Przepisy

Wyścig do morza Andiego Mancina (Bielsko-Biała)
Wyścig do morza 

Składniki:

  • 1 ośmiornica (wielkość dowolna)
    ziarna pieprzu
    1 szklanka octu
    4 liście laurowe
  • oliwa z oliwek
  • cytryna
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

  • oczyszczenie ośmiornicy

- podcinamy i usuwamy wnętrzności;

- usuwamy dokładnie oczy i skórę, a także tkankę pomiędzy mackami ośmiornicy

- kilkukrotnie płuczemy ośmiornice, żeby usunąć resztki;

  • przygotowanie:

- do garnka nalać wody, następnie wrzucić pieprz, ocet, liść laurowy, jagody jałowca i wszystko zagotować;

- w momencie gdy woda zaczyna gotować zmniejszamy płomień do takiego stopnia, żeby nie wrzała;

- do garnka w pierwszej kolejności wkładamy na chwilę tylko macki ośmiornicy i powtarzamy te czynność kilkukrotnie, aż macki się zwiną i poskręcają;

- następnie całą ośmiornice gotujemy do miękkości (45 – 60 min);

- pozostawiamy  wszystko w wodzie aż do przestygnięcia;

- wyciągamy ośmiornicę i rozkrawamy na większe kawałki

- kolejnym etapem jest przygotowanie pojemnika na ośmiornice; najlepiej spisuje się do tego plastikowa butelka, z której odcinamy górną część, a w dnie robimy kilkanaście małych otworów;

- do przygotowanej butelki wkładamy kawałki ośmiornicy i całość ubijamy, a następnie dociskamy szczelnie i mocno;

- przez przygotowane otwory wycieka pozostała jeszcze w ośmiornicy woda;

- po wszystkim przycinamy górną część butelki, w paski, tak żeby z całości stworzyć szczelną paczkę i wkładamy do foli.

- cały „pakunek” wkładamy do lodówki na co najmniej 6 godzin;

Przed podaniem wyjmujemy całość z lodówki i butelki, a następnie kroimy na plastry.

Podajemy na talerzu przyprawione, oliwą z oliwek i pieprzem oraz przyozdobione cytryną, natką pietruszki.

Komentarze (3)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Nigdy nie wiedzialam jak robia kucharze tá osmiornice krojona w plastry. A mieszkalam 30 lat we Wloszech i swietnie gotuje. Kradne przepisy Bravo Andi

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      prawie prawie to wygląda

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          czemu nie ma przepisu na małże św Jakuba które są załączone na obrazku ???

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              Pomoc | Zasady forum
              Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
              Czarny ląd na horyzoncie Aniki Stanclik (Bielsko-Biała)
              Następny artykuł:

              Czarny ląd na horyzoncie Aniki Stanclik (Bielsko-Biała)

              tvnpix