Przepisy

„Szanuję, ale… zmieniam” Olga Yanachkina
Szanuję, ale… zmieniam 

Składniki:

Maczanka

  • 120 g schabu wieprzowego
  • 400 g borowików
  • 1 kiełbasa surowa wieprzowa (najlepiej domowa)
  • 120 g boczku wędzonego
  • 1 duża cebula (lub 2 małe)
  • Kminek mielony
  • Sól
  • Pieprz
  • Liść laurowy
  • Rozmaryn
  • 2 łyżki mąki
  • Olej rzepakowy
  • Koperek świeży do dekoracji

Naleśniki

  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 2 szklanki kefiru
  • Soda (pół łyżeczki)
  • Olej rzepakowy
  • Sól

Sposób przygotowania:

Maczanka

  • Kiełbasę gotujemy w wodzie.
  • Boczek kroimy na małe kawałki i podsmażamy na patelni, dodajemy do niego pokrojoną cebulę i liść laurowy.
  • Kiedy cebula się zeszkli, dodajemy pokrojony na małe kawałki schab i kminek mielony.
  • Gotowaną kiełbasę kroimy na kawałki i dodajemy do boczku ze schabem. Delikatnie obsmażamy, żeby smaki się połączyły.
  • W oddzielnym garnku (lub na patelni) podsmażamy borowiki pokrojone w kawałki trochę większe od tych mięsnych, dodajemy drobno posiekany świeży rozmaryn i czosnek.
  • Delikatnie solimy i dodajemy pieprz. Gdy grzyby będą gotowe, łączymy je z mięsem i mieszamy.
  • Gdy wszystkie składniki się połączą, próbujemy czy jest wystarczające słone, jeśli nie - dodajemy sól.
  • Tę mieszankę rozkładamy do małych naczyń żaroodpornych i odstawiamy.
  • Na patelnię, na której smażyliśmy mięso do maczanki, wsypujemy 2 łyżki mąki, dokładnie mieszamy i dodajemy trochę gorącej gotowanej wody, by powstał sos.
  • Sosem zalewamy mięso w miseczkach i pieczemy w 180 ℃ około 20 minut.

 

Naleśniki

  • W misce mieszamy 0,5 szklanki kefiru z jajkami, stopniowo dodając mąkę (cały czas mieszając). Następnie dodajemy resztę kefiru, cały czas mieszając, solimy i dodajemy sodę.
  • Na koniec dodajemy 2 łyżki oleju rzepakowego.
  • Smażymy naleśniki na złoty kolor.
  • Maczankę w miseczkach posypujemy koprem i serwujemy z naleśnikami obok.

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
 „Dusza ojczyzny” Olga Yanachkina
Następny artykuł:

„Dusza ojczyzny” Olga Yanachkina

tvnpix