Przepisy

„Zaszczepiona pasja” Filip Zdrojewski
Zaszczepiona pasja 

Składniki:

  • 500 g mielonej wieprzowiny
  • 500 g mielonej wołowiny
  • Sól
  • Pieprz
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 0,5 chili
  • Imbir – kawałek wielkości kciuka
  • 3 ząbki czosnku
  • Pęczek dymki
  • 1-2 łyżeczek brązowego cukru
  • 1-2 łyżeczki sosu rybnego
  • Sok z ¼ limonki
  • Starta skórka z połowy limonki
  • Sałata rzymska

Sos:

  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka sosu rybnego
  • Sok z ¼ limonki

Sposób przygotowania:

  • Doprawiamy mięso do smaku solą i pieprzem i mieszamy.
  • Wrzucamy na gorącą patelnię z odrobiną oleju i smażymy, aż mięso zacznie się karmelizować (ma być lekko chrupiące). Ściągamy mięso  z patelni i odsączamy na sitku z tłuszczu.
  • Odkładamy mięso na bok i przecieramy patelnię ręcznikiem papierowym.
  • Siekamy imbir, czosnek i chili.
  • Wlewamy na patelnię olej sezamowy i wrzucamy imbir, czosnek i chili i smażymy na średnim ogniu.
  • Dodajemy brązowy cukier, chwilę smażymy i wrzucamy z powrotem mięso.
  • Doprawiamy sosem rybnym.
  • Dodajemy skórkę z limonki i sok z ¼ limonki.
  • Na koniec wrzucamy dymkę.
  • Mięso zestawiamy z ognia.
  • Gotowe mięso nakładamy na liść sałaty rzymskiej i skrapiamy gotowym sosem.

Sos:

  • Łączymy ze sobą wszystkie składniki przygotowane do sosu.

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
„Słodkie rozwiązanie” Filip Zdrojewski
Następny artykuł:

„Słodkie rozwiązanie” Filip Zdrojewski

tvnpix