Przepisy

„Zapach lasu” Mikołaj Pytel
Zapach lasu 

Składniki:

  • Bulion wołowy lub warzywny w zależności od upodobań 3l
  • Grzyby suszone 200g (najlepiej kapelusze borowików)
  • Ziele angielskie 6 sztuk
  • Liść laurowy 5 sztuk
  • Pieprz w ziarenkach 15 sztuk
  • Masło 2 łyżki
  • Cebula 2 sztuki
  • Seler 1 sztuka
  • Natka pietruszki 1/2 pęczka
  • Miód 1 łyżka
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  • Grzyby moczymy przez 2 godziny w wodzie, odcedzamy (zachowujemy wywar) .
  • W szerokim garnku rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojona w kostkę cebulę i posiekane grzyby. Smażymy ok 3-5 min na rumiany kolor, pod koniec dodajemy miód i karmelizujemy.
  • Dodajemy wywar z grzybów i bulion, przyprawy i pokrojony seler (w plasterki).
  • Gotujemy na wolnym ogniu przez 1,5 godziny. Pod koniec wrzucamy posiekaną natkę pietruszki.
  • Doprawiamy do smaku. Możemy zabielić śmietaną.

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
„Donald z jabłkiem” Mikołaj Pytel
Następny artykuł:

„Donald z jabłkiem” Mikołaj Pytel

tvnpix