Przepisy

„Zielona Krowa na polu ryżowym” Christopher Siemieński
Zielona krowa na polu ryżowym 

Składniki:

  • 1 średnia cebula pokrojona na ćwiartki
  • 8-12 małych zielonych papryczek chili
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu w ziarnach
  • Pęczek kolendry
  • 1 łodyga trawy cytrynowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1 gruby plaster (0.5cm-1cm szerokości) świeżego galangal
  • 2 łyżeczki pasty krewetkowej
  • 1 łyżeczka mielonego turmericu
  • 1-2 łyżeczki oliwy
  • 2-3 łyżki sosu rybnego
  • 3-4 liście kafiru
  • Mała puszka mleka kokosowego (165ml)
  • Duża puszka mleka kokosowego (400ml)
  • Mięso krzyżowe wołowe (500g-800g) pokrojone w cienkie plastry

Sposób przygotowania:

  • Do blendera wrzucamy cebulę pokrojoną na ćwiartki, papryczki chili (bez ogonka), czarny pieprz w ziarnach, pęczek kolendry, trawę cytrynową, sól, kmin rzymski, mieloną kolendrę, galangal, pastę krewetkową, mielony turmeric, oliwę. Blendujemy. Jeśli pasta jest zbyt gęsta, można dolać trochę wody.
  • Do woka wlewamy małą puszkę mleka kokosowego. Gotujemy przez 10 minut na średnim ogniu. Dodajemy 3-6 łyżek pasty (im więcej pasty tym ostrzejsze będzie danie) i gotujemy kolejne 5 minut.
  • Dodajemy wołowinę, mieszamy i gotujemy 15 minut, następnie wlewamy dużą puszkę mleka kokosowego i gotujemy na małym ogniu. Dodajemy liście kafiru i sos rybny. Gotujemy przez 30-45 minut na małym ogniu.
  • Podawać  z ryżem basmati.

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
„Łódki w orzechowym morzu” Christopher Siemieński
Następny artykuł:

„Łódki w orzechowym morzu” Christopher Siemieński

tvnpix