Przepisy

„Słodkie rozwiązanie” Filip Zdrojewski
Słodkie rozwiązanie 

Składniki:

Kruszonka

  • 100 gram mąki
  • 35 gram cukru
  • Opakowanie cukru waniliowego
  • 65 gram masła
  • 15 gram wiórków kokosowych
  • Garść podprażonych siekanych migdałów

Masa serowa

  • 250 g mascarpone
  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 tabliczka białej czekolady (100 g)
  • Łyżka żelatyny (+3 łyżki wody do zalania żelatyny)

Mus mango

  • Puree z 2 dojrzałych mango
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • Niecała łyżka żelatyny (+2,5-3 łyżki wody do zalania żelatyny)
  • Cukier puder (opcjonalnie)

Żelka mango

  • Puree z 1 dojrzałego mango
  • 50 ml soku z cytryny
  • Cukier puder (opcjonalnie)
  • 2 łyżeczki żelatyny (2 łyżki wody do zalania żelatyny)

Sposób przygotowania:

Kruszonka

  • Przekładamy do miski i zagniatamy mąkę, cukier, masło i wiórki kokosowe.
  • Do masy dodajemy podprażone migdały, zagniatamy do połączenia się składników i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Pieczemy 12-15 min w 180°C z termoobiegiem.
  • Po wyjęciu zostawiamy do wystygnięcia.
  • Dzielimy kruszonkę na dwie równe części (w deserze będziemy mieć 2 warstwy kruszonki).
  • Jedną część kruszonki przekładamy na dno słoiczków, w których będziemy serwować deser.

Masa serowa

  • Zalewamy żelatynę 3 łyżkami zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia.
  • Rozpuszczamy białą czekoladę w kąpieli wodnej i następnie łączymy w misce z serem mascarpone.
  • Ubijamy śmietankę kremówkę z cukrem pudrem, aż będzie sztywna. Bitą śmietanę delikatnie łączymy z mascarpone.
  • Podgrzewamy żelatynę, mieszając do rozpuszczenia, nie gotujemy.
  • Leciutko ostygniętą  dodajemy do powstałej wcześniej masy, cały czas mieszając.
  • Masę nakładamy do słoiczków na pierwszą warstwę kruszonki, a na nią wykładamy drugą warstwę kruszonki.

Mus mango

  • Obieramy mango ze skórki, kroimy w kostkę i blendujemy na gładkie puree.
  • Ubijamy na sztywno śmietankę kremówkę i dodajemy do niej puree z mango. Mieszamy do połączenia się składników. Opcjonalnie możemy dodać trochę cukru pudru (gdyby mango nie było wystarczająco słodkie).
  • Podgrzewamy żelatynę, mieszając do rozpuszczenia, nie gotujemy. Lekko ostygniętą  dodajemy do musu. Mieszamy do połączenia się składników.
  • Gotowy mus przekładamy na drugą warstwę kruszonki.

Żelka mango

  • Do puree z mango dodajemy sok z cytryny. Opcjonalnie można dodać odrobinę cukru pudru.
  • Podgrzewamy żelatynę, mieszając do rozpuszczenia, nie gotujemy. Lekko ostygniętą  dodajemy do masy i mieszamy do połączenia się składników.
  • Gotową żelkę nakładamy na mus mango.
  • Tak przygotowany deser chowamy do lodówki do stężenia. Podajemy schłodzony.

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
 „Znane nieznane” Filip Zdrojewski
Następny artykuł:

„Znane nieznane” Filip Zdrojewski

tvnpix