Zöldbableves, langos z leczo i turo rudi, czyli wieczór węgierski Anny

Zöldbableves, langos z leczo i turo rudi, czyli wieczór węgierski Anny
Zöldbableves, langos z leczo i turo rudi, czyli wieczór węgierski Anny

ANNA BALCEWICZ-SZULADA

Przystawka

Zöldbableves

Czas przygotowania: 40 minut

Składniki:

· 1/2 kg fasolki szparagowej

  • średnia cebula
    • 2 ząbki czosnku
      • 175 ml kwaśnej śmietany
        • łyżka soku z cytryny
          • łyżeczka przyprawy uniwersalnej
            • ewentualnie łyżeczka pasty paprykowej
              • łyżeczka soli
                • 2 łyżeczki mielonej papryki
                  • 2 łyżki mąki
                    • 2 łyżki oleju

                      Sposób przygotowania

                      Oczyszczoną, pokrojoną fasolkę gotujemy w ok. 2 litrach wody z całą cebulą i wyciśniętym czosnkiem. Doprawiamy solą, przyprawą uniwersalną i pastą paprykową. Kiedy fasolka jest miękka, wyciągamy cebulę i dodajemy zasmażkę: 2 łyżki mąki smażymy na złoto na 2 łyżkach oleju. Zdejmujemy z ognia, dodajemy mieloną paprykę i zimną wodę. Do zupy dodajemy śmietanę i sok z cytryny, doprowadzamy do wrzenia i podajemy.

                      Zoldbableves
                      Zoldbableves

                      Danie główne

                      Langos z leczo

                      Czas przygotowania: 30 minut + 60 minut na wyrośnięcie ciasta

                      Składniki:

                      • 1/2 kg mąki pszennej
                        • 1 łyżeczka soli
                          • 1 żółtko
                            • 4-5 łyżek oleju/oliwy z oliwek
                              • 5 dag drożdży
                                • 2 łyżki cukru
                                  • 50 ml mleka
                                    • 100-300 ml wody
                                      • olej do smażenia

                                        Dodatki:

                                        • sos czosnkowy (czosnek, oliwka, woda)
                                          • tarty żółty ser
                                            • kwaśna śmietana
                                              • leczo (pomidory, papryka, kiełbasa)

                                                Sposób przygotowania:

                                                Do ciepłego mleka dodajemy pokruszone drożdże i cukier. Odstawiamy na około 10 minut. W misce mieszamy mąkę z solą, żółtko i olej, dodajemy drożdże i wodę. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 60 minut. Z ciasta formujemy placki wielkości dłoni, smażymy na głębokim, mocno rozgrzanym oleju na złoty kolor. Langos odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podajemy ciepłe z dodatkami według uznania.

                                                Langos z leczo
                                                Langos z leczo

                                                Deser

                                                Turo rudi Czas przygotowania: 25 minut + 30 minut mrożenia

                                                Składniki:

                                                • 25 dag tłustego twarogu
                                                  • 1 żółtko
                                                    • 2 łyżki cukru pudru
                                                      • 1 łyżka słodkiej śmietanki
                                                        • sok z połówki cytryny

                                                          Polewa:

                                                          • 70 g gorzkiej czekolady
                                                            • 50 g masła
                                                              • 2 łyżki kakao
                                                                • 1 łyżka mleka

                                                                  Sposób przygotowania:

                                                                  Ucieramy żółtko z cukrem pudrem, dodajemy śmietankę i ubijamy. Następnie dodajemy rozdrobniony twaróg i sok z cytryny, miksujemy na gładką masę. Z masy serowej formujemy kulki lub paluszki. Wkładamy do zamrażalnika na około 30-40 minut. W tym czasie przygotowujemy polewę: na parze rozpuszczamy czekoladę z masłem i kakao, dodajemy mleko. Zamrożone kulki lub paluszki moczymy w ciepłej polewie, wkładamy do lodówki. Podajemy zimne.

                                                                  Turo rudi
                                                                  Turo rudi

                                                                  Autor: TVN

                                                                  podziel się:

                                                                  Pozostałe wiadomości

                                                                  The Traitors. Zdrajcy: Konflikty i eliminacje oraz zmiana w programie

                                                                  The Traitors. Zdrajcy: Konflikty i eliminacje oraz zmiana w programie

                                                                  Iza Kuna i Adam Woronowicz o życiu po 50-tce i seksie. Co jeszcze w programie Kuby Wojewódzkiego?

                                                                  Iza Kuna i Adam Woronowicz o życiu po 50-tce i seksie. Co jeszcze w programie Kuby Wojewódzkiego?

                                                                  Konkurs "Gotuj z MasterChef Nastolatki". Nagraj przepis lub wyślij zdjęcie i wygraj nagrody!

                                                                  Konkurs "Gotuj z MasterChef Nastolatki". Nagraj przepis lub wyślij zdjęcie i wygraj nagrody!

                                                                  Zgłoś się na casting do nowego sezonu Top Model!

                                                                  Zgłoś się na casting do nowego sezonu Top Model!

                                                                  Gwiazdy TVN w nowej oprawie. "TVN to coś, co nas łączy"

                                                                  Gwiazdy TVN w nowej oprawie. "TVN to coś, co nas łączy"