Przepisy

„Uczta maharadży” Anna Gemza
Uczta maharadży 

CYTRYNOWY RYŻ JAŚMINOWY

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu jaśminowego
  • 1 szklanka świeżo utartego kokosa
  • Pół łyżeczki nasion czarnej gorczycy
  • Pół łyżeczki nasion kuminu rzymskiego
  • Kawałek posiekanego imbiru
  • 1 zielona papryczka chilli
  • 1 czerwona papryczka chilli
  • 8-10 listków curry
  • Szczypta asafetydy
  • Posiekany kawałek trawy cytrynowej
  • Garść orzechów z nerkowca
  • Starta skórka z cytryny
  • Sok z 0,5 cytryny
  • Sól do smaku
  • 2 łyżki oleju kokosowego

Sposób przygotowania:

  • Ryż gotujemy na sypko.
  • Papryczki chilli pozbawiamy nasion i drobno siekamy.
  • Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy nasiona gorczycy, kminu. Dodajemy imbir, asafetydę, orzechy, liście curry, trawę cytrynową oraz kokos, smażymy aż się zarumieni.
  • Dodajemy sok i tartą skórkę z cytryny.
  • Mieszamy wszystko i podajemy z posiekaną kolendrą.

CURRY Z DYNI I ŻÓŁTEJ SOCZEWICY

Składniki:

  • 2 szklanki pokrojonej w kostkę dyni piżmowej
  • 0,5 szklanki żółtej soczewicy
  • Pół łyżeczki kurkumy
  • 1 cebula
  • Pół łyżeczki nasion żółtej gorczycy
  • 10-12 liści curry
  • 1 łyżka przyprawy curry
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu rzymskiego szklanka mleczka kokosowego
  • Kurkuma
  • Sok z cytryny

Pasta

  • 2 ząbki czosnku
  • Pół szklanki świeżo utartego kokosa
  • 1 zielona papryczka chilli
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego pół szklanki mleczka kokosowego

Sposób przygotowania:

  • Cebulę kroimy w piórka
  • Gotujemy wrzątek z łyżką cukru, 4 łyżeczkami oleju i szczyptą soli. Wrzucamy do niej dynię i blanszujemy 5 minut.
  • Gotujemy soczewicę do miękkości z łyżeczką kurkumy.
  • Kiedy dynia i soczewica są ugotowane podsmażamy cebulę na złoto, dodajemy liście curry, gorczycę, przyprawę curry i kumin rzymski.
  • Blendujemy cebulę z przyprawami, soczewicą i mleczkiem kokosowy.
  • Utarty kokos, chilli, czosnek blendujemy z mleczkiem kokosowym, dodajemy kumin.
  • Łączymy dynię ze zblendowana soczewicą i z pastą z kokosa. Gotujemy ok 10 minut razem. Przyprawiamy solą i podajemy z posiekaną kolendrą.

TIKKA MASALA WARZYWNA

Składniki:

  • Różyczki brokułu
  • 1 cukinia
  • 1 marchewka
  • Seler naciowy
  • Szklanka groszeku cukrowego
  • 3 kolory papryki
  • 1 batat
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 zielone chilli
  • Kawałek imbiru
  • 0,5 łyżeczki czerwonego sproszkowanego chilli
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 2 łyżeczki garam masala
  • 1 łyżka cukru czcionkowego
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • Pomidory krojone z puszki
  • 4-6 łyżek jogurtu naturalnego
  • Masło klarowane

Sposób przygotowania:

  • Rozgrzewamy masło na patelni, podsmażamy cebulę.
  • Robimy pastę z czosnku imbiru(np. w moździerzu) i dodajemy z posiekane chili

pozbawionym nasion. Wrzucamy do z cebuli.

  • Dodajemy przecier pomidorowy, kurkumę, chilli, garam masala, cukier.
  • Dodajemy pomidory z puszki i dusimy wszytko parę minut. Następnie blendujemy.
  • Kroimy w kostkę batata, marchewkę, cukinię.
  • Blanszujemy brokuły, batata, marchewkę.
  • Na patelni podsmażamy paprykę, cuknię, groszek, dodajemy zblanszowane warzywa.
  • Zalewamy zblendowanym sosem, dusimy parę minut.
  • Dolewamy jogurt.

KURCZAK Z BANANAMI I RODZYNKAMI

Składniki:

  • 1kg piersi z kurczaka
  • 0,5 szklanki migdałów
  • 1 zielona papryczka chili
  • Kawałek imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • Sok z połowy cytryny
  • Garść natki kolendry
  • 1/2 szklanki kefiru lub jogurtu
  • Przyprawa curry
  • 2 lekko niedojrzałe banany duże rodzynki
  • Pieprz, sól

Sposób przygotowania:

  • Mięso kroimy w kostkę 4-5cm.
  • Migdały, kefir/jogurt, chilli, natkę kolendry, czosnek, imbir blendujemy na gładką masę
  • Dodajemy do marynaty sok z cytryny, pieprz, sól, przyprawę curry.
  • Dodajemy marynatę do mięsa i odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
  • Nadziewamy na patyczek z szaszłyka przekładając kawałkami banana i rodzynek.
  • Pieczemy 20 minut w piekarniku, albo na grillu, smarując co jakiś czas masłem.

KURCZAK TANDOORI

Składniki:

  • 1kg piersi z kurczaka
  • 2 x 150ml jogurtu naturalnego gęstego
  • Sok z połowy cytryny
  • 2 łyżeczki soli
  • Pasta z imbiru i czosnku(ubity w moździerzu kawałek imbiru i 2 ząbki czosnku)
  • 1 łyżka garam masala
  • 1 łyżka przyprawy tandoori
  • 0,5 łyżeczki mielonej kolendry, kuminu rzymskiego, czerwonego chilli
  • 1 łyżka liści kozieradki
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 2 łyżki oleju
  • Masło

Sposób przygotowania:

  • Kurczaka kroimy w kostkę 4-5cm. Mieszamy z sokiem z cytryny, solą i chilli. Pozostawiamy w lodówce na ok pół godziny.
  • Resztę przypraw mieszamy z jogurtem, dodajemy olej. Powstaje marynata.
  • Pokrywamy marynatą mięso, nadziewamy na szaszłyk.
  • Pieczemy 20 minut w piekarniku albo na grillu, smarując co jakiś czas masłem.
  • Podajemy z jogurtem wymieszanym ze startym ogórkiem zielonym.

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
 „Himalajski Halny” Anna Gemza
Następny artykuł:

„Himalajski Halny” Anna Gemza

tvnpix