. "TVN to coś, co nas łączy"