„Uczta maharadży” Anna Gemza

Uczta maharadży
Uczta maharadży

Sposób przygotowania:

  • Ryż gotujemy na sypko.
    • Papryczki chilli pozbawiamy nasion i drobno siekamy.
      • Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy nasiona gorczycy, kminu. Dodajemy imbir, asafetydę, orzechy, liście curry, trawę cytrynową oraz kokos, smażymy aż się zarumieni.
        • Dodajemy sok i tartą skórkę z cytryny.
          • Mieszamy wszystko i podajemy z posiekaną kolendrą.

            Sposób przygotowania:

            • Cebulę kroimy w piórka
              • Gotujemy wrzątek z łyżką cukru, 4 łyżeczkami oleju i szczyptą soli. Wrzucamy do niej dynię i blanszujemy 5 minut.
                • Gotujemy soczewicę do miękkości z łyżeczką kurkumy.
                  • Kiedy dynia i soczewica są ugotowane podsmażamy cebulę na złoto, dodajemy liście curry, gorczycę, przyprawę curry i kumin rzymski.
                    • Blendujemy cebulę z przyprawami, soczewicą i mleczkiem kokosowy.
                      • Utarty kokos, chilli, czosnek blendujemy z mleczkiem kokosowym, dodajemy kumin.
                        • Łączymy dynię ze zblendowana soczewicą i z pastą z kokosa. Gotujemy ok 10 minut razem. Przyprawiamy solą i podajemy z posiekaną kolendrą.

                          Sposób przygotowania:

                          • Rozgrzewamy masło na patelni, podsmażamy cebulę.
                            • Robimy pastę z czosnku imbiru(np. w moździerzu) i dodajemy z posiekane chili

                              pozbawionym nasion. Wrzucamy do z cebuli.

                              • Dodajemy przecier pomidorowy, kurkumę, chilli, garam masala, cukier.
                                • Dodajemy pomidory z puszki i dusimy wszytko parę minut. Następnie blendujemy.
                                  • Kroimy w kostkę batata, marchewkę, cukinię.
                                    • Blanszujemy brokuły, batata, marchewkę.
                                      • Na patelni podsmażamy paprykę, cuknię, groszek, dodajemy zblanszowane warzywa.
                                        • Zalewamy zblendowanym sosem, dusimy parę minut.
                                          • Dolewamy jogurt.

                                            Sposób przygotowania:

                                            • Mięso kroimy w kostkę 4-5cm.
                                              • Migdały, kefir/jogurt, chilli, natkę kolendry, czosnek, imbir blendujemy na gładką masę
                                                • Dodajemy do marynaty sok z cytryny, pieprz, sól, przyprawę curry.
                                                  • Dodajemy marynatę do mięsa i odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
                                                    • Nadziewamy na patyczek z szaszłyka przekładając kawałkami banana i rodzynek.
                                                      • Pieczemy 20 minut w piekarniku, albo na grillu, smarując co jakiś czas masłem.

                                                        Sposób przygotowania:

                                                        • Kurczaka kroimy w kostkę 4-5cm. Mieszamy z sokiem z cytryny, solą i chilli. Pozostawiamy w lodówce na ok pół godziny.
                                                          • Resztę przypraw mieszamy z jogurtem, dodajemy olej. Powstaje marynata.
                                                            • Pokrywamy marynatą mięso, nadziewamy na szaszłyk.
                                                              • Pieczemy 20 minut w piekarniku albo na grillu, smarując co jakiś czas masłem.
                                                                • Podajemy z jogurtem wymieszanym ze startym ogórkiem zielonym.
                                                                  podziel się:

                                                                  Pozostałe wiadomości

                                                                  The Traitors. Zdrajcy: Konflikty i eliminacje oraz zmiana w programie

                                                                  The Traitors. Zdrajcy: Konflikty i eliminacje oraz zmiana w programie

                                                                  Iza Kuna i Adam Woronowicz o życiu po 50-tce i seksie. Co jeszcze w programie Kuby Wojewódzkiego?

                                                                  Iza Kuna i Adam Woronowicz o życiu po 50-tce i seksie. Co jeszcze w programie Kuby Wojewódzkiego?

                                                                  Konkurs "Gotuj z MasterChef Nastolatki". Nagraj przepis lub wyślij zdjęcie i wygraj nagrody!

                                                                  Konkurs "Gotuj z MasterChef Nastolatki". Nagraj przepis lub wyślij zdjęcie i wygraj nagrody!

                                                                  Zgłoś się na casting do nowego sezonu Top Model!

                                                                  Zgłoś się na casting do nowego sezonu Top Model!

                                                                  Gwiazdy TVN w nowej oprawie. "TVN to coś, co nas łączy"

                                                                  Gwiazdy TVN w nowej oprawie. "TVN to coś, co nas łączy"