Wyścig do morza Andiego Mancina (Bielsko-Biała)

Wyścig do morza
Wyścig do morza

Sposób przygotowania:

  • oczyszczenie ośmiornicy

    - podcinamy i usuwamy wnętrzności;

    - usuwamy dokładnie oczy i skórę, a także tkankę pomiędzy mackami ośmiornicy

    - kilkukrotnie płuczemy ośmiornice, żeby usunąć resztki;

    • przygotowanie:

      - do garnka nalać wody, następnie wrzucić pieprz, ocet, liść laurowy, jagody jałowca i wszystko zagotować;

      - w momencie gdy woda zaczyna gotować zmniejszamy płomień do takiego stopnia, żeby nie wrzała;

      - do garnka w pierwszej kolejności wkładamy na chwilę tylko macki ośmiornicy i powtarzamy te czynność kilkukrotnie, aż macki się zwiną i poskręcają;

      - następnie całą ośmiornice gotujemy do miękkości (45 – 60 min);

      - pozostawiamy wszystko w wodzie aż do przestygnięcia;

      - wyciągamy ośmiornicę i rozkrawamy na większe kawałki

      - kolejnym etapem jest przygotowanie pojemnika na ośmiornice; najlepiej spisuje się do tego plastikowa butelka, z której odcinamy górną część, a w dnie robimy kilkanaście małych otworów;

      - do przygotowanej butelki wkładamy kawałki ośmiornicy i całość ubijamy, a następnie dociskamy szczelnie i mocno;

      - przez przygotowane otwory wycieka pozostała jeszcze w ośmiornicy woda;

      - po wszystkim przycinamy górną część butelki, w paski, tak żeby z całości stworzyć szczelną paczkę i wkładamy do foli.

      - cały „pakunek” wkładamy do lodówki na co najmniej 6 godzin;

      Przed podaniem wyjmujemy całość z lodówki i butelki, a następnie kroimy na plastry.

      Podajemy na talerzu przyprawione, oliwą z oliwek i pieprzem oraz przyozdobione cytryną, natką pietruszki.

      podziel się:

      Pozostałe wiadomości