„Uwaga mam ogonek” Kinga Rylska

Uwaga mam ogonek
Uwaga mam ogonek

Sposób przygotowania:

  • Dokładnie myjemy krewetki. Pomidory kroimy na połówki. Siekamy cebule w "półksiężyce" oraz czosnek, chilli. Siekamy nać pietruszki (bez łodyg).
    • Sparzamy limonki. Na dużej patelni rozgrzewamy olej kokosowy - 2 duże łyżki.
      • Wrzucamy cebulę, czosnek, pietruszkę na patelnię, gdy olej będzie już rozgrzany. Gdy się zeszkli dorzucamy połowę porcji pomidorów koktajlowych.
        • Następnie wrzucamy na patelnię wszystkie krewetki. Dodajemy ok 3/4 butelki zimnego wina i około 200 g masła. Wciskamy sok z całej limonki. Solimy i pieprzymy oraz dodajemy 2 szczypty cukru.
          • Zostawiamy na ogniu przez ok. 3 minuty. Cały czas mieszając. Dodajemy resztę pomidorów koktajlowych, a także resztę natki pietruszki. Mieszamy i wykładamy na talerze.
            • Podajemy z ćwiartką limonki, dodatkowo posypujemy pietruszką. Danie uzupełniamy pieczywem - żytnią chrupiącą bagietką.
              podziel się:

              Pozostałe wiadomości

              The Traitors. Zdrajcy: Konflikty i eliminacje oraz zmiana w programie

              The Traitors. Zdrajcy: Konflikty i eliminacje oraz zmiana w programie

              Iza Kuna i Adam Woronowicz o życiu po 50-tce i seksie. Co jeszcze w programie Kuby Wojewódzkiego?

              Iza Kuna i Adam Woronowicz o życiu po 50-tce i seksie. Co jeszcze w programie Kuby Wojewódzkiego?

              Konkurs "Gotuj z MasterChef Nastolatki". Nagraj przepis lub wyślij zdjęcie i wygraj nagrody!

              Konkurs "Gotuj z MasterChef Nastolatki". Nagraj przepis lub wyślij zdjęcie i wygraj nagrody!

              Zgłoś się na casting do nowego sezonu Top Model!

              Zgłoś się na casting do nowego sezonu Top Model!

              Gwiazdy TVN w nowej oprawie. "TVN to coś, co nas łączy"

              Gwiazdy TVN w nowej oprawie. "TVN to coś, co nas łączy"