„Zaszczepiona pasja” Filip Zdrojewski

Zaszczepiona pasja
Zaszczepiona pasja

Sposób przygotowania:

  • Doprawiamy mięso do smaku solą i pieprzem i mieszamy.
    • Wrzucamy na gorącą patelnię z odrobiną oleju i smażymy, aż mięso zacznie się karmelizować (ma być lekko chrupiące). Ściągamy mięso z patelni i odsączamy na sitku z tłuszczu.
      • Odkładamy mięso na bok i przecieramy patelnię ręcznikiem papierowym.
        • Siekamy imbir, czosnek i chili.
          • Wlewamy na patelnię olej sezamowy i wrzucamy imbir, czosnek i chili i smażymy na średnim ogniu.
            • Dodajemy brązowy cukier, chwilę smażymy i wrzucamy z powrotem mięso.
              • Doprawiamy sosem rybnym.
                • Dodajemy skórkę z limonki i sok z ¼ limonki.
                  • Na koniec wrzucamy dymkę.
                    • Mięso zestawiamy z ognia.
                      • Gotowe mięso nakładamy na liść sałaty rzymskiej i skrapiamy gotowym sosem.

                        Sos:

                        • Łączymy ze sobą wszystkie składniki przygotowane do sosu.
                          podziel się:

                          Pozostałe wiadomości