Przepisy

 „Znane nieznane” Filip Zdrojewski
Znane nieznane 

Składniki:

Pasta

  • 2 trawy cytrynowe
  • 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 czerwona papryka
  • Pęczek kolendry
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 chili
  • Imbir – kawałek rozmiaru kciuka
  • 4-5 liści kafiru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • łyżeczka oleju sezamowego
  • 12 krewetek tygrysich
  • 200 g groszku cukrowego
  • 200 g krewetek koktajlowych
  • Puszka mleczka kokosowego
  • 1 limonka (do skropienia gotowego dania przy podaniu)
  • Kubek ryżu jaśminowego

Sałatka:

  • Imbir – kawałek wielkości kciuka
  • Sok z 1 limonki
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 0,5 pęczka kolendry
  • ¼ chili
  • 1 ogórek szklarniowy
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka sosu sojowego

Sposób przygotowania:

  • Kroimy paprykę na ćwiartki i wkładamy pod grilla do piekarnika na około 7 minut. Opiekamy i ściągamy z niej skórę.
  • Do robota kuchennego z wkładką siekającą wrzucamy : obraną i pociętą na mniejsze kawałki trawę cytrynową, chili, imbir, ząbki czosnku, liście kafiru, kolendrę oraz przygotowaną wcześniej paprykę i przecier pomidorowy. Całość siekamy.
  • Następnie dodajemy sos rybny, sos sojowy, olej sezamowy i oliwę z oliwek i ponownie siekamy do uzyskania w miarę jednolitej pasty.
  • Z tak przygotowanej pasty curry odkładamy 2 łyżki a pozostałą część wrzucamy na patelnię i dodajemy krewetki koktajlowe. Smażymy około 1-2 minuty i dodajemy mleczko kokosowe oraz groszek cukrowy.
  • Całość dalej gotujemy na małym ogniu 5-6 minut.
    Marynujemy krewetki tygrysie w odłożonej wcześniej części pasty curry przez 10 minut.
  • Wrzucamy krewetki razem z pastą na patelnię i podsmażamy z obu stron przez 1,5 minuty.
  • Następnie przekładamy zawartość na 6 minut do piekarnika z opcją grillowania.
  • W międzyczasie gotujemy wodę na ryż, stosując proporcję: 2 kubki wody na 1 kubek ryżu. Wodę lekko solimy, gdy zacznie się gotować wrzucamy ryż i gotujemy 8-10 min.

Sposób przygotowania:

  • Ścieramy imbir na tarce o małych oczkach.
  • Dodajemy sok z limonki, sos sojowy, olej sezamowy, posiekane na małe kawałki chili i mieszamy wszystko.
  • Kładziemy na wierzch posiekaną kolendrę.
  • Tniemy  na długie wstęgi ogórka (pomijając pestki).
  • Całość mieszamy dopiero przed podaniem.

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Na pierwszy rzut oka, pomyślałam sobie "super, tyle składników to będzie bardzo aromatyczne" - no niestety, ta ilość imbiru zdominowała cały smak potrawy. Następnym razem na pewno dam go mniej a odrobinę wiecej czerwonej papryki.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
      „Houston, mamy problem!” Ewelina Martys
      Następny artykuł:

      „Houston, mamy problem!” Ewelina Martys

      tvnpix