Przepisy ANITY SIENIUĆ, 4 sezon, Londyn

Krem z dyni
Krem z dyni

PRZYSTAWKA:

Krem z dyni piżmowej na mleku kokosowym

Składniki:

  • 2 małe dynie piżmowe
    • 2 puszki mleka kokosowego
      • 30 g masła
        • sól, pieprz
          • śmietana 12%
            • szczypiorek

              Sposób przygotowania:

              Dynie wydrążamy, kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka. Zalewamy mlekiem kokosowym. Gotujemy przez 15-20 minut, aż dynia zmięknie. Następnie zdejmujemy z ognia, miksujemy na jednolitą masę, doprawiając do smaku solą i pieprzem. Zupę dekorujemy kleksem śmietany i szczypiorkiem. Podajemy z miniaturowymi chałkami.

              Miniaturowe chałki

              Składniki:

              • 300 g mleka
                • 50 g masła
                  • 20 g świeżych drożdży
                    • 60 g cukru
                      • 550 g mąki
                        • 1/4 łyżeczki soli
                          • jajko

                            Sposób przygotowania:

                            Do garnka wlewamy mleko, dodajemy masło, drożdże i cukier. Całość podgrzewamy przez około 3 minuty. Następnie przelewamy do miski, dodajemy mąkę, sól i wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na około godzinę. Powinno zwiększyć swoją objętość dwukrotnie. Następnie wyrośnięte ciasto dzielimy na kilka części, w zależności od tego, ile potrzebujemy chałek. Każdą z części dzielimy jeszcze na trzy mniejsze, z których rozwałkowujemy wałeczki. Trzy końcówki wałeczków łączymy i zaplatamy w warkocz. Splecione chałki umieszczamy na blasze przykrytej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką kuchenną i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 30 minut. Przed włożeniem do piekarnika ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem. Chałki pieczemy w temperaturze 180°C przez 25 - 30 minut. Odstawiamy do ostygnięcia.

                            DANIE GŁÓWNE:

                            Pierś z kaczki ze śliwkami na dzikim ryżu

                            Pierś z kaczki
                            Pierś z kaczki

                            Składniki:

                            • 4 piersi z kaczki
                              • suszone śliwki
                                • czerwone wino
                                  • kostka bulionowa
                                    • liść laurowy
                                      • czarny dziki ryż
                                        • sól, pieprz
                                          • olej

                                            Sposób przygotowania:

                                            Piersi z kaczki myjemy, osuszamy, następnie oczyszczamy z nadmiernej ilości tłuszczu. Doprawiamy z obu stron solą i pieprzem. Smażymy w głębokim garnku na odrobinie oleju, skórą do dołu aż do uzyskania złotego koloru. W trakcie smażenia przelewamy do miski nadmiar tłuszczu i jeszcze przez chwilę podsmażamy. Całość zalewamy czerwonym winem, dodajemy wcześniej namoczone w czerwonym winie śliwki. Następnie dodajemy wodę, rozdrobnioną kostkę bulionową, liście laurowe całość dokładnie mieszamy i doprawiamy pieprzem. Zmniejszamy ogień i dusimy przez mniej więcej godzinę, od czasu do czasu obracając mięso. Jeśli uzyskany podczas duszenia sos będzie zbyt rzadki, zagęszczamy go mąką z masłem. Ryż zalewamy wodą i gotujemy przez 45 minut. Gotowe mięso podajemy z ryżem polanym sosem. Danie możemy również udekorować owocami miechunki peruwiańskiej.

                                            DESER:

                                            Sernik z ziemniakami ze złotym włosem

                                            Sernik z ziemniakami
                                            Sernik z ziemniakami

                                            Składniki:

                                            • 1 kg twarogu półtłustego
                                              • 6 dużych jajek
                                                • 6 dużych ugotowanych ziemniaków
                                                  • 1 kostka margaryny
                                                    • 2 szklanka cukru
                                                      • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
                                                        • 1 cukier wanilinowy
                                                          • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
                                                            • sok z połowy cytryny

                                                              Sposób przygotowania:

                                                              Twaróg, ziemniaki i margarynę mielimy razem w maszynce lub miksujemy. Cukier oraz cukier wanilinowy ucieramy z żółtkami na gładką masę. Następnie stopniowo dodajemy zmielone wcześniej składniki, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia oraz sok z cytryny. Całość dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą serową. Gotową masę wykładamy na blachę wcześniej posmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą. Pieczemy przez 50 minut w temperaturze 170°C z włączoną funkcją termoobiegu. Sernik podajemy polany polewą z gałką lodów, udekorowany złotym włosem.

                                                              Polewa

                                                              Składniki:

                                                              • 1 tabliczka białej czekolady
                                                                • 2 łyżki słodkiej śmietany

                                                                  Sposób przygotowania:

                                                                  Śmietanę podgrzewamy na małym ogniu. Następnie dodajemy połamaną czekoladę. Całość mieszamy na gładką masę, którą polewamy jeszcze gorący sernik.

                                                                  Złoty Włos

                                                                  Składniki:

                                                                  • 100 g cukru
                                                                    • 100 g wody

                                                                      Sposób przygotowania:

                                                                      Cukier w wodą podgrzewamy aż do uzyskania złocistego koloru. Następnie zdejmujemy z ognia i umieszczamy w zimnej kąpieli wodnej, aby spowolnić proces gotowania. Kiedy zauważymy, że karmel stygnie, zanurzamy w nim widelec i zdecydowanym ruchem mieszamy tworząc karmelowe włosy.

                                                                      podziel się:

                                                                      Pozostałe wiadomości

                                                                      Klaudia El Dursi i Klaudiusz Ševković u Kuby Wojewódzkiego! "Nic dodać, nic ująć"!

                                                                      Klaudia El Dursi i Klaudiusz Ševković u Kuby Wojewódzkiego! "Nic dodać, nic ująć"!

                                                                      Jak wyglądało powieszenie Serafina? Zobacz niezwykłe kulisy serialu

                                                                      Jak wyglądało powieszenie Serafina? Zobacz niezwykłe kulisy serialu

                                                                      Skazana 3 PRZED EMISJĄ W TV: Alicja oskarża Hepnera o handel kobietami

                                                                      Skazana 3 PRZED EMISJĄ W TV: Alicja oskarża Hepnera o handel kobietami

                                                                      Pizzaiolo Valerio Valle zdradził sekretny przepis na idealną pizzę!

                                                                      Pizzaiolo Valerio Valle zdradził sekretny przepis na idealną pizzę!

                                                                      W marcu TVN Warner Bros. Discovery wyprzedził konkurencję

                                                                      W marcu TVN Warner Bros. Discovery wyprzedził konkurencję

                                                                      "Na Wspólnej" w nowych odcinkach 3801-3804: Rozwód u Cieślików i walka dziecka o bezdomnego dziadka?

                                                                      "Na Wspólnej" w nowych odcinkach 3801-3804: Rozwód u Cieślików i walka dziecka o bezdomnego dziadka?

                                                                      Czy aktorzy "Skazanej 3" dobrze znają teksty z serialu? Zobacz quiz!

                                                                      Czy aktorzy "Skazanej 3" dobrze znają teksty z serialu? Zobacz quiz!

                                                                      Zgłoś się na casting do nowego sezonu Top Model!

                                                                      Zgłoś się na casting do nowego sezonu Top Model!