Przepisy

„Zwiedzamy Coloseum” Marcin Wysocki
Zwiedzamy Coloseum 

Składniki:

 

Spód

  • 100 gram orzechów laskowych, obranych
  • 320 gram kruchych ciasteczek kakaowych
  • 80 gram masła

 

Masa serowa

  • 300 gram orzechów laskowych, obranych
  • 250 ml śmietanki kremówki 30%
  • 300 gram mlecznej czekolady
  • 500 gram zmielonego tłustego twarogu
  • 500 gram sera mascarpone
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 5 jajek

 

Polewa

  • 80 ml śmietanki słodkiej 30%
  • 100 gram czekolady mlecznej
  • Cukier puder

Sposób przygotowania:

  • Dno tortownicy o średnicy 26 cm z odpinaną obręczą wykładamy papierem do pieczenia. Ciasteczka razem z orzechami mielimy w melakserze lub rozdrabniaczu na gładką pastę, następnie dodajemy roztopione masło i jeszcze raz miksujemy.
  • Wykładamy dno oraz boki tortownicy, mocno uklepując i dociskając. Wstawiamy do lodówki.
  • Mielimy orzechy laskowe wcześniej podprażone na pastę w melakserze: najpierw przez minimum 5 minut rozdrabniamy same orzechy, następnie wlewamy śmietankę i dalej miksujemy do uzyskania jak najbardziej gładkiej konsystencji.
  • Na koniec dodajemy roztopioną mleczną czekoladę i jeszcze przez chwilę miksujemy. Twaróg miksujemy w malakserze na gładką masę.
  • Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Do misy miksera wkładamy przemielony twaróg, dodajemy mascarpone i miksujemy na jednolitą masę, dodajemy mąkę ziemniaczaną i cukier. Miksujemy przez minutę.
  • Dodajemy po jednym jajku i miksujemy na małych obrotach. Kolejne jajko dodajemy, gdy to wcześniejsze będzie już połączone z masą.
  • Następnie dodajemy masę z orzechów i czekolady. Całość mieszamy.
  • Masę serową wykładamy do tortownicy, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 120 C i pieczemy przez 105 minut. Sernik wyjmujemy stopniowo z piekarnika i powoli studzimy.
  • W garnku gotujemy śmietankę. Odstawiamy z ognia, dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy roztapiając ją. Rozprowadzamy po wierzchu sernika. Boki oprószamy cukrem pudrem. Po ostudzeniu sernika wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
 „Lakszmi leci w kulki” Anna Gemza
Następny artykuł:

„Lakszmi leci w kulki” Anna Gemza

tvnpix