Przepisy

Wileńskie czebureki Justyny Grzybowskiej (Zielona Góra)
Wileńskie czebureki 

Ciasto

Składniki:

  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 1/2 kg twarogu półtłustego
  • 1 1/2 kieliszka spirytusu
  • 1 jajko
  • Sól

Farsz

Składniki:

  • 1/2 kg pieczarek
  • 2 cebule
  • Sól
  • Pieprz
  • Olej

Sos czosnkowy

Składniki:

  • 350 g jogurtu greckiego
  • 4 ząbki czosnku
  • Sól
  • Pieprz

Ciasto - Sposób przygotowania:

  • Przesiewamy mąkę.
  • Do mąki dodajemy ser, jajko, spirytus i sól.
  • Zagniatamy jak ciasto na pierogi.
  • Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy koła.
  • Nakładamy farsz.
  • Brzegi zaklejamy widelcem.
  • Zaklejone czebureki wrzucamy na głęboki olej.
  • Wyjmujemy z garna, gdy się zarumienią.
  • Odsączamy na papierowym ręczniku.
  • Podajemy z sosem czosnkowym.

Farsz - Sposób przygotowania:

  • Pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  • Dodajemy sól i pieprz.
  • Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę.
  • Zeszkloną cebulę dodajemy do pieczarek.
  • Całość smażymy.

Sos - Sposób przygotowania:

  • Do jogurtu dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek
  • Dodajemy sól i pieprz i mieszamy

Komentarze (7)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Ja robiłam z wódeczką i super! w ogóle nie są tłuste, smakują jak bułeczki z pieczarkami a smak niesamowity! Polecam!

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      a próbował ktoś zastąpić spirytus wódeczką? ;)
      mam na nie chęć tylko spirytusiku brak ;)

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          super danie Justyna sama je zrobiłam po prostu no super od kogo ten przepis

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              od babci :)

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  Pomoc | Zasady forum
                  Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
                  Żremy to w Bieszczadach Bogdana Pękalskiego (Rzeszów)
                  Następny artykuł:

                  Żremy to w Bieszczadach Bogdana Pękalskiego (Rzeszów)

                  tvnpix