Przepisy

„Uwaga mam ogonek” Kinga Rylska
Uwaga mam ogonek 

Składniki:

  • 40 świeżych krewetek Tiger w pancerzach
  • Natka pietruszki
  • 400 g pomidory koktajlowe
  • Olej kokosowy
  • masło 200g
  • 2 limonki
  • 1 cebula czosnkowa
  • 1 cebula zwykła
  • 6 świeże chilli
  • 8 dużych ząbków czosnku
  • 1 butelka białego wytrawnego wina
  • Sól
  • Pieprz
  • Cukier fiński
  • 2 żytnie bagietki rustykalne

Sposób przygotowania:

  • Dokładnie myjemy krewetki. Pomidory kroimy na połówki. Siekamy cebule w "półksiężyce" oraz czosnek, chilli. Siekamy nać pietruszki (bez łodyg).
  • Sparzamy limonki. Na dużej patelni rozgrzewamy olej kokosowy - 2 duże łyżki.
  • Wrzucamy cebulę, czosnek, pietruszkę na patelnię, gdy olej będzie już rozgrzany. Gdy się zeszkli dorzucamy połowę porcji pomidorów koktajlowych.
  • Następnie wrzucamy na patelnię wszystkie krewetki. Dodajemy ok 3/4 butelki zimnego wina i około 200 g masła. Wciskamy sok z całej limonki. Solimy i pieprzymy oraz dodajemy 2 szczypty cukru.
  • Zostawiamy na ogniu przez ok. 3 minuty. Cały czas mieszając. Dodajemy resztę pomidorów koktajlowych, a także resztę natki pietruszki. Mieszamy i wykładamy na talerze.
  • Podajemy z ćwiartką limonki, dodatkowo posypujemy pietruszką. Danie uzupełniamy pieczywem - żytnią chrupiącą bagietką.

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
„Można się pochlapać” Kinga Rylska
Następny artykuł:

„Można się pochlapać” Kinga Rylska

tvnpix