Włoski klasyk Marleny Starzec (Śląsk)

Włoski klasyk
Włoski klasyk

Pizza

  • Łączymy wszystkie suche składniki.
    • Dodajemy wodę i mieszamy.
      • Dodajemy oliwę.
        • Wyrabiamy ręcznie ciasto, aby było gładkie i elastyczne.
          • Wyrobione ciasto wkładamy do miski i przykrywamy bawełnianą ściereczką.
            • Ciasto odstawiamy na 1,5 godziny.
              • Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 równe części
                • Formujemy cienkie, okrągłe placki o średnicy około 30 centymetrów.
                  • Placki smarujemy sosem pomidorowym.
                    • Na sosie układamy wszystkie składniki, oprócz mozarelli.
                      • Pieczemy w piekarniku w temperaturze 250°C przez 6 minut.
                        • Posypujemy mozarellę i pieczemy przez 3 minuty.
                          • Gotową pizzę podajemy z rukolą i sosem czosnkowym.

                            Sos pomidorowy

                            • Do rondla wkładamy pomidory i zagotowujemy.
                              • Dodajemy przyprawy.
                                • Gotowy sos blendujemy.

                                  Sos czosnkowy

                                  • Czosnek wyciskamy i łączymy ze wszystkimi składnikami.
                                    podziel się:

                                    Pozostałe wiadomości