Przepisy

„Z tej samej gliny” Marika Grzelak
Z tej samej gliny 

Składniki:

  • 4 przepiórki
  • Sól, kolendra, gorczyca, macierzanka
  • 4 jabłka
  • 4 rzepy
  • Liście chrzanu
  • Glina

Sposób przygotowania:

  • Przepiórki myjemy nacieramy solą i przyprawami ( kolendrę i gorczycę należy rozgnieść moździerzu), do środka przepiórek wkładamy obrane cząstki jabłek i gałązki macierzanki.
  • Całe przepiórki ściśle owijamy liśćmi chrzanu i nitką aby się nie rozwijały. Najlepiej aby ptaki były owinięte dwiema a nawet trzema warstwami liści.
  • Tak przygotowane pakunki owijamy wyrobioną gliną ( tzn. gliną o konsystencji ciasta lub plasteliny).
  • Odkładamy na kilka godzin aby glina podeschła, ponieważ zbyt mokra pęka w ognisku i zawartość może ulec spaleniu.
  • Do tak przygotowanych przepiórek możemy podać ugotowaną na sypko wykę lub kaszę

jaglaną i sałatką z: rdestu wężownika, podagrycznika, gwiazdnicy pospolitej, ogórka świeżego polaną sosem z oleju orzechowego i octu jabłkowego, sól do smaku.

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
 „Cudze chwalicie, swego nie znacie” Marika Grzelak
Następny artykuł:

„Cudze chwalicie, swego nie znacie” Marika Grzelak

tvnpix