Przepisy

"Spływ Dunajcem na kartoflu" Jonasz Olesiak
Spływ Dunajcem na kartoflu 

Składniki:

  • 1 Pstrąg
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 0,2 kg marchewki
  • 0,2 kg pietruszki
  • 1 por
  • Pieprz cytrynowy
  • Pieprz czarny
  • Papryka w proszku
  • Zioła prowansalskie
  • 0,5 szklanki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki oleju
  • 50 g masła klarowanego

Dip cytrynowy

  • 2 łyżki majonezu
  • 1 jogurt naturalny
  • 1 cytryna
  • Świeża melisa
  • Sól
  • Pieprz biały

Sposób przygotowania:

 

  • Pstrąga smarujemy pieprzem, solą cytrynową i przyprawami. Zostawiamy w lodówce na 24 h.
  • Obieramy ziemniaki i kroimy w formie łódeczek.
  • Łódeczki obgotowujemy około 15 minut. Odcedzamy ziemniaki i doprawiamy papryką i bazylią, pieprzem, solą, kurkumą. Przez 5 minut opiekamy łódeczki na oliwie z oliwek. Odkładamy na tackę wyścieloną papierem do pieczenia.
  • Obraną marchew oraz pietruszkę trzemy na tarce.
  • Por kroimy w talarki.
  • Na rozgrzaną patelnie kropimy 3 łyżki oleju. Wrzucamy na patelnię marchew, pietruszkę i por. Dusimy warzywa przez parę minut do momentu aż warzywa będą lekko miękkie.
  • Podsypujemy rybę pieprzem cytrynowym. Ostudzonymi warzywami faszerujemy rybę od środka. Wkładamy do ryby masło klarowane na całej długości ryby.
  • Na posmarowany oliwą z oliwek papier do pieczenia kładziemy rybę i zawijamy. Owiniętą rybę owijamy jeszcze raz folią aluminiową na błyszczącej stronie folii.
  • Pstrąga wstawiamy  do piekarnika na 30 minut w temperaturze około 180 °C.
  • Wkładamy do piekarnika przyprawione łódeczki na 20 minut w temperaturze 180 °C.
  • Majonez mieszamy jogurtem naturalnym. Dodajemy posiekaną melisę i sok z cytryny. Wszystko mieszamy. Doprawiamy solą i białym pieprzem.

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
„Leśne powitanie” Jonasz Olesiak
Następny artykuł:

„Leśne powitanie” Jonasz Olesiak

tvnpix